На етикета "Бабин козунак", но съставките не са познати на баба

Ядем химични коктейлим, няма я истинската храна, смята Богомил Николов
35

Оказва се, че в дните около Великден в магазините и търговската мрежа масово се продават козунаци с изкуствени добавки и оцветители, а при някои от индустриално подготвените продукти са спестени важни съставки като например мляко и яйца. Кои Е-та можем да открием в козунаците и с какво са заменени класическите съставки?

Според председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов всяка година се установява едно и също, а именно, че козунаците в търговската мрежа има безброй Е-та, които не можем дори да произнесем.

"Ние се отдалечаваме от натуралното, от истинското, от това, което правим вкъщи. Със сигурност е позволено да се заместват натуралните продукти с Е-тата. Не е ясно обаче в дългосрочен план докъде ще доведе това. Все пак е сравнително ново изобретение за човека", отбеляза още Николов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че хората се отказваме от натуралните съставки и се обръщаме към химията.

"Производителите предпочитат да забъркват тези химични коктейли, вместо да произвеждат истинска храна. Това е така, защото им е по-евтино и освен това продуктът има по-дълъг срок на годност. Има и по-добър външен вид", уточни председателят на асоциация "Активни потребители".

По думите му друг основен проблем е липсата на етикет какво съдържа козунакът и с какво е направен. Или пък се използва нелоялната практика на етикета да се пише, че козунаците са "бабини" или "по бабина рецепта", но ако се погледне отзад - съставките не са познати на нито една баба.

"Направихме изследване на 16 марки козунаци и само един не използва подобрители и е много близък до класическата рецепта", завърши Николов.

Фабрично приготвените козунаци често съдържат имитиращи съставки. Как се приготвят те и как да познаем качествените такива?

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров отиде в столична пекарна, за да открие отговорите на тези въпроси.

"Най-лесният начин да разпознаете фалшивия козунак е цветът. Само с масло и яйца няма как да добием патешко-жълтия вид", подчерта управителят на фирмата Мариан Диков.

Той обясни, че за направата на добрия козуначен хляб, хората трябва да се заредят с търпение.

"Той не може без една добре структурирана рецепта. Също и фурната трябва да бъде предварително загрята, а тестото е по-добре да втасва по-дълго време, за да се получат характерните за козунака конци", отбеляза Диков.

По думите му цената на продукта вече се е покачила заради идващите християнски празници и в козунак за 2 лева няма как да бъдат включени яйца, масло и мляко.

"Добрият козунак струва около 8-10 лева", заключи управителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
38
 
! Отговори
ПорЦелан преди 6 години
Е как да не е на баба? Баба Мария Кюри какви кузунаци бъркаше! Кеф ти радий, кеф ти уран!
4
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато говорим за индустриално прозиводство на хранителен продукт има технологично време за неговото създаване, разпространение и продажба, което обикновено е няколко дни до седмици. Ако в такива продукти не се влагат консерванти, пък и истински яйца или мляко те доста бързо ще станат неприятни, дори и опасни за консумация. Ако искате истински козунак има достатъчно малки пекарни, които предлагат такива, а пък и нищо не ви пречи да си спретнете ръкавите и да си направите сами. Празници са!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееее , не оставяте докторите от онкологиите без работа... И те са хора...
2
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На етикета бабин, а вътре дедов.
1
5
 
39
 
! Отговори
хехехееее преди 6 години
Така е,унука на баба ги прави.Той е "бизнесмен".