Да оцелееш в "градската джунгла": Стресът в големия град

Средата като проблем и как се спасяваме...
4 апр 2018 12:58, Петя Славова
24

3403 гледания   |  Още видео
Наред с всички финансови предимства и разнообразния живот в мегаполисите, се оказва, че градската среда може да окаже силно негативно влияние върху нашето физическо и умствено състояние.

Последното доказателство за това идва от национално проучване на "Алфарисърч", според което 48% от живеещите в градове българи за подложени на ежедневен стрес. Как може да избегнем капана на депресивните състояния и да се справим ефективно със синдрома на големия град?

"Статистиката е още по-сериозна. Ние сме трети в света по смъртност според доклад на ЦРУ. Цялата среда е проблемът. Всеки се спасява по единично. Трябва да направим най-доброто, за да намалим стреса в града. Нека бъдем толерантни. Приятелите са най-важното средство за преборване на депресията", изтъкна психологът Еленко Ангелов.

В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало.

"Обожавам София. Стресът е вътре в нас и зависи от това какви приятели имаме, върви ли ни в любовта, каква музика слушаме. Трябва да си харесваме града. Тогава стресът ще се намали", добави музикантът Васко Кръпката пред Bulgaria ON AIR.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 8 месеца
Аз пък съм ЗА, да се върне Софийското Жителство и всичко това, което не е родено в София или живее по-малко от 30г. в София, да се връща от там от където е дошло!
Софийското жителство с лека ръка беше отхвърлено от един "демократичен: и "десидент" президент НеСофиянец! Толкова "демократичен", че не попита Софиянци за мнението им!
Точно като един селски велможа, какъвто е, разреши проблема с жителството недемократично и сега всякаква овча *** е в София - говорят мьеко и ми го играят Софиянци!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разпускаш в Каминките 1/2 и си вярваш че живееш! Така е в Милиционерия!
21
2
 
3
 
! Отговори
Друг проблем преди 8 месеца
В провинцията са си свикнали на по-широки улични пространства, по които се движат малко хора и затова, когато се разделят с някого, тръгват заднешком, обърнати с лице към онзи, с когото се разделят, но пътьом разменят още по няколко изречения. Върви или заднешком, или "на верев",но гледайки назад, а не в посоката, в която се движи и е задълбочен в приключващия разговор. Ако се намира на безлюден селски мегдан, няма проблем. Но те се движат така по тесните улици на центъра на София, в калабалъка!
20
1
 
4
 
! Отговори
Вече споделях тук, преди 8 месеца
колко често напоследък, по тесните улички не централната част на София, по "Граф Игнатиев" и около пл."Славейков", групи от по 2,3 дори 4 млади провинциалки, с бебешки колички, облечени така, както на село си ходят до магазина, се разхождат, през няколко крачки се поспират, за да кажат "Ауу" и да плеснат с ръце на нещо "много важно",казано от някоя от тях и се чудят защо минувачите около тях се нервират и ги подбутват.Има градинки, но за тях е важно за се клатушкат по тесните улички в калабалъка
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А как оцеляват гепаджийските калинки? Сигур гепенето е пенкелер лекарство?
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да си бяхте останали в провинцията нямаше да сте стрснати!!
Сега ги гледам селчовците в София са като "гърмяни зайци".
Други пък с жълти книжки идват да си покажат "магариите" в София.
Изобщо градът заприлича на ЗООПАРК!
Този град няма нищо общо с онзи от 70-80те години на миналият век.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки както е свикнал. Аз се чувствам не на място в спокойствието на малкия град или някое село. София е част от мен и аз съм част от София. Това, което не е добре в София е заради корумпирани политици, но така е и в останалите населени места. Може би все пак трябваше да си остане жителството и София да не е реално над 2 милиона, както е сега, а да е около един милион жители. Новодошлите масово не се вписват в живота на София.
16
3
 
14
 
! Отговори
Спокоен и лежерен23 преди 8 месеца
Аз се спасявам от стреса като она.ни.рам 3 пъти дневно
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Супер е къща в провинцията ама кажете ми с какво ще ходите на работа и как ще се пазите от крадци.Прескачат ви през нощта оградата няколко бандита с брадви и ножове и вие какво правите?Пребивате ги с нинджа хватки?
14
10
 
7
 
! Отговори
bobi преди 8 месеца
До БОКО

амбициозни и нагли - да, миризливи - не. Все пак тук си се къпем на воля с безплатна топла вода, не като село с бойлера.
Иначе по темата - стресът всеки сам си го причинява. И да си на село, пак може да се стресираш за глупости.
13
14
 
20
 
! Отговори
БОКО преди 8 месеца
Да се връщат в тъпия прованс, откъдето са изпълзели, не да се пишат за граждани. От тях е стреса. Те са амбициозни, нагли и миризливи.
12
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
няма нищо по-хубаво от това сутрин да отвориш вратата и да стъпиш в свой собствен двор, да седнеш на 1 стол на слънце и да пиеш едно кафенце, вечер една биричка....да усетиш мириса на земята, на доматите, които сам си отгледал....да направиш салатка вечерта от това, което имаш в градината ..... децата да бягат из двора на въздух....
вие верно ли предпочитате да се блъскате с непознати и да дишате бензин в големия град??????
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Re6enueto e lesno!!
Vurnete se v Provanca!!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
....... преди 8 месеца
До Анонимен 7 hihih
9
1
 
5
 
! Отговори
....... преди 8 месеца
dori i da haresvah grada , vupros na sreda , na otno6enia mejdu hora , tova su6to e faktor za stresa .
8
3
 
38
 
! Отговори
БарсаСлънцеМоре преди 8 месеца
Какви са тези градове в България,които са толкова натоварени...Че то цялата държава е колкото квартал на Истанбул или Токио... причината за високата смъртност е т'ва,че ни оставиха на просешка тояга.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мачете и репелент против комари са добро помощно средство в джунглата.
6
1
 
30
 
! Отговори
Амомимем преди 8 месеца
Проблемът със стреса в "градската среда" е, че в нея преобладават ***, а не граждани. Граждани като възпитание и манталитет, а не като място на произход.

Вече и центъра на София е нетърпим, особено сега като стана малко по-топличко и изпълзяха от дупките доста ДНК-отпадъчен материал.

А за разни квартали дори няма да коментирам какво е положението. Там "стрес" е някакъв евфемизъм - по тези места по-скоро има опасност за живота.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все повече хора са на антидепресанти.
4
1
 
38
 
! Отговори
HELL преди 8 месеца
"В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало."
Такива като Катрин Вачева "Принцеси" направиха градовете в хаос. Ще се оправим като не се дава трибуна на "Принцеси" да стават "известни" на колко хора си е вдигала краката!