Да оцелееш в "градската джунгла": Стресът в големия град

Средата като проблем и как се спасяваме...
4 апр 2018 12:58, Петя Славова
24

3054 гледания   |  Още видео
Наред с всички финансови предимства и разнообразния живот в мегаполисите, се оказва, че градската среда може да окаже силно негативно влияние върху нашето физическо и умствено състояние.

Последното доказателство за това идва от национално проучване на "Алфарисърч", според което 48% от живеещите в градове българи за подложени на ежедневен стрес. Как може да избегнем капана на депресивните състояния и да се справим ефективно със синдрома на големия град?

"Статистиката е още по-сериозна. Ние сме трети в света по смъртност според доклад на ЦРУ. Цялата среда е проблемът. Всеки се спасява по единично. Трябва да направим най-доброто, за да намалим стреса в града. Нека бъдем толерантни. Приятелите са най-важното средство за преборване на депресията", изтъкна психологът Еленко Ангелов.

В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало.

"Обожавам София. Стресът е вътре в нас и зависи от това какви приятели имаме, върви ли ни в любовта, каква музика слушаме. Трябва да си харесваме града. Тогава стресът ще се намали", добави музикантът Васко Кръпката пред Bulgaria ON AIR.

 


24
Още от Страната
Спират тировете по пътищата на Велики четвъртък
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
12345 преди 2 седмици
Аз пък съм ЗА, да се върне Софийското Жителство и всичко това, което не е родено в София или живее по-малко от 30г. в София, да се връща от там от където е дошло!
Софийското жителство с лека ръка беше отхвърлено от един "демократичен: и "десидент" президент НеСофиянец! Толкова "демократичен", че не попита Софиянци за мнението им!
Точно като един селски велможа, какъвто е, разреши проблема с жителството недемократично и сега всякаква овча *** е в София - говорят мьеко и ми го играят Софиянци!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разпускаш в Каминките 1/2 и си вярваш че живееш! Така е в Милиционерия!
21
2
 
3
 
! Отговори
Друг проблем преди 2 седмици
В провинцията са си свикнали на по-широки улични пространства, по които се движат малко хора и затова, когато се разделят с някого, тръгват заднешком, обърнати с лице към онзи, с когото се разделят, но пътьом разменят още по няколко изречения. Върви или заднешком, или "на верев",но гледайки назад, а не в посоката, в която се движи и е задълбочен в приключващия разговор. Ако се намира на безлюден селски мегдан, няма проблем. Но те се движат така по тесните улици на центъра на София, в калабалъка!
20
1
 
4
 
! Отговори
Вече споделях тук, преди 2 седмици
колко често напоследък, по тесните улички не централната част на София, по "Граф Игнатиев" и около пл."Славейков", групи от по 2,3 дори 4 млади провинциалки, с бебешки колички, облечени така, както на село си ходят до магазина, се разхождат, през няколко крачки се поспират, за да кажат "Ауу" и да плеснат с ръце на нещо "много важно",казано от някоя от тях и се чудят защо минувачите около тях се нервират и ги подбутват.Има градинки, но за тях е важно за се клатушкат по тесните улички в калабалъка
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А как оцеляват гепаджийските калинки? Сигур гепенето е пенкелер лекарство?
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си бяхте останали в провинцията нямаше да сте стрснати!!
Сега ги гледам селчовците в София са като "гърмяни зайци".
Други пък с жълти книжки идват да си покажат "магариите" в София.
Изобщо градът заприлича на ЗООПАРК!
Този град няма нищо общо с онзи от 70-80те години на миналият век.
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки както е свикнал. Аз се чувствам не на място в спокойствието на малкия град или някое село. София е част от мен и аз съм част от София. Това, което не е добре в София е заради корумпирани политици, но така е и в останалите населени места. Може би все пак трябваше да си остане жителството и София да не е реално над 2 милиона, както е сега, а да е около един милион жители. Новодошлите масово не се вписват в живота на София.
16
3
 
14
 
! Отговори
Спокоен и лежерен23 преди 2 седмици
Аз се спасявам от стреса като она.ни.рам 3 пъти дневно
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Супер е къща в провинцията ама кажете ми с какво ще ходите на работа и как ще се пазите от крадци.Прескачат ви през нощта оградата няколко бандита с брадви и ножове и вие какво правите?Пребивате ги с нинджа хватки?
14
10
 
7
 
! Отговори
bobi преди 2 седмици
До БОКО

амбициозни и нагли - да, миризливи - не. Все пак тук си се къпем на воля с безплатна топла вода, не като село с бойлера.
Иначе по темата - стресът всеки сам си го причинява. И да си на село, пак може да се стресираш за глупости.
13
14
 
20
 
! Отговори
БОКО преди 2 седмици
Да се връщат в тъпия прованс, откъдето са изпълзели, не да се пишат за граждани. От тях е стреса. Те са амбициозни, нагли и миризливи.
12
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
няма нищо по-хубаво от това сутрин да отвориш вратата и да стъпиш в свой собствен двор, да седнеш на 1 стол на слънце и да пиеш едно кафенце, вечер една биричка....да усетиш мириса на земята, на доматите, които сам си отгледал....да направиш салатка вечерта от това, което имаш в градината ..... децата да бягат из двора на въздух....
вие верно ли предпочитате да се блъскате с непознати и да дишате бензин в големия град??????
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Re6enueto e lesno!!
Vurnete se v Provanca!!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
....... преди 2 седмици
До Анонимен 7 hihih
9
1
 
5
 
! Отговори
....... преди 2 седмици
dori i da haresvah grada , vupros na sreda , na otno6enia mejdu hora , tova su6to e faktor za stresa .
8
3
 
38
 
! Отговори
БарсаСлънцеМоре преди 2 седмици
Какви са тези градове в България,които са толкова натоварени...Че то цялата държава е колкото квартал на Истанбул или Токио... причината за високата смъртност е т'ва,че ни оставиха на просешка тояга.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мачете и репелент против комари са добро помощно средство в джунглата.
6
1
 
30
 
! Отговори
Амомимем преди 2 седмици
Проблемът със стреса в "градската среда" е, че в нея преобладават ***, а не граждани. Граждани като възпитание и манталитет, а не като място на произход.

Вече и центъра на София е нетърпим, особено сега като стана малко по-топличко и изпълзяха от дупките доста ДНК-отпадъчен материал.

А за разни квартали дори няма да коментирам какво е положението. Там "стрес" е някакъв евфемизъм - по тези места по-скоро има опасност за живота.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все повече хора са на антидепресанти.
4
1
 
38
 
! Отговори
HELL преди 2 седмици
"В студиото на "България сутрин" моделът Катрин Вачева отбеляза, че предпочита хаоса на големия град, тъй като спокойствието в малките населени места я задушавало."
Такива като Катрин Вачева "Принцеси" направиха градовете в хаос. Ще се оправим като не се дава трибуна на "Принцеси" да стават "известни" на колко хора си е вдигала краката!