Умъртвиха 6000 патици, заради "птичи грип" в с. Зимница

Обособена е 3-километрова предпазна зона
6 апр 2018 14:30, Петя Славова
10
Умъртвиха 6000 патици, заради "птичи грип" в с. Зимница
Снимка: архив, Булфото


Около 6000 патици от ферма в стралджанското село Зимница, заразени от вируса на "птичия грип" тип H5N8, са умъртвени и загробени. Ветеринари са дезинфекцирали птицефермата. Това съобщи за БТА ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните на д-р Николай Георгиев.

Огнището на високопатогенната инфлуенца по птиците е възникнало в нова сграда, добре изолирана от прелетни птици. Ветеринари проучват мястото, за да се открият причината за заразата, допълни Георгиев.

Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект. Забранени са търговията и придвижването на домашни и диви птици и яйца за разплод, организирането на панаири, пазари и изложби на животни в региона.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени по пазарни цени. В началото на ноември миналата година в стралджанските села Зимница и Чарда бе открито огнище на "птичи грип" и бяха умъртвени около 70 000 пилета и гъски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Пуч Демонов преди 6 години
Много удобен и съвсем легален начин за регулиране ( унищожение ) на бизнеса в България .Няма как , трябва да слушкаме кукловодите , иначе ни ще спрат кинтите !
4
2
 
8
 
! Отговори
Зимничанин преди 6 години
Преди комунистите да дойдат на власт в с. Зимница имаше;66000 дк.земя ,168 сноповързачки /на първо място в Б--я/,4 коларожелез. работилници,3 бъчварници, 3 мебелни работилници, 2 кожухарски .3 казани за точене на коприна ,много ресторанти и ханове. Мелница с Дараци ,Маслобойна,За Петмез и Лимонада. 22000 овце,3 бръснарниции мн.др.Комунистите окрадоха и унищожиха всичко. Останаха 1600 овце.Когато ги връщаха имаше 700.Сега са 400--500. Няма и бръснар. 60 къщи се продават.Обезлюдено е.Жалка карти
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно защо по Татово време нямаше този пи-чи грип? Като имате предвид че по онова "недоносено соц" време имаше милиони животни и птици!
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
веганите ще полудеят сега, защо не са лекувани, а избити. Да бяха пратили веганите да ги лекуват.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната западняшка простотия!Жалко за животинките -нищо им нямаше!