След мелето на АМ "Тракия": Какви са причините за инцидента?

В "Директно" - разговор за правата и задълженията на пътниците
Обновена: 13 апр 2018 20:15 | 13 апр 2018 20:14, Екип на Bulgaria On Air
40
След мелето на АМ "Тракия": Какви са причините за инцидента?
Кадър: Bulgaria ON AIR

След изключително тежката катастрофа край Вакарел на АМ "Тракия" загинаха шестима, а ранените са над 20.

След фаталния петък 13-ти утре в страната е обявен ден на траур. Какви са причините за инцидента – в предаването "Директно" коментират Диана Русинова от Института по пътна безопасност и Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Предстоят редица експертизи. Катастрофата изглежда като мистерия, случила се за няколко секунди – автобус в изрядно състояние, отпочинал шофьор. Как е възможно лек автомобил да изтласка 8-тонен автобус от пътното платно? Всички пътници ли са били с колани и колко е важен той при такива инциденти?

"Нямаше да има толкова жертви, ако пътниците бяха с предпазни колани. В последните 25 години над 300 хиляди живота са спасени точно заради тях", коментира в предаването Любка Маринова.

Според чл.137 от Закона за движение по пътищата пътниците са задължени да носят предпазни колани. Защо има пропуски? Чия е отговорността това да се случва – въпрос на манталитет и лична отговорност ли е поставянето на колани?

"Правим много прост избор – дали да подобрим или намалим шансовете си за оцеляване при пътен инцидент", каза в предаването Диана Русинова.

По дании на говорителя на Центъра за спешна медицинска помощ – Катя Сунгарска, реакцията на екипите е била светкавична.

"Организацията при такъв тежък инцидент като този беше невероятна. До 25-тата минута след подаване на сигнала сме мобилизирали 14 линейки", каза по телефона Сунгарска.

Пострадалите 23 души са извозени от екипите на спешната помощ до медицински заведения в столицата. Какви обаче са правата на ранените и близките на загиналите при подобни инциденти?

"Пострадалите могат да получат две обезщетения – от билетите, които са един вид тяхна застраховка, и от гражданската отговорност на виновния водач. Съветвам обаче да не се избързва и добре да се прегледат документите, преди да се пристъпи към изискване на обезщетение", съветва Любка Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Василев Вие безспорно сте голям капацитет! Дума да няма...
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Возила съм се с Ивкони и знам какви шофьори управляват автобусите им, а именно - недоспа, недоволни, безотговорни и накрая престъпно опасни, както за жалост се е случило днес. До морето миналата година ни вози именно такъв шофьор, обучаваше нов колега, докато караше той брше добре, въпреки, че е нов. После се смениха, оня *** чичо, който света и живота му беше крив, започна един дълъг телефонен разговор, през целия път, с другата ръка държеше цигара и едвам удържаше волана. Оцеляхме по чудо.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прикриват тия от леката кола!!! Пътниците от автобуса бяха категорични че колата ги е ударила. Странно защо всички говорят само за автобуса. Шофьорът му показаха, Дават интервюта с кого ли не, само не и с тия от леката кола....
9
4
 
9
 
! Отговори
christo_m преди 6 години
Авторът бърка микробус с пътници и автобус с 44 души на борда. 1. Не е 8 тона, а поне 20 тона - колата е около 1500 кг.2. Ако си бяха сложили колани нямаще да се стигне до тези поражения.3. Който иска да вярва в задгробния живот - да приеме поднесените в деня обяснения.
8
9
 
15
 
! Отговори
Това са ПРИЧИНИТЕ-2 преди 6 години
...........но реалният ВИНОВНИК е Боко-главата защото тОЙ Оправя България вече 10 години.И това че леката кола е "нов внос-трета употреба" "възстановена" тоталка и т.н.а водача на автобуса е с НИСКА квалификация е ВИНОВНА държавата в лицето на тоя който я Оправя (и КРАДЕ) през последните 10 години.
7
9
 
7
 
! Отговори
Това са ПРИЧИНИТЕ-1 преди 6 години
От информацията изнесена по ТВто става ясно следното.Виновни са и двамата водачи (на автомобила и на автобуса).ПлИвИнскЪтЪ *** е карала неизправна кола вследстви на което се удря в автобуса.ВИНОВНА!!Шофера на автобуса след като го удрят от ляво и разклащат автобуса (удара е ЛЕК) навива волана рязко наляво вследствие на което автобуса се обръща.Това е НЕАДЕКВАТНА реакция и е идентично с това при поднасяне да въриш волана в посока обратна на поднасянето.ВИНОВЕН!!
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Как е възможно лек автомобил да изтласка 8-тонен автобус от пътното платно?"Както е възможно 80 килограмов човек да бута 1.2 тонна кола.
5
8
 
19
 
! Отговори
препоръка преди 6 години
До пожеланиеАйде дай нещо ново,различно от "жена шофьор", че това вече втръсна.Нали ви гледам всеки ден какви крет"ени и ид'иоти са по улиците.Укроти ЕГОТО си,че не се знае ти какви ще ги свършиш.Чакам минусите,да броя комплексарите,не че нещо..
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е същия шофьор от фирмата Ивкони който ни вози до Созопол, знам каква е причината...но сигурно и други се досещат !
3
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причината е, съвкупност от събития, настъпили в един и същ момент. Но каква е причината, която налага да се изслушва един министър, станал убиец, поради факта че самият той не зачита никакви правила и норми? И защо не е в затвора?
2
0
 
17
 
! Отговори
Мистерия или ... преди 6 години
А къде са причините?
1
3
 
56
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Причините са точно 240 на брой