НЗОК окастри всяко 7-мо болнично легло – излишно!

Точно 32 913 легла са нужни за удовлетворяване на потребностите
18 апр 2018 07:23, Петя Славова
10
НЗОК окастри всяко 7-мо болнично легло – излишно!
Снимка: архив, Булфото

Всяко 7-о болнично легло в страната ще бъде отрязано от Националната здравноосигурителна каса. 5 890 са излишни, НЗОК няма да сключва договори за тях. Това става ясно от проекта на Националната здравна карта, изготвен от Национална комисия за подготвянето й с председател министърът на здравеопазването.

Тя вече е одобрена от ръководството на Министерството на здравеопазването и е публикувана за обществено обсъждане в следващите 30 дни. След този период, ако не се появят възражения, тя ще влезе в сила, щом бъде публикувана в Държавен вестник, пише "Монитор".

От картата става ясно, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият им брой 38 803.

Още по темата

Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на Националната здравна карта предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците, казаха от Министерството на здравеопазването.

Независимо от привидно увеличеният им брой те ще бъдат намалени с 5 890, т.е. здравната каса няма да сключва договори с лечебните заведения за тях. Не е ясно обаче, как ще бъде обезпечено населението с болнична помощ, след като те бъдат орязани, както и по какви критерии ще става това и няма ли да се създадат предпоставки за корупция. Това са въпросите, които поставят Пациентски организации "Заедно с теб". Настояваме за яснота, как ще бъдат обезпечени пациентите особено в малките общини, заяви председателят на организацията Пенка Георгиева.

Недоумение от публикувания проект изрази и д-р Ивелин Йоцов – член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, който е и член на комисията, работила по Националната здравна карта.

Не са взети под внимание конкретните потребности на населението. Предложенията на областните комисии по картата коренно се различават от сметките, направени от МЗ, възмути се д-р Йоцов. Той обясни, че в БЛС вече са постъпили писма от областните колегии на съсловната организация от Шумен и Стара Загора, в хората питат защо не е взето под внимание предложението на съответните областни комисии.

От проекта на картата става ясно, че на НЗОК ще даде възможност да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги. "Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ", уверяват от МЗ.

В проекта се казва още, че всяка област трябва да разполага със съответен брой специалисти от доболничната помощ, медицински, акушерки и рехабилитатори, но не се обяснява от къде ще дойдат лекарите, след като те за дефицит в цялата страна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сложиха министър на здравеопазването икономист и ето ти резултата. Елката показва, че трябва да се намаляват и това е!
9
2
 
6
 
! Отговори
бг дебил преди 6 години
Важно за управляващите е да има усвояване на евросредства и магистрали а народа нека умира. Така е като има 80% гласуващи де би ли
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак плачат горките болници , а хората дето ги изнудват да плащат между 500-1000лв за операция или раждане, те дали не плачат като ги дават без разписка и фактура. Нямам нищо против да плащам , но законно , защото става така че болницата събира едни необявени пари и после ходи и реве как клиничните пътеки не им стигали.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ГЕРБ БОЛНИЦИ ЗАКРИВАТ И ВМЕСТО ТЯХ ГРОБИЩА ОТКРИВАТ.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЙ И ВСЕКИ ВТОРИ ЧИНОВНИК В НЗОК Е ИЗЛИШЕН И Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОКАСТРИ!
5
1
 
15
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Със спестените пари да вдигнат броя на депутатите. 240 са малко и не достигат. Да станат 500. Ето вчера "десните" от СДС се сбиха. Не могат да се разберат кой да ни "oправя". Нека и те влязат в парламента и да взимат по няколко Бона на месец и хем ще се сдобрят помежду си.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОРЕДНАТА ПЪЛНА ПРОСТОТИЯЯЯЯЯЯ!!!ТРЕНИРАМ, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, НО НЕ МОГА ДА СВИКНА И ТОВА Е !!!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе някой чете ли статия за БСП и някво обединение или съм сънувал
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индианец е на свършване. Иначе вожд много.