Под бъдещата магистрала "Струма" – римска гробница

Находката се намира точно под осевата линия на аутобана
35

Снимка: Булфото

Под осевата линия на бъдещата магистрала "Струма" край село Покровник археолозите откриха запазена гробница от римско време. Находката бе разкрита по време на разкопките за строящия се лот 3.1 на аутобана към Гърция.

По трасето на бъдещата магистрала в района са открити и църква, баня, гробница и множество гробове, които датират от 3 до 6 век след Христа, стана ясно от думите на доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от "Булфото".

В селището Скаптопара са живеели траки, езичници и християни, всички поданици на Римската империя.

Експонатите са уникални, реставрират се в РИМ-Благоевград.
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Агритианин Бес преди 10 месеца
До Гробокопач

Градът макар и строен по Римско време. което съвсем не е сигурно- защото може да е основан много по-отпреди -си е строен от българи и траки. И те са били жителите на града.
Е кой от нас ще тръгне да прекарва магистрала над гробовете на предците ни?
22
0
 
0
 
! Отговори
Агритианин Бес преди 10 месеца
Трябва да се гордеем с античното си минало. Други народи го нямат, пък си измислят какво ли не за да привличат туристи, а нашите земи са пълни с горда история, а ние не я ценим.
Ако сме хитри-и пари ще изкараме от цялата работа и то от ЕУ. Да докарат археолози които да оценят как ценен е обекта/ да получат пари за разработката му и за прекарване на магистралата отгоре или леко отстрани. Да направят там и паркинг та пътувашите да могат да спират и гледат Да направят и Ресторант.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
После ще се чудим защо има толкова смъртни случай.
20
16
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
Тази статия е поръчкова, щот вчера, остро атакувах по темата. Това е античен римски град, сиреч, град на завоевателя на тези земи. Той не представлява за нас, интерес. В него живеят римляни и римлянизирани "траки", които следвайки нишката на историята на тези земи, знаем, че са тотални еничари, като днешните управляващи. референдума, който се иска да се направи по темата, само показва огромното невежество на "българите". За нас, са важни древните праисторически градове, но Бойко ги прегази.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Четейки коментарите се убеждавам, че в нашата държава живеят главно животни, за които освен яденето, спането и еб..нето, друго няма смисъл! Ужасно,..... хора мнооого ви моля, само не правете деца!!!Аборти, презервативи, както искате сев пазете, но не дупускайте и тази грашка!
18
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На територията на БГ има хиляди крепости и твърдини и не мисля че всичките трябва да се запазват. Какъв е смисъла да се харчат пари и да се консервира "обект", представляващ три-четири реда камъни, подредени в определена конфигурация, само и само защото бил древен. Ако е свързан с някакво емблематично историческо събитие, място, битка - хубаво, но да си отведа детето и да му обяснявам "над този ред камъни е имало еди какво си". Да го проучат и да се продължава.
17
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 10 месеца
Те цял град наводниха за "Копринка",цяло селище покриха в София под "Раковски" и бул. "Цар Освободител", та за едно гробище ли?
16
1
 
30
 
! Отговори
До 12-Анонимен преди 10 месеца
Ти мислиш ли че човек ? като теб задал този въпрос се числи към нормалните хора?,,Съборетини" като Акропола,Колизеума,Римските терми,Плиска и десетки други са оценени от НОРМАЛНИТЕ ХОРА,а за феновете на Кондьо и Софи Маринова са съборетини. Въпрос на интелект но огато някой е Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено
15
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Открай време съм на мнение, че тази магистрала не трябва въобще да се строи! Не е само заради конкретната находка. София не е България и Гърция не е единствената ни перспепктивна връзка с натоварен международен трафик. Има и много други причини, които биха създавали проблеми.
14
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Испанците са най добре във ваденето на пари от стари паметници на културата. След тях са Италианците. В България култура няма!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Andreshko
"Сега да направят един надлез и магистралата да мине над разкопките..."
---
Може би това е най-добрата идея. Оригинално и престижно решение – туристическа атрация, можем да се гордеем с миналото, имаме древна история и съвременни строителни технологии.
Само дано "изпълнителите" не са като тези, на които им протече Ларгото в центъра на София върху древна Сердика.
Не говоря нищо за плочките
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тъкмо около приемане на Християнството и преминаването от Латински към Гръцки език и раждането на Византия.Долу-горе по него време 5-6-7 век са навлезли и българите,Куберовите и други.
11
3
 
24
 
! Отговори
Сандо преди 10 месеца
ще стане като миналото лято, Бойко ще им даде седмица и след това ще минат багерите отгоре
10
0
 
49
 
! Отговори
Andreshko преди 10 месеца
Сега да направят един надлез и магистралата да мине над разкопките,за да бъдат запазени и реставрирани,ако находката е ценна и стане туристическа атракция.
9
20
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 10 месеца
Поклони до земята за всичко римско, а християнското... кучета го яли!
8
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво ни интересува това нас, нормалните хора, които не можем да разграничим римска съборетина от гръцка съборетина?
7
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия римляни уж голямата цивилизация били, ама сега само ги копаме, а от тях и помен няма!
6
26
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 10 месеца
Браво на партия ГЕРБ и лично на генерал Борисов, под чието лидерство и управление България цъфти и постоянно излиза на световната цивилизационна карта с все по-нови и по-нови културни постижения!
Браво!
5
0
 
27
 
! Отговори
Златин преди 10 месеца
Перфектно ще се получи, с гледка към историята. Туристически комплекс с магистрала
4
1
 
33
 
! Отговори
Предложение преди 10 месеца
Да прекарат магистралата по мост отгоре, във въздуха!