Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45,
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари и това си е, хората на герб и шуробаджанащината в Бг откраднаха всичко, Боко е виновен че ги е оставил да си правят каквото си искат с обществените поръчки. ОСТАВКА
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НСИ не смее да публикува действителните данни,защото ще стане страшно.А истината е:200 000 безработни,30% неграмотни,2,5 милиона пенсионери с под 300 лв.пенсии,50% от работещите се осигуряват на минимална заплата и получават най-много още толкова и като теглим чертата получаваме това,за което Евростат одавна алармира,а управниците и бизнеса си правят оглушки.А народа блее ли блее.
12
3
 
31
 
! Отговори
Davigo преди 5 години
*** и глупав народ, свикналисте да ви мачкат...
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде да дойде богатството? От рекет, далавери и анархия? Само ако си достатъчно ***, може да си повярваш.
10
1
 
32
 
! Отговори
Статистика преди 5 години
Ако се отчита статистическата грешка 10%, Вероятността повече от 30% да живеят в лишения е 100%. Реалният процент живеещи в нищета е около 50%. По косвен начин управляващите си признаха за погрешната подоходна политика, която водят
9
1
 
11
 
! Отговори
petkan преди 5 години
Osmane къде живееш бе брат. Щедър съм.
8
4
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Османе,я си признай кои българки си хващат такива като теб,ония и индийския произход ли?
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате "Галъп" и Андрей Райчев 53% от хората са доволни от заплатите си и от шефовете дори.Този се подиграва с нас,а медиите раздухват лъжите му.Освен ако не е правил допитването си само сред членовете на ГЕРБ.
6
27
 
13
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Българите не са бедни, но са много стиснати. Българките гледат да хванат някое турче като мен за да си поживеят. Иначе братче, онзи спестява за накладки, за стопове, пари за жени няма. На сухо стои, но подаръци не прави. Трагедия.
5
2
 
32
 
! Отговори
ЧЕСТИТ преди 5 години
1 МАЙ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДА НА ВСИЧКИ ***-ГЕРБЕРАСТИ,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ РАБОТЕЩИ КАТО РОБИ НА НОВИТЕ ЧОРБАДЖИИТЕ ИЗЕДНИЦИ -БИВШИ ***.ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ДР БОРИСОВ И ДР ЦВЕТАНОВ....КАК САМО ЩЕ ЛАПНАТ 46 МИЛИАРДА ЕВРО АКО ВЪВЕДЕМ ЕВРОТО--ОТ СЕГА ИМ ТЕЧАТ ЛИГИТЕ ЗА ТЕЗИ ПАРИЧКИ,КЪТАНИ ОТ ВАЛУТНИЯТ БОРД---ЦИНГАРЕЛАТА КОСТОВ ГЕПИ 50 МИЛИАРДА,БОКО ТЕГЛИ ЗАЕМ 20 МИЛИАРДА, А СЕГА И ТЕЗИ 46 МИЛИАРДА...БРАВО *** ДЕМОКРАТИ ..НАЗДРАВЕ!!!!
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печелим ли,или получаваме социални помощи за работата си?!Дори най-ниските социални помощи за безработни в Европа са по-високи от заплатите у нас-от средните заплати.За каква печалба говорим?В Люксембург най-ниската заплата е 2000 евро!Къде са те,къде сме ние?А уж сме в Европа.А уж сме най-древната европейска страна.
3
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може все още да се питаме дали сме бедни или не!? Колко пъти ви се каза че вече сме след африкански страни по доходи! Че страната е най бедната и изостанала в Европа! Въпреки медиините манипулации, и непрестанното повтаряне какви важни членове на ЕС сме били, и колко сме били добре, фактите са други! Страната е в пълна мизерия, хората изнемогват и вече 2 милиона заминаха! Пенсионерите направо гладуват! Как може още да се питаме, бедни ли сме!? Да България е много бедна, защото я окрадоха!
2
4
 
42
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Гласувайте за Герб, Баце ще ни оправи, ако не следващия мандат-по следващия, само гласувайте! Както оправи Белене, Южния поток, КТБ, ЧЕЗ, Истанбулската конвенция,Хъба и международното положение.Сега оправя храните, за да не яде внучето му палмово масло, и като оправи храните-ще оправи и доходите.Само почакайте следващия или по-следващия мандат, че тоя е кратък, европредседатели сме, а и комунистите нагли, пречат, както и международното положение-сложно...
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на първо място по беден мозък сме,другото е суета и потребление