Тъжно! Всеки ден кметът брои жителите на Пролазница

Савина Спасова е и доктор, и фризьор, и психолог на хорицата
8 май 2018 07:40,
19
Тъжно! Всеки ден кметът брои жителите на Пролазница
Савина Спасова. Снимка: България днес

Проверявам всеки ден, по два пъти дневно дали съселяните ми са още сред живите. Това разказва един от кметовете в България с най-тъжна задача за деня Савина Спасова. Тя е управничка на селцето Пролазница, Белоградчишко, прочуто с разкопките, които е правил премиерът археолог Богдан Филов. В момента населеното място се е стопило до шестима души.

Но освен тях Спасова се грижи за още няколко села и престарелите им обитатели. Живописното местенце Пролазница обаче всеки ден може да осъмне с жител по-малко, затова Спасова обикаля по къщи и дворове, за да види колко жители са й останали подопечни.

"Обикалям сутрин къщите им да видя пушат ли комините, а вечер - дали лампите светят. Ако някой не се яви за хляба, настъпва тревога", разказва управничката пред "България днес".

Живеещите в Пролазница са общо шестима и всичките са над 80-годишни, признава притеснената кметица. Освен като управник тя работи и като лекар, психолог и дори фризьор.

Освен за Пролазница Спасова се грижи и за жителите на селата Горни и Долни чифлик, Извос. Всички са възрастни. А кметицата проверява и техните съдби, като всеки ден е в различно село. До което се налага да пътува на стоп, признава самата управничка на Чифлиците.

Всяка сутрин кметският наместник тръгва на стоп от Белоградчик, за да отиде в кметството в село Извос. Там е кабинетът й, така да се каже. В останалите селца, освен да доставя помощ, хранителни продукти, лекарства и дрехи на местните, кметицата грабва и ножицата. За да подстригва бабите и дядовците. Дори си направила фризьорско наметало от стара пола.

"Много празни къщи има. Много вдовици има. Възрастни самотни жени. Трябва да им се помага. Дали за лекарства, дали за нещо друго, което им е потребно в домакинството - обаждат се и аз им пазарувам. Моята баба е оттук. Моята майка сега е тук. И аз милея за това красиво място. Някой ден и аз вероятно ще се прибера да доживея дните си в нашето село", разказва кметицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тази кметица! Много е човечна!
11
1
 
8
 
! Отговори
до журналистчетата преди 5 години
"... на хорицата" Подигравате се с хората ли? Малки и незначителни ли ви се виждат хората там, че използвате умалително?
10
2
 
15
 
! Отговори
м даа преди 5 години
По времето на соц-а хората все още ходеха по села, вили и градини, но откакто българинът откри големите магазини по западен образец - откри новият си дом. И лошото е че не мисли за децата си, спомня си със сълзи как прекарвал ваканцията на село , но сега обрича децата да дишат прахоляк дори в почивните дни
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Мина комунизма, планира всичко сякаш ще е вечно, а не осигури пари. Провали се комунизма, хората за да не умрат от глад избягаха от селата. Останаха бабите, с по 1-2 кокошки и два домата.
8
2
 
24
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Всички села са обречени да са старчески домове.... Урбанизацията не прощава, с изключения туристическите. Швейцария е държава от села но транспорта е уникален. Нещо което тук никога няма да имаме
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Развиват се селата единствено в равнинната зона.
6
0
 
29
 
! Отговори
гарантирано от .... преди 5 години
Това е по програмата за устойчово развитие на северозапада!Или така наречената стратегия за северозапада.
5
1
 
38
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Майко мила такъв мор и в Сомалия е нямало !!!
4
2
 
52
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Моят баща беше от този край! Божествена природа и прекрасни хора , такива няма вече в България ! Чета тези редове и очите ми се насълзяват ! Нещастна Българийо !
3
1
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
До АнонименЗащото има стандарти, затова е кмет на няколко села
2
1
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Какви стандартиТова е само територия
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има заплата за кмет на 8 човека, защо да няма заплати на 240 депутати на има- няма 6 милиона народ.жената не е виновна че жителите са и останали само 8 но няма ли някакви изисквания и стандарти в тази държава ?