Застлаха асфалт с рози в знак на протест

Производители блокираха пътя Пловдив - Карлово
19 май 2018 11:10, Александър Попов
43
Застлаха асфалт с рози в знак на протест
Кадър: bTV

Километрични задръствания се образуваха на пътя Пловдив - Карлово в района на град Баня, заради протестна блокада на розопроизводители.

Те засипаха асфалта с розов цвят в знак на несъгласие с ниските изкупни цени.

Протестиращите отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Те заявиха, че искат спешна намеса на държавата, защото цените в момента ги убиват.

Един от производителите твърди, че вече има хора, които с трактори изкореняват розовите си насаждения, тъй като не могат да възвърнат инвестициите си.

През блокадата успя да премине министър Порожанов, който призова всички на пътя да дойдат са на преговорите в Карлово. Производителите се обърнаха към министъра с думите:

"В  момента сме на нула. На 1.60 лв. даже изкарване пари от собствения си джоб, ходим и теглим заеми, за да може да си платим на работниците, защото не може да им платиш. Ние сме измамници и лъжци, за да не си платим. Цена под 3 лева  е просто убийствена. Няма как да съществуваме. По-добре да не правим нищо, да заминаваме в чужбина, да си пращаме децата там. Тука няма алтернатива! Може би целта на държавата е такава - всички да заминем за чужбина?!"

В Карлово започва среща на представителите на протестиращите с министъра на земеделието Румен Порожанов, съобщава БНР. Протестиращите пропускат автомобили за кратко, но на практика блокадата продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва лицата да бъдат ареcтувани и глобени за замърсване на обществено място.
15
3
 
31
 
! Отговори
Mirko преди 5 години
Гледам един умник коментирал за черешопроизводителите. Вие знаете ли как се изкупуват черешите в кюстендилско и на какви цени се препродават от мутрите ? В България една прослоика свикна да печели двоино и троино без да работят. Казва се картелни цени на изкупуване налагани силово с мутри. За пръв път ли чувате ?
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо 30 год не сте инвестирали да затворите цикъла и работите чрез прекупвачи ?
13
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво искате от държавата, нали си искахте земята работете си я и не занимавайте държавата с проБлемите си, всичко е частно вие сте държавата фалирайте и толкоз.
12
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те може и да разбират от рози, но от бизнес не разбират, обаче не дават пари за икономисти, консултанти, представители и пр. Не рекламират производството си, не си търсят сами партньори, не създават трайни с перспектива търговски взаимоотношения. Мислят, че като произведат рози и оттам нататък нещата ще се случат от самосебе си. Да, ама не! Не става. Бизнесът не е лъжица за всяка уста и печалбата не пада от небето. Язък, че са млади хора с амбиции! Без липса с реалността.
11
2
 
12
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Това е процес, който изисква много ръчна работа. Според мен в дългосрочен план няма как да е рентабилно дори в най-бедната страна в ЕС, защото трябва да се конкурираш със страни като Иран и Китай, където има работници колкото искаш. В бъдеще може и в Африка да започнат да го развиват.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 добре не съм наясно светниме.Така в шоплъка, една баба продава овче млеко по 10лв буркана и винаги се изкопува стоката. Не реве, държавата да и дава.пари.
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Искат ЧИСТА ПЕЧАЛБА наготово. Държавата да им осигури всичко.
8
8
 
19
 
! Отговори
за нищо не стават! преди 5 години
"Правят" бизнес разни парвенюта, които представа се нямат от бизнес. За тях БИЗНЕС=печалба. Малко зор да видят, ревът на умряло: -кадри нямало, държавата да им намери;-ама обучени кадри искали, образоват. система променят в тяхна угода;-администрацията им пречела, държавата прави облекчения;-празничните дни били много, режат празничните дни;-МРЗ била висока, замразяват МРЗ;-евросубсидии им дават, реват, че пари нямали;-бизнес партньори нямат, държавата да им намери-изкупните цени лоши...
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха. Дайте ни париииии!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте и папиииии!
5
16
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
бе много модерни станаха тия протести, да почват ягодопроизводителите, да се готвят черешарите, после доматарите и краставичарите! като не ви устройва започвайте да се занимавате с друго! колко плащате на розоберачите, вие ше берете ли за жълти стотинки? викайте оставка, нали бсп ви организира тия протести!
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не мога да вдена.Какво точно да направи държавата на частниците.Да им намери берачи,да им плаща повече,да им осигури високи изкупни цени ли? Нали това е частен бизнес и ако няма сметка не го развивай.Навъдиха се едни акули в бранша които искат да забогатеят засявайки стотици декари без да мислят че трябва и да се оползотворят.Най за съжаление са и ,,дребните собственници " с по 5-10 декара.Всеки бизнес си има свои закони и не може да хленчим за всичко пред държавата.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация и свободен пазар!
2
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протестират срещу собствената си некадърност и несправяне с работата. 30 год след 89-та пак чакат на държавата. Българският меринджей е научен само да експлоатира и трупа печалби, при най- малката трудност изпада в истерия и търси държавата.
1
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си производител, какво чакаш от ДЪРЖАВАТА??? Продай си продукта, държавата, какво да го прави?Тия нещо не са наясно с търговията.