Селата в близост до курорти привличат с ниски цени и...

Българските купувачи имат интерес към имоти край морето
29 май 2018 17:30, Екип на Bloomberg
5
Селата в близост до курорти привличат с ниски цени и...
Снимка: Pixabay

Естествена е тенденцията селата в близост до големите курорти да привличат интереса на купувачите с ниските си цени. Това каза изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти "Bulgarian Properties" Полина Стойкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има строителство около Слънчев бряг към Кошарица, Тънково. Там също се изградиха затворени комплекси от къщи или малки комплекси с блокчета. През годините те привличаха не малък интерес, тъй като цените са много добри – те може да бъдат около 300-350 евро на квадратен метър. За Банско покрай голфа има офертни цени за около 200-250 евро на квадратен метър. В Боровец е сходно – около 350 евро. Понякога цените в сателитните населени места, които са на 10-15 километра от основната атракция на курорта, може да са по-ниски с 40-50%".

Тенденциите от тази година са за засилване на интереса към морето и то до голяма степен от български купувачи.

"Това е един процес, който протича през последните 1-2 години, но през лятото може би ще видим материализацията му, тъй като българите проучваха, разглеждаха миналото лято и сега ще проявят по-информиран интерес към имотите на морето. От статистиката на Агенцията по вписванията може да се отбележи, че след отдръпването на руснаците, сделките по морето спадаха в продължение на 2-3 години. От края на миналата година вече спадът беше прекратен и през първото тримесечие имаме нарастване в Несебър, който включва района на Слънчев бряг, с 26% на годишна база спрямо първото тримесечие на 2017 г.".

По думите на експерта подобен процес е протекъл и при ски курортите още от средата на миналата година.

"Видяхме как започнаха ръстовете и в Банско, Разлог, Самоков и Смолян. И трите служби по вписванията регистрираха ръстове, които сега виждаме да продължават и към морето".

Традиционно от летните курорти остава интереса за покупка на имоти към Слънчев бряг и южните курорти, а от зимните – Боровец, където вече предлагането се изчерпва.

"По-малко оферти излизат на пазара и съответно цената се покачва. За първите три месеца на годината цената там надмина 700 евро на квадратен метър".

Полина Стойкова очерта и един от основни проблеми на пазара на ваканционни имоти у нас:

"Ние сме много активни по отношение на реклама на България. Успяваме да привлечем интерес към България, имаме стоката, курортите и климатичните условия. Но като че ли не можем да постигнем трайно позициониране. Едни националности, които ги има в определен период, за следващ период изчезват и се заместват с други. Това не води до траен растеж. Може би по-съсредоточена реклама на национално ниво за привличане на чуждестранни купувачи и инвеститори би била от полза, тъй като виждаме успешни примери с Испания, Португалия, Турция. Това върви ръка за ръка с развитието на туризма, тъй като първо се идва на туризъм, а после се купува". 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Гларуса преди 7 месеца
Един и същ папур написал 3 тъпи коментара. Копай си царевицата мазол миризлив, а на плажа има кой да стои. Аман от диви селяци.
3
2
 
9
 
! Отговори
Welcome преди 7 месеца
Добре дошли в село българия.Като бонус ще получите разредена бира,фалшив алкохол и малко бой.Който е умен подминава селото.Където се слуша чалга и се пие боза далече.
2
0
 
11
 
! Отговори
annybody преди 7 месеца
И какво лошо има, ако лошо има, ако някой иска да оцелее?
Мутрите бездруго захлебват за моя сметка, дали пък аз с моите имоти ще си тъна в безработица, докато държавата се мотае в интерес на платежоспособните?
Имам 150 декара имот, нищо не мога да направя с тях, защото са уж "защитени", да, ама като дойдат костюмарите с ланците по врата, какъв избор имам аз?
Свестете се малко бе, началници - трябва ли да помоля мутрите за обяснение от Премиер-министъра?
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кеф цена няма, цяло лято във фекалите на румънците и молдовците по фекаломорието.Не купувайте нищо и без пари ще раздават къщи даже за да не се съборят и така къщите ще достигнат реалната си стойност.