Морето срещу пластмасата! Екоактивисти бранят плажа от боклуци

Основното замърсяване – от плажовете без концесия и корабите
31 май 2018 09:10,
16

По-малко пластмаса, повече море. Възможно ли е Черно море да е свободно от пластмасови отпадъци? Различни природозащитни организации, сърфисти и учени обединяват сили в обща кампания, която да насочи вниманието и да ограничи използването на вредните пластмасови чаши, сламки, вилици и всякакви захвърлени отпадъци по Черноморието.

Атанас Куцев - продуцент на филма към проекта Windtowin, е категоричен, че проблемът със замърсяването на водите с пластмасови отпадъци е доста сериозен в световен мащаб.

"Въпреки това този проблем не е толкова изследван в България. Не се знае колко точно е замърсено родното Черноморие, а трябва. Идеята на инициативата е хем да е забавно, хем информативно", уточни още Куцев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му инициативата включва надпревара със сърф, заедно с която ще се движи и кораб с учени, които да изследват Черно море и да кажат как може да се справим с проблема. Освен това в самата кампания е включен и концерт в "Маймунарника" на 5 юни.

"Основното замърсяване идва от плажовете без концесия. Когато ивицата е дива, тя не се почиства. Голяма част от пластмасата идва от сушата и от корабите. Нашата цел е хората да обърнат внимание на този сериозен проблем и да видят, че пластмасата е навсякъде около нас", отбеляза той.

Куцев смята, че е доста лесно човек да замени сламката с такава за еднократна употреба, защото "всичко е до навик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 5 години
2014 год.на 12 януари бях в Ахтопол на плажа.При 19 градуса.Беше чудно.Но мърсотията на плажа беше зверска.И в колибата на клошаря е по чисто.Морето беше изхвърлило какво ли не.Имаше вече и почистващи машини с гребла.,та до юни да успеят да почистят.Иначе в тая пуста чужбина било хубаво.Ами ,да.Щото не живеят гадове като нас.Ако ни преселят ъам всичките,що сме останали тук,ще им е бем мамата на плажа за едно лято
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средностатистическия, гражданин на света няма нищо против затрупването с пластмаса ако това му позволява да води мързелив начин на живот...
12
1
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Мен най-много ме дразни, че точно хората които си изхвърлят *** където им падне, после най-много реват, че им е мръсно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви гръмки заглавия, някакви гръмки закани, някакви гръмки проекти, а практически цялата работа е въздух под налягане, резултат нулев, само фръцкане, позьорщина и надуване, елате ни вижте колко сме велики, ще си купонясваме, пием и дрогираме, а за какво сме събрали всъщност, на кой му пука.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Морето срещу пластмасата! Екоактивисти бранят плажа от ***"Не е хубаво да им викате на хората "***". :)
9
0
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
И като отиде полиция при хипи-катунарите на дивия плаж дето сме им предоставили, да си правят простотиите там цяло лято и веднага се почва голямото реване, включително и най-вече от тази медия, че им били нарушени правата.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалното замърсяване на морета и океани става от вливането на замърсени реки.Истински еколози са установили, че замърсяването на световния океан става от 10 големи реки нито една от които не тече през Европа. Мизерийте от плажовете и корабите буквално са капка в морето. Така, че това което дуднат нашите зелини са буквално поредните еко брътвежи.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си плажна полиция да налага глоби , когато види нарушения. Пластмасата не е виновна. Виновни са ***, които нямат възпитание да отидат до коша. И не се занимавайте с 50лв глоба ами налагайте по 1к. Да видите дали някой, ще хвърли на земята.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се реши един проблем трябва да се приложи разум, с розови филмчета, с хипи лигавщини и наркомански концерти, няма да стане нищо. Пластмасата не потъва, а плава по повърхността на световния окаен, така че решение има, технологии има, ако се намерят и икономически стимули, което също е напълно възможно, проблема ще бъде решен и то устойчиво - за броговите ивици важи същото. Относно забраните съм против, трябва се наблегне на събиране, сепариране и рециклиране на отпадъците.
5
0
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
да с благородна цел за бързи и лесно забоготяване чрез присвояване на "зелени" фондове, това са най-сладките фондове, щото са най-лесни за крадене!!
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ало зеленитеей това само акъл даваме българите, и плюем дори хората с благородна мисия
3
2
 
10
 
! Отговори
Ало зелените преди 5 години
Ако наистина сте се затъжили за природата, просто вземете един чувал, сложете си едни ръкавици и почнете да чистите този плаж, който сте видели, че е мръсен.Ако ревете да ви се отпускат пари за разни проучвания, съвсем ще отблъснете хората от вас псевдо зелените природозащитници.Не случайно в Библията е казано, "По делата ще ги познаете"
2
3
 
10
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
ЕС пропаганда в стил Сталин има пластмаса има проблем няма проблем, а цялата работа е, че Китай отказа да изкупува и преработва пластвасовите отпадъци на ЕС и понеже ЕС е толкова жалък, че и с *** си не може да се справя, а разчита и за него на Китай, няма на къде, другарите у Брюксел обявиха пластвасата за враг на народа номер 1.
1
0
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Вместо да дрънкате-ръкавички чувалчета и събираш.Правите го в най оживеното време на плажа и много вежливо.Отивате до тоя който си е хвърлил *** вземате го и му казвате Благодаря ви г-не не се притеснявайте ние винаги ще сме до вас да ви чистим.Тоя повече и билетче няма да изхвърли.