Сагата "Пенка" скоро ще приключи: Умъртвяват добичето!

Това не е държава, заяви собственикът й
Обновена: 6 юни 2018 17:16 | 6 юни 2018 17:15, Петя Славова
203
Сагата "Пенка" скоро ще приключи: Умъртвяват добичето!
Снимка: Кадър БНТ

Кравата-беглец от кюстендилското село Копиловци ще бъде умъртвена. Това решение е взело ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От агенцията мотивират евтаназията на кравата Пенка с европейското законодателство и закона за ветеринарно-медицинската дейност.
 
Собственика на Пенка фермерът Иван Харалампиев е потресен от решението. "Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители", каза той пред "Дарик".

Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче сега ще й струва живота, категорични са властите.

Съдбата й стана известна дори в Европарламента. Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.

Нейни инициатори станаха журналисти от британския вестник "Телеграф". Въпреки всичките призиви става ясно, че кравата все пак няма да живее

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
63
 
! Отговори
изроди преди 5 години
Прав е академик Петър Иванов като казва че кравата Пенка символизира днешна България. Кравата Пенка е символ на днешна България - доят я зверски, бяга на запад, лута се там, пак се връща, и си чака примирено да я заколят и да я изядат- тоест да изчезне завинаги в небитието. академик Петър Иванов
65
2
 
40
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Не се знае дали е болно животното. Но явно са се убедили, че не споделя "евроатлантическите ценности" и затова бяга от ЕС!
64
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е жал за кравата, жал ми е за държавата!
63
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кравата болна и заразна ли е че искат да я умъртвяват ?
62
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от ЕС незабавно. Явно че морал не може да се търси в този псевдо съюз.
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryТо баш в закона си пише, че животни-екскурзианти преминават през ветеринарен контрол и - ако е установено, че са заразени с опасна болест, се умъртвяват. Просто нашите умници ги мързи да изследват въпросното добиче, ами направо ще го отстрелват
60
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък искам да бъдат наказани граничарите, които не са реагирали когато животното е напуснало ЕС? Защо са там? За какво им плащаме? Щом цяла крава минава, какво да очакваме когато минават престъпници?
59
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е държава а герберасткa кoчина пълна с некомпетентни и мързеливи *** и кyрви лапащи народни пари.
58
0
 
40
 
! Отговори
бай Митю преди 5 години
Бай Иван да я натири обратно към Сърбия. Там поне ще го гледат добичето нормално. Въобще със случаи като този живота ни придобива "норвежки" оттенък. За което поздравявам всичките майки и на Агенцията,и на Министерството, и на министъра, и на Юнкер и всичките му чиновнички!
57
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението не е правилно защото тая измeт която заема постове е длъжна да направи изследване ако има съмнения а не директно да я умъртвяват. Това им е задължението. При положение че не си гледат тези техни задължения е редно да сбъдат уволнени.
56
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ли, че ако Великобритания се върне в ЕС, ще избият всичките й домашни животни.
55
18
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Слугата на Путин няма ли да я помилва в последния момент?
54
44
 
2
 
! Отговори
Решението е преди 5 години
правилно: описано е в статията по какви закони.Защо стопанинът не следи добитъка си?Дори по селата не е разрешено кокошки и подобни да се разхождат по улиците; всеки САМО в двора си гледа птици.А този безхаберник пуснал животното си е друга държава!??? Да му се отнеме правото да гледа животни. Потенциален разпространител на зарази с нехайството си.
53
1
 
12
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Добре ясно, че решението е кофти, ама тея тъпппппи медии що не пишат на какво се обосновава тва решение??? Щото до колкото ми е известно жив *** докаран от страна извън ЕС не може да се гледа без нужните разрешителни, щото не се знае кви болести може да има, да дори и тоя *** е да бил за малко в транзит. Изглежда е пропуск в закона... толко па не могат да си затворат очите и как па така се разбра за тая крава от официалните органи нз...
52
39
 
2
 
! Отговори
DEAD Inc. преди 5 години
Преди турците са кормили и убивали бременни жени, сега за една крава, аре само малко по - спокойно.....
51
3
 
39
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Къде е сега Хелзинския комитет да се застъпи?"По-интересното е къде са ония тревопасните, дето скачаха на Църквата, зоопарка, цирка и на не знам още какво? Това че за една крава не са ви платили, това ли е повода за мълчанието? А нашите предци са жертвали живота си за каузите, които водят. Като имаш кауза - защитавам я! Ама вие чакате да ви платят. Ви *** и веганите сте. Пълни неориен.тирани ка.пу.ти
50
0
 
50
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
А защо тази мярка, евтаназия, или по нашенски умъртваване, не се прилага за мигранти и върнати на територията на България, нарушили незаконно границата и преминали в държави НЕ членки на ЕС? Може би не са крави и не могат да ги доят? Тогава всички зайци, вълци, лисици, костенурки, гарвани, врабчета, гълъби, оси, пчели или мравки не ги умъртвявате ? Толкова БЕЗЧОВЕЧНОСТ има в подлизурството на маса чиновници да бъдат харесани на властта. М Ъ К А Т А на стопанина е ОГРОМНА, спестете му я !!!
49
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАБХ са престъпници
48
18
 
3
 
! Отговори
Той преди 5 години
Жалко за кравата. Не е жалко за безхаберника който се прави на загрижен за нея. Да беше я вкарал във България по законния ред.
47
1
 
31
 
! Отговори
567 преди 5 години
Що да няма документи,нали им слагат метални пластини на ушите,че са имунизирани.Може да има и чип,което е по вероятно,но е възможно.Нито има инфо,че в Сърбия има някаква епидемия.На една поляна с граница пасат стада от двете страни,а и Пенка може да си е харесала някои сръбски мъжкар,то за любов няма граници.Не се излагайте,оставете горкото животно да си живее,чак такъв педантизъм!