Цените на горивата летят рязко нагоре. На какво се дължи?

Пазарът е географски ориентиран, обяснява експерт
12 юни 2018 16:20, Петя Славова
79

Цените на горивата тръгнаха рязко нагоре. В рамките само на месец те се увеличиха с около 10 стотинки.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчерта, че това се дължи на котировките на суровия петрол на борсите.

"За период от една година петролът се е повишил почти двойно. Не мисля, че се случва нещо извънредно на пазара. Цената на горивата в България е най-ниската в ЕС. Ние сме под средноевропейския тренд", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Бенчев добави, че се очаква да видим до каква степен летните пътувания ще окажат влияние на цените на горивата. По думите му влиянието ще бъде в рамките на няколко стотинки.

"Петролът е борсова суровина. Цената на петрола и на горивата не зависи от покупателната способност на хората", отбеляза той и посочи, че трябва да си зададем въпроса европейски ли са нашите заплати.

"Напълно нормално е да има различни цени в различните градове. Има значение къде се намира обектът, колко хора работят и какви количества продават. Пазарът е изцяло географски ориентиран", обясни още Светослав Бенчев.

Икономистът Стоян Панчев допусна, че в по-дългосрочен план най-вероятно горивата ще се отразят и на цените на стоките. Основният въпрос е какво ще стане на международните пазари, смята той.

"Цените се влияят от търсенето и предлагането от двете страни на границата. Това са нормални процеси", каза Панчев, запитан за вариращите цени на горивата в различните български градове.

"Трябва да работим за по-ниско ДДС или по-нисък акциз. Ако политиците искат да направят нещо, това е посоката, в която трябва да мислят", подчерта Панчев в студиото на Златимир Йочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
19
 
35
 
! Отговори
баровец преди 5 години
Горивата трябва да са над 20 лв. за литър ! Да се видим,кои сме хората с парите ! Не като сега с евтиното гориво *** и Пульо се качили на някакви коли и ми обикалят като изоглавени...
43
16
 
22
 
! Отговори
сф преди 5 години
До шматкаДнес заредих с отстъпката ДГ на бензиностанция от голяма верига в София за 2,11 лв. ...толкова, който не му оттърва - велосипед или кракомобил.
42
4
 
26
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ВарнаМарешки-95--2.08Останалите-2.20 и нагореКолко ли ще издържат.
41
4
 
30
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен 50,дължи се на ганчофските бизнесмени,на нищо друго.
40
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години при 150 долара за барел, цената беше 2.50. Сега при 100 долара - литър гориво - 2.35. Дали е спекула, измама мошеничество.
39
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как на какво,ами на картела с благословията на мафиотската държава.
38
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция мина 5 лева за кило.
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На спекула.
36
3
 
42
 
! Отговори
ТИР преди 5 години
Всяко лято цените на горивата се вдигат поради повишеното търсене. Да спекулативно, но традиционно. Все пак у нас е относително евтино поради филантропите от Лукойл, които официално работят без печалба.
35
6
 
39
 
! Отговори
Простак преди 5 години
То е ясно на какво се дължи .. много ама много пр.оссс.т народ!!!
34
1
 
58
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Като се вдигне цената на петрола, цените веднага скачат, а като падне си седят същите. Няма по--тъпо оправдание от:- Еми ние сме ги купили на тия цени и имаме големи количчества !Вие уважаеми бензинджии сте ги купили тия горива, ама като се вдигне цената, нали имате големи количества, що вдигате веднага цената ????
33
14
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в ав$тралия зареждам за 1.20$ и си джиткам на където пожелая. поздрави и на *** и на Брюксел. И да не забравяме че заплатата ми е 6 цифрена, дам толкова зимам на година. Поздрави от Сиднеи, от един магистър инженер
32
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли тези "икономисти", не дадат данни за цените на горивата при едно и също ниво на цената на нефта сега и преди 5, 10, 15... години?!
31
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
29 - това беше в друго време. За какво влязохме в ЕС, ако не да се изсипе един златен дъжд отгоре ни? през 1997 Костов говореше че - ха влезем в ЕС - ха всеки от нас ще се събуди милонер. Е влязохме в Ес и сем по-бедни отпреди. хората с право недоволстват- хиперинфлацията съществуваше преди ЕС - няма база за сравнение
30
3
 
34
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Да цената на петрола е борсова величина,но цената на добиващите пертол компании е монополна величина и трябва колкото се може по-бързо да се увеличи производството на електромомили,за да накараме този картел на производителите да си пият сами нефта произведен от тях. Те умишлено се договориха да намалят добива на нефт,за да скочат цените на горивата на международните пазари,но ЕК не санкционира това,както направи с Майкрософт и други компании,които платиха милиарди за монопол.
29
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След посещението на *** и Тиквоний при Ситния какво очаквате!? Вечна дружба с ***....
28
5
 
22
 
! Отговори
бойко Гьона преди 5 години
До ЧиновникТочно така правя,както си го описал.
27
3
 
49
 
! Отговори
Борсов Пазар преди 5 години
Пълна спекулация! Само бръмбари има в главата на Светослав Бенчев. На борсата петрола е скочил в началото и после пак е паднал за 1 месец. Ценообразуването обаче реагира само нагоре! Дайте да гледаме печалбата на бензиностанции за литър гориво и после да говорим, че проблема идва от борсата.
26
8
 
57
 
! Отговори
бойко Гьона преди 5 години
Цените на горивата в *** били най-ниски...Хахахахах.Веднага давам база за сравнение.Преди месец се върнах от Брюксел и мога да кажа,че дизелът последно беше 1,25? литъра при условие,че заплатата ми е 2480?!Тук в Бг заплата 600лв.и дизел 2,50лв. литър.Паприкаши
25
12
 
27
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
"Демокрацията ни стана на 30 години , вече би трябвало да сме поне на 1500 евро средна заплата и горе долу 7-800 минимална работна , а то какво стана , хората мечтаят за социализъм защото тогава са имали покупателна способност ." Не си ли спомняте вече?БКП/БСП бяха 10 г. на власт след 1990 г. и вече увеличиха доходите на хората.Мин.заплата стана 2000 лв., мин. пенсия - 1000 лв., мин. помощ за хора с увреждания - 1000 лв.Доволни сме и пак ще гласуваме за тази любима социална партия.