Възстановки ли? Отнемат пушките на опълченците, хайдутите...

Нов закон иска да се премахнат оръжията от исторически възстановки
Обновена: 23 юни 2018 08:01 | 23 юни 2018 07:45, Петя Славова
98
Възстановки ли? Отнемат пушките на опълченците, хайдутите...
Снимка: архив, Булфото

Нов закон по нова евродиректива се подготвя във връзка с използването на огнестрелно оръжие в исторически възстановки на героични събития от миналото.

Подобни инициативи са не само преклонение към историята, атракция за публиката, но и силен коз в патриотичното възпитание на младите, пише "Монитор". Също така те са източник на приходи от културен туризъм.

Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Юристът Огнян Маринов, председател на Национално дружество "Традиция", което се занимава с представянето на подобни исторически спектакли на открито, обяснява, че евродирективата има само препоръчителен характер.

Не се прилага едно към едно в националното законодателство на която и да било страна, но ако на тази база се приеме закон, може да сложи край на историческите възстановки.

Ако законът се приеме ще се наложи опълченците и хайдутите да ползват бутафорни оръжия от дърво и стиропор, както е в киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До законДа ни извикат с призовки? ;))) Хахахахаха. То явно си някакво паленце-сукалче. Не знаеш ли, поговорката, че, ако "Планината не идвала при Мохамедаа, Мохамедаа, отивал при планината". Точно това се случи на 20 априлий лето 1876-то.М-да.
55
2
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До законПо къщята сме запазили само негодното оружие и плющялките от ловно-рибарските магазини, които чинно сме декларирали във Ведомството на Рдев;))). Ще се радваме на справките в МВР. Искаме да са по европски, с кааве и рахат локум, защото, иначе, ще ви съдим в Страстбург и точно ти, ще плащаш глобата;))) Ще работиш за нас. Затова си затваряй гербрският плювалник, ясен ли съм?
54
8
 
7
 
! Отговори
закон преди 5 години
Прокуратурата веднага да се самосезира.Да се направи веднага обиск по домовете със запоеед на прокурот и да се изземе всичкото незаконно оръжие.И да се извикат всички с призовки в полицията ьа справка.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Имало едно време един млад цар, на когото се наложило да взема трудни решения, защото започнал глад в царството....Не са Ви чели тази притча като малък.На много други - също.Не виждате по-далеч от носа си.
52
21
 
5
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
Никога не е имало турско робство в България.
51
2
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименКогато се получава 'Кървавото писмо" и възстанието се вдига в Панагюрище, тъй казват и заптиетата, га ръчкат табла и си пият кааветата пред конака: "Я, тия как са се напили, циркаджии, некакви";))) Слава на Тангра! СМЪРТ НА ГЕРБ! АМИН!
50
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И без комунистите ще имаме национална идентичност. Хайде моля ви се, не започва всичко след 1944
49
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами погледнете снимката- чобанска работа. Селяндурщина. Това ли възстановяват? Да ги забраняват докато не са направили беля.
48
6
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До БоримечкатаФактът, че Борисов към днешна дата се бара "миротворец" ме навежда на мисълта, че тоя закон се сготвя съвсем сериозно в някоя от комисиите в Парламата. Властта е у нас, затова управелнието се страхува да не бъде свалено въпръжено, защото чрез избопри, не иска да си иде. Затова, гответе се, елбири, съхранявайте оружието вън от къщята. Времето да се покрием със Славата на дедите иде. Слава на Тангра! Смърт на ГЕРБ! Амин!
47
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на робството " присъствието" българинът е нямал право дори на наж по дълъг от 6 см и то със счупен връх. Сега пак натам ли се връщаме.На кого пречи и кого го е страх от това " оръжие".
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪГЛАСЕН-ДА ГИ ЗАБРАНЯТ ТИЯ ВЪЗСТАНОВКИ,АМА И ДА ЗАБРАНЯТ И ТИЯ ОТВРАТИТЕЛНИ ГЕЙ ПАРАДИ.ТАНТО ЗА ТУНТО
45
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички селски дъртаци над 50 години са комунисти, русофили и с това - ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.заради тези *** страната ни е пред закриванеприродата си знае работата обаче ... скоро по празните улици на провинцията ще се гонят само тръни и тук там някой ром ...което е за предпочитане пред дърти комунисти русофили, природата както винаги има право !
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-мащабните възстановки се правят в САЩ, там това е мания...но вече и в други държави.
43
1
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Прав е..поляци,чехи,авсрийци...много държави правят възтановки..повечето..според историята им...
42
0
 
20
 
! Отговори
Банчо преди 5 години
Ай кажете сега кой е виновен за всичко...за беднотията,убийствата,кражбите,за туй че манговците живеят по добре от бг...за туй че политиците станаха ултрабогаташи...кой бе кой????кой?кой?кой??ай кажете кой??Ердоган?Путин?Мицотакис или Ципрас...Вие бе господа,вие...виее...Защо българина все търси вината в другия?!Вземете се стреснете че след 50г като няма да ва има и от историята ши ва задраскат..
41
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички селски дъртаци над 50 години са комунисти, русофили и с това - ВРЕДНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.заради тези *** страната ни е пред закриване
40
0
 
9
 
! Отговори
Крайно врвеме е преди 5 години
Да се вземат кинтите на жидо-хазарите и същите да бъдат изпратени при тяхното рогато божество в пъкала и планетата Земя ще стане едно прекрасно място за живот
39
5
 
0
 
! Отговори
Cashcaval 11 month преди 5 години
Za povreden pat sa pravi...kak taka migranti na plaja s paturi, poiasi i goli chifteta?! Calpak ot astragan na plaja?
38
4
 
23
 
! Отговори
Боримечката преди 5 години
Дошло е време, топчето *** Европа да стресне:)))Рано или късно ще възстанем против еврогейовете...
37
24
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Селям алейкум,абе ганьоооо,къде по света си виждал възстановки,а историята на други държави по света е толкова богата,та никъде в цивилизованите страни,не правят такива панаири,като у нас.