Къщата на Антон Новак във Варна: Музей или сметище?

Сградата е пълна с боклуци, а прозорците са потрошени
11

Къщата на Антон Новак, създателят на Морската градина, тъне в мизерия. Цялата сграда е изрисувана в графити, вратите са разбити, помещенията са пълни с боклуци, а прозорците са потрошени, предаде "Булфото".

В началото на април с почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата. Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

Идеята е къщата, намираща се в историческия център на Морската градина, да бъде превърната в музей на Антон Новак.

Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
този е чист българин
8
1
 
3
 
! Отговори
Не е бил преди 7 месеца
"анонимен" а почетен гражданин на Варна, създател на МОРСКАТА градина до Евксиноград... И сега си задавам въпроси:1. След 9.09.44 е ясно, че всички по-хубави къщи бяха заграбени от "бивши партизани", дейци на БКП.2.Тази къща какво е била и КОЙ е живял 1945-1989?( Новак почива 1945.)3.Имах колежка, която се омъжи за Владимир Новак от Варна- около1970.Вероятно внук, правнук, а може и съвпадение на фамилии.Но ЯВНО родът не е посмял да иска тази хубава къща..А СЕГА? И дали са живи?... Соцживот...
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До БАЙ 6

Няма доказателства за това. Пише го дори в уикипедия.
6
1
 
4
 
! Отговори
БАЙ преди 7 месеца
Анонимко 3, Новак не е бил анонимко , а прочул се с архитектурата на Белведере и Шойнбрун ! А за къщата , питай царя и кмета ! На тогавашните - сега има имена на улици , на днешните дали ще има ?
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Новак кой му е позволил да си строй къща на работното място? Аз работя на площад независимост във Варна дали и аз мога без да питам никой да си направя къща до работното ми място.
4
0
 
8
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
И тази къща ще стане собственост на същите тия хора, които приватизираха цялата Морска градина.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма значение какъв е, а какво е създал и оставил след себе си.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Антон Новак е чешки евреин.
1
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 7 месеца
С такива като теб каква да е