Истерията с радиацията край Черноморец заради лапсус или грешка

Нямало радиация с нива над 50 пъти над допустимите норми
11 юли 2018 07:00, Александър Попов
67
Истерията с радиацията край Черноморец заради лапсус или грешка
Снимка: Монитор

От няколко дни настана истинска истерия заради радиоктивния плаж в залива Вромос край Черноморец. Местните дори се оплакаха, че туристите напускали курорта, а десетки резервации се анулирали. Хотелиери и търговци пък обявиха готовност за протести заради изнесените от РЗИ данни.

Всъщност всичко се оказало голяма грешка.

Няма радиация с нива 50 пъти над допустимите норми, заявиха категорично от ръководствто на бургаската РЗИ. Гамафонът бил завишен само 2 до 3 пъти над нормалния, а до 50 пъти над нормите достигали единствено радионуклеидите в пясъка и почвата. Според шефът на инспекцията д-р Георги Паздеров, опасната новина била родена от неволен лапсус.

Още по темата

"Моята заместничка д-р Вергиния Цанова не е била разбрана правилно или е допуснала лапсус. Вероятно става въпрос за грешка на езика. По-важното в случая е, че такива нива на радиация няма на плаж Вромос, нито където и да било другаде. Повишението от 2 до 3 пъти на радиацията също крие риск, който е минимален. Но риск действително има, колкото и да е минимален. И ние сме длъжни по закон да информираме жителите и туристите какви са стойностите. Правим го всяка година и всяко лято на плажа се поставят предупредителни табели", обясни шефът на бургаската РЗИ д-р Паздеров, цитиран от "Монитор".

Според експертите човек трябва да лежи по цял ден върху пясъка в продължение на месец, два или три, за да се получи увреждане на здравето.

Тиражираната преди дни от пресата и телевизиите новина за опасна радиация на Вромос, създаде голямо напрежение сред местните хотелиери и жителите на Черноморец. Те окупираха кметството в курортното градче и обявиха, че са изправени пред фалит.

"Заради тази фалшива новина туристите масово отмениха резервации, дори и такива направени още през зимата. Омръзна ни с тези манипулации - всяко лято по това време някой обявява как тук се е появила опасна радиация. Това е удар срещу местния бизнес", обявиха протестиращите.

През последните два дни в курорта тече подписка, която е подкрепена от повече от 600 души. Хората настояват независима лаборатория да извърши замервания и да оповести публично резултатите.

"Настояваме кметът на Черноморец Добри Добрев да сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност", каза Яна Николова от Инициативния комитет.

"Първо нека да уточним, че Вромос няма нищо общо с трите плажа на Черноморец, които нямат никакъв проблем. Вромос се намира извън курорта, близо до Атия. Пак повтарям - на този плаж от години има радиационен гама фон, който е два до три пъти повече от обичайния за другите плажове. И той вероятно ще си остане такъв в следващите 1500 години, защото периода на полуразпад на урана е много дълъг. 50 пъти над нормалните стойности са завишени радионуклеидите, което е различно. Тези изотопи с 50 пъти завишени стойности, всъщност генерират повишения 2-3 пъти гама фон. Колежката Цанова е говорила за тези изотопи, но е била разбрана погрешно", обясни д-р Паздеров.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
Урановата мина не е от вчера там.
Кво се правят на ударени?
Те ще изкарат,че урана е полезен!
Нова ниша в туризма -уранови бани!
С урана във водата на Хасково какво се случи?
Изчезна,а?Вече няма?Някой вярва ли го това?
Знаете ли ,колко са онкоболните?
50
1
 
1
 
! Отговори
от пусия преди 6 месеца
Моя игра,хакер от село ми я оцапа!Няма ли ,възмездие за такива индивиди!?
49
7
 
5
 
! Отговори
Исти преди 6 месеца
Това не е грешка- саботаж е. Заинтересовани лица- туристически фирми от Турция,Гърция и "Румъния". Подставените лица,които са взели пари за да ощетят Българския туризъм сами трябва да ги намерите- възможно е да са Българи само по паспорт.
48
1
 
16
 
! Отговори
д-р Иванов преди 6 месеца
Високата радиация(казвам го най отговорно) е проблем не само на цялото Черноморие но и на вътрешноста на страната!!!
47
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За пръв път е измерена радиация на този плаж през 1970 година/ Защо протестиращите се правят на ощипани невести за да не им се изпразнят хотел4етата ли/ Даже околностите около този плаж са радиационни поне до 10 км от там/ За радиацията спира4ки все още не са измислени. А това увели4ение от 2 - 3 пъти си е живо облъ4ване.
46
4
 
18
 
! Отговори
до 49 преди 6 месеца
Чак сега разбрах защо ГЕРБ бетонираха цялото Черноморие.
Ами то било заради радиацията - да я неутрализират.
45
2
 
20
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 месеца
Всеки ,който е служил в атия ,знае за радиацията!!!
44
1
 
7
 
! Отговори
Oksan преди 6 месеца
Pokajete video i snimki na tesi bg darjavni mafioti ot tasi darjavna mafiotska bg slujba.
43
2
 
10
 
! Отговори
Lykie преди 6 месеца
Posledno kolko?
2 pati?
3 pati?
50 pati?
Uuuuu bg medii sa mafia uuuuu!2
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не ин искайте оставки!!
Режете им главите!!!
Само това ще подобри живота ви.
41
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според мен всеки, който се опитва да укрие истината застрашава здравето и живота на българските граждани и чуждестранните туристи. Тези хора и институции трябва да бъдат съдени!!! Преди да бъдем бизнесмени, хотелиери, търговци, трябва да сме хора!
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ако го бетонират, ще се подобри ли гама фона?
39
3
 
13
 
! Отговори
Стига глупости преди 6 месеца
Нямам достатъчно пари да стигна до там иначе - всички сте гледали филми за супер герои
много са актуални напоследък . И как се става такъв? Отъркваш се в пясъка на плажа на Черноморец и съм готов=Спиндермен.
38
5
 
30
 
! Отговори
Албена преди 6 месеца
Вярно е това лъчение ! Нали колеги от МГУ са го измерили много преди да гръмне новината. В следствие на изоставената мина "Росен" . Дори 2-3 пъти завишение на нормите аз лично не бих отишла на този плаж! А що се отнася до местните , това е подсъдно да протестират спрямо замерването, защото излагат на риск туристите! В тази държава всички са се овълчили за пуста печалба и не мислят за хората! Района между Черноморец и Созопол си има лъчение! Едно радиоактивно облъчване дава поражения след години!
37
5
 
6
 
! Отговори
vlady преди 6 месеца
Няма лошо човек да зарежда енергия на плажа - примерно в Бразилия има монацитови пясъци с 5-10% оксиди на урана и тория съответно повишена радиоактивност и от тях зареждат енергия. Също между Сеславци и Бухово има богати възможности човек да зареди енергия край бившите уранови мини.
36
5
 
11
 
! Отговори
dsadasdsa преди 6 месеца
За това се знае от 25 години, поне.....
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
навсякъде по Света има какво ли не ,ама си траят .
тук нашите ,за да издумкат дребните риби ,дето бъркат бизнеса на големите го изплюха това , пък може и да е платено от съседите - като гледам как тук прехвалват Гърция и коментаторите са платени - бонус към заплатата на чистачката българка в Гърция .
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това село не се развива по никакъв начин туристите бягат от там няма един хубав плаж в близост до Черноморец и местните обвиняват
33
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Според експертите човек трябва да лежи по цял ден върху пясъка в продължение на месец, два или три, за да се получи увреждане на здравето."

С такива "експерти"...
Като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар.
32
4
 
27
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 месеца
Нормален фон и пределно-допустима норма са много, ама много различни неща! Ако фона е 50 пъти над нормалния няма проблем, стига да не ядеш пясъка. Но ако е 50 пъти над пределно-допустимата норма, тогава пясъка ще свети. Явно дзурналята пак са направили новина от нещо, което не разбират. Те пишат с грешки, какво остава да разбират от микросиверти на час...