Над 100 000 летни стоки менте спрени от митниците

Тениски, ризи, потници и шорти водят класацията
12 юли 2018 07:44, Елка Василева
5
Над 100 000 летни стоки менте спрени от митниците
Снимка: архив, Булфото

Над 100 000 фалшиви и контрабандни летни стоки са задържали българските митнически служители през последните пет месеца. За сравнение – през цялата 2017 г. са задържани малко над 150 000 артикула от същата категория.

И тази година най-задържани продължават да бъдат дрехите – ризи, тениски, потници, шорти… Следват ги плажните принадлежности и аксесоари, както и обувките – джапанки, сандали, еспадрили и маратонки, пише „Труд“.

Най-голям е потокът от ментета към митниците във Варна, Бургас и София, през които преминават и основните карго доставки от Китай и Турция. Митниците задържат пратки в два случая – ако стоките изобщо не са обявени в документите, или ако нарушават правата на притежателите на търговските марки.

Сред най-често задържаните фалшиви летни стоки, освен дрехите, са слънчевите очила. Една от най-големите задържани пратки – близо 25 000 броя с такива очила от популярната марка “Рей-Бан” е спряна на пристанище Варна Запад през септември м. г.

При доставката на другите 20% от задържаните през 2017 и 2018 г. летни артикули (около 50 000) е направен опит те да бъдат внесени контрабандно през границата. Почти половината от количество – над 21 000 текстилни изделия и 2200 чифта обувки е задържано при три случая от митнически служители в Русе.

Покрай футболните първенства или олимпийските игри се увеличават опитите за внос на фалшиви спортни стоки, обясняват митничарите. Изключение не прави и Мондиала в Русия. В първите дни на юни на пункт Капитан Андреево бе пресечен опит за тайно пренасяне на 14 300 етикета за текстилни изделия с логото, което е собственост на ФИФА. Пратката е пренасял към родината си сърбин заедно с емблеми на сръбския национален отбор, като етикетите били опаковани в специално фолио, което не се хваща от рентгеновите апарати.

474 857 спортни стоки са задържани митническите служители през последната година и половина. Близо 84% от тях са установените фалшиви стоки, а останалото количество е спряно при опит за контрабанда. Сред най-често залавяните спортни стоки са шапките с твърда козирка. Тази година са били хванати над 26 500 такива стоки при проверка на два контейнера, пристигнали на пристанище Варна Запад.

Реалната себестойност на фалшивите стоки е много ниска, защото техните производители си спестяват много разходи за качествени материали, от заплати на работниците си, използват безплатно чужд интелектуален труд, поясняват служителите на Агенция “Митници”. Но ако достигне до магазините тази фалшивата стока се продава на цени, същите или близки до тези на оригинала.

Потребителите трябва да са критични и да избират в рамките на бюджета си най-качествената стока, а не онази, която е най-привлекателна на външен вид или онази, която задължително е брандирана. Това казва Тамара Влайкова, говорител на Агенция “Митници”. Тя съветва потребителите да бъдат внимателни откъде купуват стоките и да не се доверяват на твърде изгодни предложения от непроверени търговци. Трябва да се четат внимателно и етикетите – дали са подробни, дали има данни за търговеца. Обикновено некоректните продавачи не обръщали внимание на детайли като етикета. Преди да се плати за дадена стока, задължително тя трябва да се огледа – изработка, детайли (като шевове), пластмасови ръбчета, прикрепени части, качество на печат на щампата, съветва Влайкова. При марковите дрехи дори вътрешните шевове и бродерията от вътрешната страна са изработени чисто, няма стърчащи конци и раздърпани краища.

Над 675 000 детски играчки, дрехи и други стоки за малчугани са задържали митничарите в страната през последните 18 месеца. 68% от тях са били фалшиви, а останалите са били внесени контрабандно, показва статистиката на агенцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тамара Влайкова, говорител на Агенция Митнициобаче не казва какво се случва със задържаните ментета.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ги правят митничарите тези 675 000 детски играчки? Нали ги продават на български търговци, които ги пускат по пазарите и моловете? Пак при нас отиват, само че с митничарска облага.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичкото описано е стоката в 5-- пет контейнера. При годишно влизащи над 50 000. Ура!! Дреме му на някой за мики маус. Адвокати и приближени на властта са се уредили за държащи правата на накоя марка. И ако не си платил- проблем. Ако си..не се коси. Имаше едно време едни братя Банг. си бяха " патентовали" шарките на гуми.. и който ги продаваше 10 лв на парче. Сега е същото за т.нар маркови стоки
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От заглавието разбирам, че ризата не е риза; тениската не е тениска и т.н. А пък коментарите за качеството чупят ***. А като се знае какви тъпоъгълници работят в митниците и НАП е цяло чудо да разграничат бодове с голямата губерка и такъв на шивашка машина.