Порожанов: БАБХ не работи добре с хората в Ямболско!

Трябва повече прозрачност с потърпевшите, заяви той
15 юли 2018 12:00, Петя Славова
60
Порожанов: БАБХ не работи добре с хората в Ямболско!
Снимка: БТА

"Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да им се покаже заповедта", каза земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

Евтанизирането на дребни преживни животни заради болестта чума доведе до напрежение в района. Вчера в с. Шарково местните хора не допуснаха ветеринарите да умъртвят болните животни, а министърът беше изпратен по спешност на място, за да разговаря с тях.

Още по темата

"Това е опасна болест, която може да нанесе поражения както африканската чума по свинете. Ако не я спрем, държавата ни ще бъде обявена за държава със заболяване, ще бъде възбранено продаването и износа на продукти от овцевъдния сектор. Човек при такава ситуация не може да не е притеснен", категоричен е Порожанов.

По думите му в момента седем общини на територията на страната са под карантина. Пробите от първите огнища са положителни и са потвърдени от независима лаборатория във Франция.

"Районът е рисков. Върху частните лекари трябва да има много засилен контрол, както и да засилим контрола върху пограничните общини", поясни министърът.

Той бе категоричен, че без заповед животни не се избиват. "Вчера хората в Шарково много добре разбраха. При стартирането на процедурата трябваше да бъдат събрани, да им бъде обяснено. Да, няма как да го приемат лесно, добре го разбираме, но това са мерките, които трябва да бъдат предприети", каза още Порожанов.

По повод компенсациите на местните жители, земеделският министър каза, че не се търгува в мъката на хората. "По методология на животно компенсацията е средно 150 лв. Независимо от това ще предложа едно увеличение, което обаче трябва да бъде одобрено от Министерски съвет", каза министърът.

На въпрос дали ще последват оставки, Порожанов каза, че предстои да направи оценка на ситуацията.

"Хората много добре разбраха мерките, защото тази болест може да се пренесе по остатъка от територията. Трябва да има повече прозрачност и комуникация с потърпевшите", каза Порожанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KokoПак ли комунистите са ви виновни в ПП БРОБ?
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е бабуина на републиката да хвърля пешкира - много негативи и есента ще стане страшно!
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сега целия проблем е една голяма далавера, в конкретния случай евтаназираните животни трябва да унищожени в екарисаж, за което държавата плаща, и държавата ще плати, но 90 % от месото няма да бъде унищожено, а ще отиде при едни червени бизнесмени гравитиращи около ГЕРБ и БСП, преработено и продадено, респективно ще се направи една супер печалба, не случайно в този район това е сигурно 4 или 5-ти подобен случай, естественно не очаквайте някой журналист да направи разследване по върпоса :)
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нали наще фирми трябва да внесат замразено месо от Аржентина , Чили и Бразилия.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако БАБХ не работи добре, вината е в вас Порожанов и в идола ви Борисов. Вие назначавате ръководството на БАБХ.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз не мога да разбера, какъв е проблема да се постави района под карантина
7
6
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До Kokoти през 1945 г., на колко години си бил?;))) Или не си бил плануван, а герберче;))) И ако тия страшни комунисти, бяха убивали наред, през тази година, дъл, щеше да се родиш днес? Айде стига лозунги в едно озречение, и то неграмотни. Личи си, че си неграмотен, да не кажа, нещо повече за менталното ти състояние. Въз, оттука, айде...чупката
6
26
 
6
 
! Отговори
Koko преди 5 години
Комунистите могат само да крадат и избива. Това правят от 45 година
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки гледа да спасява кожата
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората няма да имат нищо против, ако им се изплатят истинските цени на животните, а не по български - колкото може по-малко!!!Избити 10, изплатени 12 и то на реални цени.Стига ***, нали сме УЖ българи!!!
3
1
 
44
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Порожанов е бушон, който отива да замаже положението. Ако успее, да омае насерлението и им изтрие с дантелена кърпичка сълзите, ГЕРБ ще оцелеят пак, но, ако хората са корави, ядосани и озлобени и държат на животните си, бушонът Порожанов ще изгори и ГЕРБ отново ще бъде ударен лошо, доказвайте огромната си некадърност да управлява. Нищо, че на герберските ***, се плаща да венцехвалят, тази Шайка.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази територия има ли нещо, което рабои както трябва?
1
2
 
41
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тя,Агенцията по храните ,ако си вършеше добре работата,нямаше да ядем *** на Европа ! Ама кой мисли за българина ?! Вие гледате да приберете парите ! Унищожавате бавно ,но сигурно България...