Средновековни оръдия оживяват в Поликраище

Майстор Йордан и неговите дървени макети. Вижте ги!
16 юли 2018 10:30, Петя Славова
2

Запознайте се с 58-годишния Йордан Карастоянов от великотърновското село Поликраище, който от няколко години изработва дървени макети на средновековни оръдия, съобщава Bulgaria ON AIR.

Мъжът сам е разучил схемите, по които в миналото са правени оригиналите, както и механизма им на работа на бойното поле. Йордан разказва, че не е професионален дърводелец. Занаята научил сам и започнал да дялка малки фигурки, докато давал дежурства като нощен пазач.

Мъжът споделя, че винаги е имал интерес към средновековни оръдия, които в миналото били използвани на бойното поле. Издирил схеми, по които да прави макети на колективни оръжия и така започнал да изработва балистите, чиито механизъм бил измислен още преди 4000 години.

Освен макети на оръдия Йордан майстори и най-различни дървени фигури и предмети от бита на българина.

А в момента се е захванал с проекта да възстанови стария градски часовник на Горна Оряховица, който е на повече от век.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"чиито механизъм бил измислен още преди 4000 години."Какви са тия оръдия дето са на 4000 години бе? Сашо Македонски в космоса е воювал, щом като преди 4000 години са се пуцали с оръдия.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ти една позитивна новина, но явно такива не се коментират защото не служат за противпопоставяне и взаимо плюене. Браво на майстора, повече такива ни трябват.