900 язовира чакат ремонт, половината от тях – спешен

До октомври общините трябва да ги предадат на държавата
8
900 язовира чакат ремонт, половината от тях – спешен
Снимка: Булфото, архив

В страната 884 са язовирите, които се нуждаят от ремонт, като 450 от тях се нуждаят от спешен, отчете шефът на  Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

Той уточни, че  въпросните язовири не са опасни, но имат компроментирани съоръжения.

Още по темата

"Има проблеми с преливници, с изпускателни кранове. Това означава, че ако има приливна вълна, съоръжението на този язовир не може да действа, т.е. може да се случи по-сериозно бедствие вследствие разрушаване на стената. Затова тези язовири по най-бързия начин трябва да бъдат ремонтирани", посочи Горновски.

Предписанията за ремонтите и актовете са насочени към собствениците.

Горновски добави още, че новото търговско дружество "Държавна консолидационна компания" разполага с ресурс от 500 милиона лева, с които трябва да организира обследване, заснемане и ремонт на тези язовири.

До 3 октомври е срокът за подаване на заявления от общините за прехвърляне собствеността на язовирите на държавното предприятие. Досега това е направено на 60-70%.

Председателят на Агенцията поясни, че предстои класификация на всички язовири в страната, според обема и опасността.

Те са общо 6800, но след приключване на предприетите проверки се очаква броят им да достигне 7000, тъй като има още малки водоеми, които тепърва се установяват.

До момента в информационната система на Агенцията са регистрирани едва 1500 от тях.

Проблем създава липсата на документация, която се изисква при регистрацията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"900 язовира чакат ремонт, половината от тях спешен."---Ще почакат ... По-важно е да се ремонтира "Графа". При язовирите няма "задел" за ТОЗИ, за който трябва. Ама, че "Граф Игнатиев нямаше нужда от ремонт, това е друга музика. Помните ли бул."Мария-Луиза", от гарата до "Орлов мост" колко пъти го преправяха!?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агенцията която прибира парите от напояването да плати сега!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 5 години
Този проблем не е от вчера, защо за толкова години е направено толкова малко? Дават се пари за глупави неща, а за важни все няма средства.
5
0
 
4
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Откога Петър Горновски - баш велик задар на масоните, без строително образование и с фирма за сапунчета, взе много да разбира от строителство и най-вече от язовири...?Не е ли малко странно, най-меко казано!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Години наред хората бедстват под вода без къщи и мебели, инвалиди остават на произвола.... и на този фон гербаджии дават 10 милиона за строеж на парк в столицата. А иначе декламират, че нямало пари?!Безумията им минават границите!
3
0
 
8
 
! Отговори
П преди 5 години
Пожарникари-пенсионери отговарят за язовирите!! Вече 2 год. "откриват" нови язовири, за да усвоят едни пари!
2
1
 
9
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Ако имаше читава държава с истински българи-политици и некорумпирани съдии,СДС-айдуците начело с ДрагалЪвския и Сашо Нереза щяха отдавна да чукат камъни на някоя затворническа кариера,за подсилване на язовирните стени.
1
1
 
9
 
! Отговори
КОЙ ДОСЕГА... преди 5 години
" отговаряше " за тези язовири? Къде е " великият политик " Ахмед Доган да ни каже ?