Разширяват контрола край Шарково, взимат втори проби

Днес започва изплащането на обезщетенията в Шарково
23 юли 2018 09:55,
35
Разширяват контрола край Шарково, взимат втори проби
Снимка: архив Булфото

Трябва да се вземат втори проби от всички стада в Шарково, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Той заяви още, че контролът на заболяването ще бъде разширен в 20-километрова зона.

"В четвъртък разговарях със стопаните на стадото от Болярово, те отказаха да допуснат лекарите. Водят се разговори, за мен не е сериозно - единият член на семейството е съгласен, другият - не", посочи пред БНТ Порожанов.

Още по темата

"Гарантирам, че ще проследя пробите. Процесът се извършва от Българската агенция по безопасност на храните, убеден съм, че те са свършили коректно работата си", каза той.

Ако втората проба докаже, че няма заболяване, те все пак ще останат под наблюдение, заяви министърът.

"Никой няма за цел да манипулира, разбира се, че пробите са истински. С министър Радев поискахме изслушване, изнесохме данни, че в района на Странджа, Краище и Шарково има положителни проби, потвърдени включително и от лабораторията във Франция, така че заболяването го има, то съществува", коментира Порожанов.

Едно разпространение на болестта в по-големи райони създава икономически загуби за цялото овцевъдство в България, поясни Порожанов. В 5 населени места имаме умъртвяване на животните, но в 7 общини имаме спиране на търговията с мляко и месо, добави земеделският министър.

От миналия четвъртък е стартирало приемането на документи за програмата "де минимис". Обезщетенията в Шарково ще започнат да се изплащат днес.

"При посещението си в четвъртък предложих на баба Дора освен обезщетението, което въобще не е малко, в Карловския балкан беше заделено едно стадо от сто кози. Аз лично поех ангажимент да й го запазим, но тя отказа", каза още Порожанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 9: Що не одиш у ФАЩ ,бе оуууу? Ама не им требат лежляци като теб ,къде по цел ден акъл раздават у Фейсо,а ?
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Башибозука вилнее. Дано опазят на островетянина магнолията.
10
3
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нема да е зле и из Шоплука малко животинки да изтепате ! Кеш пара че се вземе,за шопите по 200 лева ,за властта останалите 850...
9
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези "грижовни" стопани, които не си бяха застраховали животните и отказват да допуснат ветеринарните лекари ТРЯБВА да се чувстват виновни за стадата на съседите си! Каква ли щеше да е реакцията на зоополицаите, ако това се беше случило в САЩ.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не дава 500 Евро на животно. Прочетете документите на сайтовете на ЕС. 150 ЕВРО Е абсолютния максимум. Наистина ли вярвате, че биха се прецакали да дадат на нашите власти да си гушнат толкова пари?!
7
7
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
От ЕС дават по 550 ? на животно . По толкова ли ще дадете на хората или както винаги ще крадете ?
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, представете си Порожанов с каскета в кабината на тира, кара стафото на баба Дора. :) Абсолютни смешници като вожда си който беше плакал за едно дете с овреждания....... и после детето и майка му емигрираха щото тиквун плакал.....
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат: На този сайт oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Diseaseinformation/WI се отбелязват всички болести по света. Май България и чумата у нас ги няма? Някой май ни направи на канарчета с някаква скрита цел. Селото Кости липсва на страницата, както и обозначението на чумата в света: PPR
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо казаха, че от тая болест животните умират за 5-7 дни. Вече 3 седмици се носи тая сага а животните не измират (ако не ги ефтаназират). Май кака *** им спретна една хибридка, ГЕРБ се вързаха и сега не иде да си признаят. Май са сметнали, че е по добре да изтрепат малко ***, ще платят малко за обезщетения но ще запазят репутация. То такива уйдурми са си точно по комунистически но и ГЕРБ отговарят също по комунистически и батака е пълен.
3
5
 
15
 
! Отговори
Има диверсия преди 5 години
СПец службите да проучат служебни лица от София даващи заповеди з а масови убииств а вкл по време на имитацията на ШАП преди години.Да с е свалят данни з а всичките им връзки вкл с опасни международни терористични банди.Телеофоните им помнят всички връзки ..По време на имитацият ана "ШАП" убиваха безмилостно искаха хеликоптери з аотстрел на здравите животни.Отговорните ветеринари вкл на елитни ферми подадоха, че няма зараза.От Ветеринарния СтЗагора също..Убииците още са на власт.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна пародия животните са премазани с багер и заровени а те проби ще взимат и от какво ще ги взимат тия проби от почвата ли?
1
4
 
25
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Нали са умъртвени всички животни в село Шарково. От мъртвите ли овце и кози ще взимат проби?