С БДЖ през 2023 г.: От София до Пловдив за час

Експерт: Първата скоростна жп магистрала ще е факт!
6 авг 2018 18:16, Петя Славова
30
С БДЖ през 2023 г.: От София до Пловдив за час
Снимка: архив, Булфото

19 оферти бяха подадени за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Участъкът е с обща дължина 51 км и е част от жп трасето София - Пловдив.

Проектът на стойност над 1 милиард лева е най-мащабният за този програмен период на ОП "Транспорт". Предвижда се да бъдат изградени над 20 километра тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина около 3 км.

След модернизацията, която трябва да приключи през 2023 г., между София и Пловдив ще се пътува само за час, обявиха от Министерството на транспорта при отварянето на ценовите оферти.

Така ще стане факт и първата скоростна жп магистрала от София до Бургас и Свиленград.

"Този проект предвижда изграждане на 160-километрова линия и модернизация на абсолютно всички централизации по гарите. Тоест изграждане на маршрутно-компютърни централизации и GSMR", обясни пред БНТ инж. Красимир Папукчийски, ген. директор на НК "ЖЕлезопътна инфраструктура".

Така пътуването между София и Пливдов ще се намали до 1 ч. и 15 минути. В момента е 2 часа и 38 минути, уточни той.

По думите му скоростта на движението от София до Пловдив ще бъде 160 км. за конвенционални влакове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво ще се развива тази скорост с допотопните локомотиви и вагони ли. В момента с тези локомотиви и вагони които отдавна са за брак пове4е от 100 км няма как да вдигнат. Ако пък намерят някои локомотив които да развие 160 км то вагоните ще излетят от релсите. Преди да се запо4не да се правят нови колквози им трябват нови влакови композиции. Но за композициите трябва да се бръкнат в джобовете за да се купят а за колковозите ще издоят 1 милиард от овцете и ще си делнат половината.
4
0
 
13
 
! Отговори
хм.... преди 5 години
..."С БДЖ през 2023 г.: От София до Пловдив за час"...- Като си знаем що за специалисти има в *** ни, И времето запосещение до свети Петър ще се съкрати многократно....Амин!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Така пътуването между София и Пливдов ще се намали до 1 ч. и 15 минути."Къде е това Пливдов, че не го намирам на картата?
2
1
 
17
 
! Отговори
да през 2300 може преди 5 години
2023 е близо този да си запомни думите и да измисля отсега оправдание за фантастиката която ни обяснява.
1
1
 
25
 
! Отговори
гого преди 5 години
хич не ме интересува, Бя не е само Сф и Пловдив. Да си опънат една тел за граница с останалата част и да си правяят на пет етажа магистрали и линии. Какво го грее някой от Севера че всичко се строи само там..