С оборудване на 40 г. – АГ-то в Карлово пред затваряне

Имат един анестезиолог и оборудване за... музея
10 авг 2018 13:00, Боряна Павлова
23
С оборудване на 40 г. – АГ-то в Карлово пред затваряне
Снимка: архив Булфото

Карлово може да остане през акушеро-гинекологично отделение. В родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно и въпреки това Здравната каса спира финансирането на отделението в болницата.

Медиците разказват, че оборудването е толкова старо, че е вече за музея. Гинекологичния им стол е на 40 години.

Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км.

Майката на Мартин споделя пред bTV, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да има усложнение.

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата Здаравната каса спира парите.

Д-р Петров е сам. Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позоцията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите.

Стопанин на болницата е общината. Според градската управа парите на болницата са спрени незаконно, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват необходимата бройка анестезиолози.

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят икономически интереси на частни клиники в Пловдив. Община Карлово обжалва заповедта на Здравната каса и чака решението на Административния съд. Това решение, ще определи дали в Карлово ще се раждат деца или не.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 8

Абе те тъмнокожите и на улицата могат да раждат, това няма да помогне особено...
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малко, но качествени болници. Развитие на въздушният транспорт. 60 км. се минават за минути с хеликоптер и така е по света. Това не е лукс, а необходимост.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много глупави и не място коментари, гр.Карлово е голяма община, не става въпрос колко е малък или голям градът. При положение, че вече болница има не виждам защо трябва да се затваря. На тази болница разчитат хиляди хора, понякога 30 - 40мин. за да се стигне до гр.Пловдив може да са фатални.
17
5
 
4
 
! Отговори
шматка преди 7 месеца
До 6

Само че днес има повече болници на по малко население.Нека бъдем коректни.Това че една болница не е държавна не я прави по малко болница
16
0
 
9
 
! Отговори
До Дивият изток преди 7 месеца
Кое му е странното,че хората не искат да се раждат бъдещи престъпници и социални паразити?Аз живея на село и сега лятото всяка вечер не може да се спи от ц..игански сватби.И най-хубавото е,че от септември се изнасят по чужбина и махалите им опустяват.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До баба мара

Кой ни скача е чирвен...а ха ха ха ха ... скокливци...сега реват...
14
5
 
17
 
! Отговори
Дивия изток преди 7 месеца
Българинът е странна птица, този пред мен се "радва", че нямало да има АГО, за да не раждат шведите... Това само в българска глава може да се зароди.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Понеже закриват болницата и в нашия град, единственото положително е че родилното и детското няма да са развъдник на ... Сещате се. Сега наглеят, искат да изкарват здрави деца -болни, и така една майка с 5-6 деца, цяла зима стои на топло в отделението, с всяко от децата. Таткото дори подканя Педиатъра да изписва болести някакви, за да стои там майката. Лудост. А условията в родилното са ... по зле май и от Карлово.
12
2
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 7 месеца
До ани

Ани ани ани! Надявам се да си млада! Само това може да обоснове но някъде глупостите дето пишеш! Но не може да ги обоснове напълно! Сега дори мога да предположа, че си или от софия или от Пловдив! Не за друго ми само улегнали тюмбели на който всичко им е по-лесно могат да пишат подобен род гуйна! Инак бих те посъветвал да вземеш да поживееш някъде из провинцията и тогава пак бих те попитал кое и как! Пък и да ти кажа, това може да е единствения начин да понатрупаш умствен багаж!
11
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
нали скачахте и рипахте по улиците искахте демокрация кмета на карлово не е ли
от сдс хаиде яжте банани и тоал хартия и не раждаите
10
3
 
5
 
! Отговори
223322 преди 7 месеца
И това последно дете, кога се е родило? Преди 2-3 години. Защо да го държат това отделение, като никой дори ромките не раждат там. За прегледи и дума не може да става въпрос.
9
23
 
7
 
! Отговори
ани преди 7 месеца
Кой ражда в Карлово? Изобщо има ли кой да посещава болницата? Разстоянието до Пловдив, е колкото от Люлин до Младост в София. И този анестезиолог, който говори за високите заплати в чужбина, защо не отиде там? Или само така си говори и плаши гаргите? Те в Европа и Америка преравят за нашите лекари и анестезиолози.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То пък в Карлово се раждат 95% тъмнокожи, така че няма да е особена загуба. Всичко по-бяло като забременее и бяга в Пловдив, заради условията - така е поне от десетилетие.

Гледайте положително - ще спрем един развъдник.
7
0
 
21
 
! Отговори
НАХАЛНИ КАРЛОВЦИ !!! преди 7 месеца
Вие пък всичко искате,даже и АГ болница, нагле тци!!!Нали Борисов ви обеща нови машини за танковата бригада? Вие като почнете да се гърмите с руския агресор,на болни ли ще ми се правите?! Абе байТошо много ви е изнежил 40 г.да раждате в болница,сякаш вашите баби не са го правили на нивите!!Свиквайте,че да не ви затворят и училищата,защото на Бойко умни хора не му трябват,трябват му де.били да стават за пушечно месо!!
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При "диктатора" бай Тошо държавата даваше и правеше всичко за децата и майките, от момента на раждане до 18г. възраст.

Днес "демократична" Бг се превърна в мащеха не само за децата и родилките, но и за българското семейство!

Закриват се болници, родилни домове, детски ясли, детски градини, училища..., а за пенсионерите да не говорим.

Срещу Бг и народа български се извършва планомерен геноцид!!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
Извинете , коментара ми №4 е за кучетата , а не за АГО-то. Компютъра ме изпорти.
4
1
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 7 месеца
Хранете ги с кремвирши от 1.90 лв. за четири блоя от Кауфланд и гледайте кво става.
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да ги закриват системата ни убива, не са ни нужни лекари, които ни убиват. Като идеш при тях почвот да разкарават от кабинет в кабинет докато не бутнеш под масата и да те пробутат напреде по-малко лекари по-малко корупция Цялята бяла мафия трябва да се изрита.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е имало толкова морално принизено управление в държавата поне от 100 год.
1
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Измислиха нов начин за закриване на болници. Не обявяват, че ги закриват. Само им спират парите, персоналът напуска и - готово. Няма протести на лекари, няма протести на граждани. Няма персонал, няма лекари, няма болница.