Трима парфюмеристи в България - умира ли браншът?

Недостиг на кадри в етеричномаслената индустрия
17 авг 2018 19:25,
13
Трима парфюмеристи в България - умира ли браншът?
Снимка: Bulgaria On Air

Независимо, че на много места по света България е позната като Долината на розите и много чужденци, а и българи си купуват розова вода, оказва се, че има сериозен проблем в индустрията - липсва работна ръка. В България има буквално трима парфюмеристи.

Как става така, че един уж печеливш бранш е в криза - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Гергана Андреева, изпълнителен директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Голяма част от проблема се дължи на това, че младите хора напускат страната и предпочитат да се реализират в чужбина. Според Андреева в бранша липсва категорията "профилирани и тясни специалисти". Тоест онези, които правят козметиката.

Какво ще се случи, ако кадрите продължат да бягат от Розовата долина?

"Няма опасност да спрем да произвеждаме козметика. Правим всичко възможно да обучаваме нови кадри. Това трябва да стане с държавна политика. Работим по няколко проекта и се надяваме, че държавата в лицето на МОН ще вземе предвид нашите становища и ще защити специалностите, в които се обучават кадрите, за да не се получава липса на специалисти", коментира Гергана Андреева.

Какво може да се направи, за да се регулира браншът - да се увеличи заплащането, да се подобрят условията?

Според Андреева непрекъснато се наблюдава покачване на заплащането в бранша, защото работодателите осъзнават, че кадрите не могат да бъдат задържани по друг начин.

"Изисква се продължителна инвестиция от страна на самия парфюмерист. Трябва човекът да има талант, да има нос, както се казва. Той трябва да се развие и някой трябва да го развие. Това е като занаят – предава се от майстора на чирака. Трябва да има база, да има възможност за работа с различни суровини, достъп до апаратура", сподели още изпълнителния директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото ако даваха нормални заплати и нямаше да има "буквално трима парфюмеристи", нали?Щото, ако чак толкова имаха нужда, можеха да платят обучението на "парфюмеристи" и да имат работна ръка, нали?Ама истината е, че "бизнеса" чака някой да седне да инвестира в образование, да натрупа някак си опит и те после да му кажат "550 лева заплата преди данъци, ако не те устройва - бягай". Еми ти и бягат, както виждаме...
12
3
 
18
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
много се чудя как в моловете се предлагат официално и в магазини наливни ментета на известни марки ? Аз такова нещо не съм виждала никъде по Света !
11
4
 
3
 
! Отговори
did преди 5 години
До sdsdЗа един месец можеш да обучиш българина да копае лозе и въпреки това, пак ще си остане некадърник. Българина е НЕКАДЪРЕН! - това е проблема.... Прочети новините и ще разбереш, че е така...
10
2
 
4
 
! Отговори
сдсд преди 5 години
липсва ни реклама и статут...българия да не е взета в ЕС да продава...ние сме потрбител и гранична територия......има кадри, не намират работа и се махат от тая държава
9
1
 
9
 
! Отговори
sdsd преди 5 години
Пълни глупости са това че няма кадри...ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ...Има кадри, няма работа !Не се връзвайте на тези глупости че няма кадри за каквото и да било....В Ай Ти нямало кадри, а случая е че Яйчарите от 100 кандидати си избират 1 ... Не им се връзвайте, няма работа, кадри има...за 2 месеца всеки средноинтелигентен човек можеш да го обучиш да върши работата
8
1
 
9
 
! Отговори
иван преди 5 години
Арома била на световно ниво, така казват тези, които от много години живеят в чужбина. Шампоани Алантоин, Яйчен и разни кремчета за ръце били ненадминати. Аз не съм ги забелязвал, но помня магазините за наливни парфюми през 70-те години във Варна, в които съпругата пазаруваше. Бяха като парижките, без разлика.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ши... държава е умряла те говорят за бранша.
6
2
 
3
 
! Отговори
Тукан преди 5 години
Къф е тоя клюн на снимката!?
5
4
 
6
 
! Отговори
само да попитам преди 5 години
Верно ли по комунистическо дезодорантите се облагаха с "акциз" щото бяха "лукзозни стоки" .?Както и кафето де. И то беше "луксозно"!! Е, одиколон "тройной" беше безакцизен.
4
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Каква парфюмерия, какви парфюмеристи! Една Арома имаше и тя отдавна умря. А ароматът на прехвалената българска роза във всяка парфюмерия и козметика открай време е доста неприятна и долнопробна изненада!
3
4
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Бе каква козметика произвеждате бе. Прах за пране :)
2
13
 
30
 
! Отговори
Млад дядо преди 5 години
По принцип България умира какво остава за бранша. Като си помисля как бойко за 13 години унищожи държава на 1300 ....
1
4
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Не - има още трима...