Безопасна ли е гражданската авиация у нас?

Зачестили самолетни катастрофи поставиха въпроса на дневен ред
27 авг 2018 11:23,
7

Преди броени дни малък самолет падна край овощните градини в близост до град Шумен, когато при аварийно кацане, машината се удря в дърво. На борда на самолета е имало двама души - баща и син на 62 на 27 години, които са откарани в МБАЛ – Шумен.

Два дни след това двуместен самолет се разби на летището в Балчик, а пилотът загина на място. При кацането машината се е ударила силно в пистата и се преобръща. Мъжът, управлявал машината, бил любител.

Всичко това постави въпроса дали гражданската авиация е безопасна у нас.

"Общата връзка между инцидентите на пътя и във въздуха е човешкият фактор. Метеорологичните условия също не трябва да се изключват. В последните години много хора могат да си позволят да си закупят собствени самолети, съответно трафикът стана по-голям. Освен това в редица учебни центрове започнаха да се провеждат и курсове за свидетелство за пилотиране", подчерта пред Bulgaria ON AIR гл. ас. по безопасност на полетите в ТУ-София инж. Марин Петров

По думите му най-рисковите ситуации за един самолет са именно излитането и кацането.

"С нарастването на хората със свидетелства, нарастват и полетите, а съответно и инцидентите. В същото време обаче контролните органи и хората, работещи в тях, не се увеличиха. Контролът се занижи определено", категоричен е експертът.

Според авиоексперта Ангел Борисов доста от бизнесмените започнаха да си набавят самолети, защото спестяват доста време, но не трябва летящото превозно средство да се бърка с колата.

"Април месец в Свищов също имаше катастрофа на вертолет. Оказа се, че пилотът няма свидетелство от 10 години, а машината беше със заличени серийни номера. Надзорът в държавата липсва. Освен това центровете не обучават добре курсистите", твърди още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Lyeids преди 5 години
Za sinite slivi, za jaltite duli, za bialoto grozde, za chervenite krushi, za orangevite yabalki e dumata pak...stradat mnogo ot vazduhoplavaneto nad rbg...
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки обича нова и съвременна транспортна техника- кола камион за земеделие, трактор, самолет. Живота на там върви. Соца. Забраняваше всяка индивидуална частна дейност.Сега е друго. И държавното управление трябва да се настрой за този живот. Да си изгражда инфраструктората. Пътища, летища, паркинги.Не да върви след катастрофите и да се вайка.
3
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Това с "гражданската авиация" звучи малко подвеждащо предвид съдържанието на статията
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Констатирахме. Добри сме в констатациите. По-нататък не ни търсете. Между другото гражданската авиация изключая пътнически, селскостопански и фирмени самолети си е съставена все от любители.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е опасно да си ходиш спокойно по тротоара.............защото е пълно с пияни и дрогирана шофьори............няма контрол от КАТ !!!А вие ми говорите за авиацията..................смешници!!!