Заради чумата: Никаква сланина, суджуци, спържа…

БАБХ със съвети срещу болестта, покосила свинете
5 сеп 2018 08:30, Златко Желев
34
Заради чумата: Никаква сланина, суджуци, спържа…
Домашни суджуци. Снимка: архив, Булфото

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

"От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни", съобщиха от БАБХ.

Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа.

Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си.

Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

"Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика", гласят още съветите на агенцията по храните.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване.

Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Няма филия с мас
За тоз на власт.
Бре ще провалят сума ти бъдещи кандидат гер бе растчета за премиери
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 18
свинска карантия и мас с подправки, обикновено предварително подготвени и консервирани, мяташ в тигана да зе запържи и задължително чаша червено вино :)
25
2
 
9
 
! Отговори
Друг преди 4 месеца
Добра новина..
Ама как ще е ББ без суджук
Е добре и за него я как се е налял. Таман ще си оправи холестерола!!
Да почнем да ядем..тикви и пъпеши
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз вярвам само на академика на ветеринарните науки доктор Корнелия Нинова. Всички други са некомпетентни самозванци работещи за държавния департамент ЦРУ, ФБР, АНС, .... НАТО и ЕС.
23
1
 
5
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 месеца
точно така - ще купувате само от големите фирми -дпетата от света, готова Каша от кръв, замразени карантии на тонове, такава мръсотия се внася ,ама бизнеса е за милиониииии !
22
1
 
5
 
! Отговори
Обичам спръжа! преди 4 месеца
Спръжата ми е любимото яденье.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
PRJKI I SUDUK MOJE SAMO GERB DA QDE DA NE OTSLABNE BACE LILI I DRUGITE
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 23: е кажете какво е това чудо бе?! На 50г съм и за първи път сувам тази дума!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам колко хора даже не са и чували за спържа (или спръжа) ми става жал :(
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спържа??? Ех... век да живея, век да се уча и пак глупав ще си отида!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДЕЦА- ЯЖТЕ СПРЪЖА ДА НЕ СТЕ ГРЪЧАВИ.
16
3
 
7
 
! Отговори
Това преди 4 месеца
спържа.... какво е ? За пръжки(джумерки) ли става въпрос ? Сефте я чувам тая дума спържа...
15
2
 
4
 
! Отговори
Суджуците преди 4 месеца
От 4 тона - нито една петалка за шефа не остана.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е "спържа"? Ех селянчеее....
13
5
 
12
 
! Отговори
Лудвиг преди 4 месеца
В българския език няма дума спържа.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това за българинът не важи, всеки ден се избиват хора по пътищата, но той е убеден че на него няма да се случи.
11
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Аман от тези червени палци , повдига ми се. Айде измислете нещо по модерно .
10
3
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 4 месеца
До Още един А ДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РЕГИСТРАЦИЯ ТОВА Е НАЙ ВАЖНО.-КОПУВАМ 2 КИЛА РЕГИСТРИРАМ ГИ И ПОСЛЕ ДАНЪК ДА ИДА ЛИ ДА ПЛАТА?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е въпросът в регистрацията, просто трябва здрави хигиенни норми, с или без този лист хартия. Мерките не са случайни и ако имате домашно прасе, трябва да е изолирано добре и при коленето и разфасоването му всичко да се дезинфекцира яко, вкл. и хората. Препоръчва се дори около кочината да се наръси слама, пропита със силен дезинфектант. Заради един немарлив човек може да изгорят прасетата на цяло селище и после ще има гледане накриво и сърдити.
8
2
 
4
 
! Отговори
До Още един преди 4 месеца
Принципно си прав, но когато някой е дал пари и се е изтарикатил да не си регистрира добитъка, не мисли че няма да се изтарикати отново за да не загуби пари. Което значи нелегално пренасяне на месо, животни и прочие - което е най-лесния начин да се разпространи заразата.

Просто трябват регулярни проверки и периодични глоби. Сега не е момента обаче за тези наказания. Правилното е да мине заразата и тогава да им хакнат глоби и прочие.