Скъпо, и то двойно! Домати, дини... Вносът определя пазара ни

Иде и нов ръст на цените на енергията, който ще повиши издръжката ни
115
Скъпо, и то двойно! Домати, дини... Вносът определя пазара ни
Снимка: архив, БулФото

Цените на доматите и дините през тази година са двойни спрямо миналата. Килограм оранжерийни домати на едро в момента се предлага по 2,05 лева при 1,19 лева в началото на септември 2017 г., което е с близо 73% повече на годишна база, отчитат последните данни на Министерството на земеделието.

По-скъпо се търгуват и полските домати – с близо 31 на сто за година, като в момента се продават по левче на борсите при 75 стотинки през 2017 г. На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лв. за килограм.

При дините ръстът в цените е още по-голям – със 133% за година – от 0,21 лв. за кг в началото на септември 2017 г. до 0,50 лв. през тази. С 58 на сто е увеличението при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лв., а през тази – 1,22 лв. Нагоре са и цените на прасковите, ако миналата есен те са се предлагали по 0,95 лв. за кг, то през тази вече са 1,42 лв. за кг на едро или с близо 50 на сто нагоре.

Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и заради чушките. При тях поскъпването е с 18 на сто за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 – червените. Килограм картофи върви по борсите по 0,55 лв., което е с близо 8 на сто повече спрямо миналата есен, показват още данните на земеделското министерство.

Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната – съответно с 26 и 10 на сто.

Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас, коментира пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за килограм, а в търговските вериги се продават по 2,50 лв., посочи той. Това повлича и цените на родното производство и българските домати се предлагат на пазара по 3,50-4 лева, което е 4 пъти над себестойността им, твърди председателят на съюза. Много често на пъпеши от Гърция например пише, че са от Долни Дъбник.

Статистиката на земеделското министерство отчита сериозен ръст във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 122,2 хил. тона пресни плодове – респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.

Догодина ще е още по-скъпо

Нормално е тази година всички плодове и зеленчуци да са по-скъпи, защото ги няма. Догодина ще е още по-зле, заяви пред "Труд" Красимир Кичуков, зам. – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. По думите му за по-високите цени причините са няколко – от една страна климатичните промени, които пречат на лятното производство на открито на зеленчуци. Затова и тази година корнишоните са скъпи и ги няма, даде за пример Кичуков.

Другият фактор е липсата на работна ръка. Останаха само ромите да работят на полето, другите са 80-годишни баби, допълни той. Дори да се предлага по-висока надница, хора няма.

Третата причина е пренасищането на пазара. "Преди години продавахме замразени малини по 2,60-3,30 евро цена на доставка в Германия. Сега цената е едва 1,20 евро. При условие, че берачът иска 1,20 лв. на кг набран плод, как да предложим такава цена, при условие, че себестойността на продукта е 3,30-3,40 евро на кг", обясни заместник-председателят на асоциацията.

По думите му над 80% от плодовете и зеленчуците на пазара у нас са вносни. Решение на проблема, според него, е субсидиите да се дават на тон реализирана продукция, а не на декар, както е в момента.

С близо 31% нагоре е цената на хлебната пшеница тази година спрямо миналата, отчита земеделското министерство. Есента на 2017 г. тон се е продавал по 268 лева, а сега е 352 лева.

По-скъпото зърно вече се отрази на стойностите на брашното. В началото на септември средната цена на едро на брашно тип “500” за страната отбелязва повишение спрямо края на август.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг във Враца до 1,07 лв./кг в София. Поскъпването на брашното вече се отразява и на хляба. В Пловдив цената на хляба се увеличи с 20%, а в Пазарджик – с 30 стотинки. Така 650 грама от най-масовия бял хляб и Добруджа, който досега се продаваше между 65 и 80 ст., вече се предлага по 85 ст. и левче.

Ще плащаме повече за парно, вода и газ от октомври

От “Булгаргаз” искат увеличение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 14 на сто. Вчера от регулатора обявиха в доклад, че подкрепят исканото от газовото дружество поскъпване. Въпреки че шефът на КЕВР Иван Иванов не се ангажира с колко процента точно ще се вдигнат праното и топлата вода, практиката показва, че поскъпването на газа с 10 на сто се отразява на цените на топлото с между 5 и 10%.

Последното увеличение на газа беше от 1 юли. Тогава “Булгаргаз” поиска повишение от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно регулиране разреши 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната енергия поскъпна със 7,33%, а токът – с 2%. Заради увеличените цени на ток, горива и храни националната статистика вече отчете най-високото поскъпване на живота у нас за последните няколко години – инфлацията достигна 3,5 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не се сеят много домати, защото е трудоемко. Българската лютеница се прави с китайско доматено пюре, което е много изгодно. Като сложиж и 30 % нишесте, става още по печелившо.
65
0
 
33
 
! Отговори
Павел преди 5 години
До кирилКириле,Ок си, ама я ми кажи кой трябва да дойде?
64
5
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На истина са скъпи зеленчуците но доста от нас които сме си на село не искат да садят и отглеждат зеленчуци и животни "е по ми е лесно да отида на пазара и си купя."
63
3
 
44
 
! Отговори
кирил преди 5 години
Май пак някой ще си ходи отново.И май този път ще му е за последно
62
1
 
39
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Дигодина и пенсионерите ще си отидат от глад .Правителството и народните избраници ще се возят безплатно със служебни автомобили,командировки,конференции с безплатна вечеря и много много безплатно.
61
2
 
45
 
! Отговори
От 65 преди 5 години
До Анонимен 68. В случая говорим за един и същи продукт не става въпрос за сравняване на полски червен консервен домат с български розов домат. И само между другото бая български розови домати изядох тази година за по 3-4 лева килото и въобще не могат да се сравнят с тези на тъщата, дето ги гледа в градината. Да не говорим, че тази година не можах да попадна на нито една вкусна диня или пъпеш, нищо че купуваш от скъпите български сортове !
60
2
 
41
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Капиталисти добре дошли или вече сте добре настанени в България. Правителството изгони малкия и среден български бизнес .Правителството изгони много българи от българия само и само да присвояват от Еврофондовете и суми под масата за добре дошли Капиталисти Милионери и Милиардери които изнясат оборотите и печалбите .Къде са българските търговци и производители в Големите ,малките градове ,и селата ?РАДВАМ СЕ ЧЕ АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО СМЕ ИЗВЪН ОБИЧАНА И ПРЕКРАСНА БЪЛГАРИЯ
59
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, естествено че вносът определя цените! Ако го няма, родния търговец и по 10 кинта за кило домат ще се пробва. Мизерници...Само мрънкат това онова, субсидии ниски, добива нисък, дъждове, слънце... всичко за идеята да вдигнат цените. Качеството пък едно от най-ниските възможниМиналата седмица ядях "скъпи" домати у Гърция за 1,3 евро килото. Толкова вкусни у нас тази година не съм ял. Нека им е скъпо и зле
58
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените в България се определят от лакомията на търговците. Ако спрем да купуваме, всичко ще си иде на мястото. Ще си ядат пластмасовите чушки и домати, и омекналите дини
57
3
 
52
 
! Отговори
Купувач преди 5 години
В Одрин половината автомобили са български, с регистрации от Бургас, Хасково, Кърджали, дори от бившите производителни райони Пловдив и Пазарджик, че и от София. Всичко живо купува домати, сирене, кисело мляко, месо, дрехи от Турция, че е по-евтино, а и по-добро. Останалото емигрира и не се кани да се връща тук.По пазарите и редица магазини в чужбина храната е по-евтина и качествена от нашата. За Западна Европа говоря. Ми вдигайте си цените.Само не знам на чий гръб ще лежите вече. Не останаха!
56
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен74Къде си виждал в България пустееща нива?Ти си един градски партиен секретар, който не знае от кой край се държи лопатата.
55
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца пенсионерите сами си отглеждаха доматите, не бяха мързеливи готованци като тебе.
54
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До систематаЕ сега при капитализма и демокрацията работите почти безплатно по цял свят берете ягоди, а в България платените и собсвените ниви пустеят.
53
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само в БългарияТи май хич не си умен.Консервните полски домати са едно, розовите български - друго.Непродадени български домати не остават. Така, че защо да се свалят цените?Като не можеш да си позволиш хубавите и скъпи български, нагъвай полски.Никъде не е казано, че всички трябва да ядем едни и същи.
52
18
 
33
 
! Отговори
Търговец преди 5 години
Който не му харесва да не купува, никой не задължаваме насила да купува. Койт иска евтино да ходи в Северна Корея.
51
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типичен бг-земеделец, проблемът са му малините, че не успяват да изкарат печалба, хахахаАз от статията разбрах че всички в бг печелят много повече от миналата година именно заради високите цени на вносне стоки. Защо винаги бг-производителите така правят сметките че тяхната продукция да е по-скъпа от вносната- независимо на каква цена се внася.
50
3
 
54
 
! Отговори
Само в България преди 5 години
Страхотна логика извадихте. Внасяш по-евтина продукция отвън и местния производител вдига цените. Защо ми се струва, че когато пазара е залят от по-евтина вносна продукция местния производител би трябвало да продава малко по-евтино ? Нали това е принципът на пазарното стопанство или май е време да признаете, че у нас действащо пазарно стопанство няма, а има само картелни уговорки ?
49
5
 
39
 
! Отговори
системата преди 5 години
Дайте ми безплатна чужда земя и безплатни бригадири да работят като при соца и ще има български домати.
48
13
 
43
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До РеалистТи помниш ли как беше производството пи социализма?Бяхте откраднали земята от хората.и насила карахте ученици, студенти, работници да работят ангария на полето за 40ст на ден.А готовата продукция излиташе за да храни партините ръководители на СССР.Иска ти се някой пак да работи безплатно, нали ко мунде про кажено?
47
4
 
48
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Така е при демокрацията и пазарната икономика в България - производство няма, вкл. и от селското стопанство, разпродава се каквото се натрупа при социализма, но то все някога ще свърши и тогава няма да има и внос, защото няма да има с какво да се плати този внос.