МОН към издателствата: Цената на учебниците да се снижи!

Просветният министър ще обсъди цените с издателствата
28 сеп 2018 15:45,
28
МОН към издателствата: Цената на учебниците да се снижи!
Снимка: Архив, Булфото

Обичайно със старта на учебната година се заговаря и за наболелите проблеми в образователната система, за които сякаш никога няма решение. Така отново се заговори за липсата на учители, за тежките раници и за скъпите учебници.

Цените на учебниците за 9-и клас тази година удариха доста висок таван. Комплектът струва 260 лв., а това никак не се нрави на родителите, за които това не е никак по джоба. Затова и в социалните мрежи започнаха коментари в израз на голямото обществено недоволство.

Решението би било просто – да се купят учебници на старо. Тук, обаче, проблемът е доста по-сериозен, тъй като сегашните ученици от 9-и клас са по нова програма. Тоест, старите учебници не им вършат никаква работа.

Поради тази причина просветният министър Красимир Вълчев обяви, че следващата седмица ще се проведе среща с издателствата, за да се преговорят възможностите за коригиране в цената на скъпите учебни пособия, пишат от "24 часа".

"Възложил съм на служители на министерството проучване. Докладваха ми, че високите цени са само на някои издателства. Нормално е с времето да поскъпнат до някаква степен", коментира министърът по време на откриването на 58-та академична година на ПУ "Паисий Хилендарски".

Вълчев уточни, че към момента министерството не предвижда финансиране за закупуване на безплатни учебници.

Друг аспект, който Красимир Вълчев засегна, беше и проблемът с несъответствията между пазара на образованието и пазара на труда. По думите му от просветното министерство се опитват да мотивират студентите да учат повече в инженерно-технически, природоматематически и педагогически направления, за които има недостиг.

Стимулът е втора стипендия. Има и предложение за промени в Закона за висшето образование да има безплатно обучение или трета стипендия, която да покрива таксите за специалности, които подготвят кадри, за които има глад на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същите родители, за които учебниците са скъпи купуват всяка година смартфони на децата си за хилядарка. Там подскачане, че цената е висока няма.Ако учебникът е запазен ще го пуснат на вторичен пазар и ще приберат 40% от цената му.Пък и образованието след 7 клас не е задължително!
23
0
 
6
 
! Отговори
трябва да е без пари преди 5 години
Учебниците за всички деца трябва да са безплатни. От 1 до 12 клас.Както и записването в Библиотеката извън училището, без това няма деца и пустее. Защо им искате 5 лева?Искам да питам защо им спряхте безплатните закуски? Дори едно бедно дете да е отишло на училище заради закуската, пак нещо ще научи. Като измислихте това с новото хранене, някои деца дори не се вясват на училище.Като дете ядях банички и кифли,не съм станала 100 кг. Как решихте,че от парче тесто и сирене ще станат слонове?
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние учебниците ги купихме, г-н Министър!!!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОН съкратено от масонска организация за народно унищожение към издевателствата грешка издателствата направете учебниците евтини а книгите скъпи така всички ще купуват учебниците с нагласена история и материал и никой няма да може сам да мисли че после да ни критикува.
20
1
 
7
 
! Отговори
родител преди 5 години
сега ли му е времето когато всички купихме учебници и тетрадки????добре че нямате алтернатива до сега да си бяхте отишли още на бб1.но не искаме дпс и бсп.за това сте на власт разберете го...
19
1
 
3
 
! Отговори
Галя преди 5 години
Задължително е да има електронни учебници! МОН е заплатило тези учебници, когато са изработени за първи път! Защо не задължи издателствата да ги предоставят в електронен вид за ползване!? Браво на всички ученици, които сами си ги дигитализират! А за висшето образование може много да се направи, но няма воля! В България има до десет истински университета, толкова е просто! Остават истинските, намаляват бройките за специалности, от които има достатъчно кадри и всичко бързо ще се балансира!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко да снижават още?Учебниците вече за нищо не струват.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нал пазарна икономика ?
16
0
 
22
 
! Отговори
23 преди 5 години
Ами тя учебната година започна и учебниците вече са закупени!?Подир дъжд качулка!Раницитеса все така тежки.Застанете пред което и да е училище сутрин и ще се убедите в това.За какво беше този шум-никаква промяна.Учебниците-направете ги тънки като нашите отпреди 10-ти ноември!Ако с някаквомижаво увеличение на заплати ще решите проблема за качеството,просто сте сбъркали министерството си!
15
0
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Издателствата към МОН:Веднага снижете рушветите,за лансиране на "правилните"учебници и помагала,от които в повечето случаи няма смисъл.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл, децата сами ще си ги сканират и ще са им безплатни на таблета.
13
1
 
15
 
! Отговори
Ученик преди 5 години
Аз пък всяка година дигитализирам учебниците и раздавам безплатно електронни учебници на всиките си съученици.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се създадат виртуални учебници и цената на тези ще падне бързо бързо. Хартията е скъпа, а половината от съдържанието в тия учебници е безсмислено.
11
1
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
хайде и Мон се правят на ущипана мома , всеизвестна тайна е ,че прибират комисион от избраните / удобрени от същия мон издателства.Учебниците трябва да се предават от ученик на ученик - това е държавна и отговорна политика , ама бизнеса е за милиарди
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩерюЗа да качат всички учебници в сайта на МОН за безплатно ползване то трябва от МОН да платят на издателствата на учебници. Другия вариант е да ги продават електронно на цени от 3 лева на учебник. Така ще могат да се прехвърлят електронна книга и вместо един тон хартия детото ще носи електронната книга.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо всяка година се учи по нова програма?Да учат по старата програма отпреди 1989 година...и без това повечето грамотни хора са учили точно тогава!Сега всяка година нова програма, а не могат да си напишат името правилно!
8
3
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- Защо не качат всички учебници от 1-ви до 12-ти клас в .pdf формат на сайта на Министерството с право на безплатно изтегляне?
7
0
 
22
 
! Отговори
радомир преди 5 години
Време е книгите у нас да са или без ДДС или с намалено ДДС на 5%. Така е по белия свят, където образованието се цени.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ученик редовно вземах учебници втора употреба. Те са като новите понеже те почти не са отваряни.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво стана сега Порожанов нареди на хранителните вериги да работят без печалба,Тиквата нареди на издателите да работят без печалба.Интересна държава. Интересени познания по икономика.Сигурно ги е усвоил в Помощното училище в Банкя.