Животът поскъпва с до 110 лв на човек. А компенсация, кога?

Нова политика – невъзможна, нямало пари, коментира икономист
Обновена: 2 окт 2018 14:01 | 2 окт 2018 11:00, Петя Славова
209

Вече са в сила новите цени на газа, парното и топлата вода. С почти 14% се увеличава цената на газа, реши КЕВР. Това поскъпване ще се прехвърли и към сметките за парно и топла вода. Това ще е второ повишение на цената на парното тази година.

През юли тя се вдигна средно със 7%, т.е. в сравнение с миналия отоплителен сезон парното ще скочи средно между 9 и 19%. Повишаването на газта води след себе си повишаване в цената на всичко друго и повече енергийно бедни.

Икономистът Кольо Парамов коментира в студиото на "България сутрин", че месечната издръжка на човек ще нарасне с между 70 и 110 лева.

"Тук става въпрос за цялостно поскъпване на живота в страната. Компенсацията може да стане само чрез нов тип доходна политика", каза Парамов.

Още по темата

Икономистът беше категоричен обаче, че такава нова политика днес е невъзможна, защото няма пари.

"Няма пари, защото БВП на страната няма кой да го произведе в такава сила, за да се вдигнат доходите. Следователно единствената низша, където България може да намери днес пари е приемането на еврото", настоя още икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Кольо Парамов беше категоричен, че България е трябвало да въведе единната европейска валута още преди години.

Петър Илиев-гражданин и човек на изкуството, който е живял дълги години в САЩ, изрази възмущението си от повишаването на цената на газа и това, че поскъпването се случва така изведнъж.

"70-110 лева - това е страшно много. Аз имам друго предложение. Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", каза още той.

Икономистът Кольо Парамов пък акцентира и върху това, че повишаването на цените ще доведе след себе си и сериозна инфлация в нашата страна и предупреди, че до края на годината тя може да стигне 7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам думи!!! Всяка ходина откакто ББ е на власт обеднявям прогресивно. Таман смених работата и се радвах един мвсец на по-височка заплатка, викам си сай да си купя обувки за 50 лв и яке не от втората употреба....и пак на същото дередже...бедни, броейки левчета за сметки, за учебници, за лекарства.....решвнието е едно-взимам си децата и на запад да мия чинии, поне заплатата ще мие по висока от тая която получавам тук на позиция с две висши и два езика!!!
67
0
 
16
 
! Отговори
БГ ИКОНОМИКА2 преди 5 години
...неговите хора(всички около партиите без изкл.) напълниха улиците в последните години със скъпи вносни автомобили, накупиха апартаменти и къщи на деца/любовници/роднини, с което надуха брутален балон номер 2, с което предизвикаха съвсем реална инфлация изпреварваща тази в ЕС. НСИ тотално ни лъже с числата, а хора и пенсионери стоят с почти същите доходи вече едно десетилетие, а през това време печатницата работи. Нищо, че сме във валутен борд и нямаме собствена парична политика. Всичко се вижд
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
29 години мизерия стигат.
65
3
 
25
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Добре де не ви разбирам във форумите всички са недоволни, а пред парламента не виждам протестиращи ? Или е по-важно да си гледате турските сериали, а ? Все ми е тая кой ще управлява от настоящата политическа класа. Вие не разбрахте ли, че проблема не е в политическия елит, а в системата, която все ни води до един и същи избор - по-малкото зло ? Защо не се организирате и не опитате да направите нещо различно или най -лесно е да псуваме по другите, а ?
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валутния борд води до хиперинфлация и накрая падане на валутния борд както стана в Аржентина. При еврото освен хиперинфлация ще скочи и безработицата, Това ни чака,
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от сиднеиAaвстралия6 цифри годишно долаЕ и ставам все повече финансово красив.--защо се заблуждаваш, че като си "финансово красив", т.е. яко си окован във вериги, някой ще се впечатли от това ?
62
0
 
16
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
Не знаех, че в Гърция валутата е US-долар. Смешен си герберастче.Ходи си тогава на бетонариния на сран Ангелков рай и си трай.
61
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както ние тъ.пите и гро.зните се изнесохме протести няма. Оставихме ви на автопилот и резултата е плачевен. От 10 години ни няма и се разпаднахте. Жал ми е само за старите и немощните всички други си заслужават съдбата. В бялата държава в която живея преди всяко увеличение на цените първо се индексират заплатите във всички браншове повишават се пенсиите и след това се пристъпва към повишение. Доколкото съм в течение управниците ви си вдигнаха заплати. А вие умните ще плащате сметката. Честито
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боко СнимкатаНа охранителя на оня, който казваше: - Как ме дра Брежнев ... - нека да се снишим
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще се случи с тези договори, ако българският народ каже, че ние нямаме тези пари", каза още той.--от 5 години задавам този въпрос, и още никой не е отговорил?май никой няма отговор ...
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямото оправдание -данъците били лоши. Бе, по света как го правят тоя номер с данъците, та от всички бивши соц страни ние се натресохме на ложите данъци. И герб ТРИ МАНДАТА УПРАВЛЯВА И НЕ ПРОМЕНИ ДАНЪЦИТЕ. Защо ли? Нали са добрите? Защо не направиха нещо с тия данъци? Лошото БСП ти сложИ, А ТЕ СИ ТРАЙКАТ. Айде оставкОСТАВКА, че от ГЕРБ ми се повръща!
57
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, ясно е какво ще стане. Все повече хора ще спрат да плащат, възрастните ще студуват и ще гладуват, младите ще се насочат към Терминал 2... и всичкото това заради безграничната алчност на една малка група хора!
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараБедните българи ходили в Гърция защото там било много евтино и порциите по заведенията много големи.Това, което аз видях обаче беше 3евро бира местна, хайнекен 4.5евро, свинско шишче 180гр с шепа картофи, четвът домат и две марули 7 евро.Акула 200гр 8.5 евро, октопод 150гр 9 евро, скариди едри 7бр. 13 евро, тиквички 4 евро, салата средно 5 евро, тарама хайвер 6 евро, узо 200гр 6-8 евро, свинско гювече с една шепа месо със сос без никакви зеленчуци 8 евро.Колите им са стари като нашите
55
4
 
13
 
! Отговори
Боко Снимката преди 5 години
Ние препотвърждаваме сътрудничеството си със САЩ. Аз съм много малък да коментирам Президента на САЩ.Знаете ли чии са тези думи, на кой олигавен и мазен тлъст лакей, казани наскоро в Ню Йорк.
54
1
 
12
 
! Отговори
БГ ИКОНОМИКА1 преди 5 години
Имигранти, аутсорсинг сектор(вкл. И.Т.), международни шофьори и реален производствен пълнят БГ бюджета през ДДС, акциз, а вече и по-високи местни данъци и такси. Точно те движат и инфлацията, а не мизерните 10% увеличение на заплати-социални помощи по европейските стандарти. което даже го и няма навсякъде. Оттам бат Бойко забравя даде за здраве и за пенсии на родителите на тези, които са платили, но дава/съфинансира проекти по програми на ЕС на свои хора и резултата го виждаме: неговите хора...
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са децата и внуците на активните борци!
52
4
 
6
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Аз като австралиец и българин не седя да чакам някви смешници да ми казват колко ще зимам и какъв да ми е стандарта! 6 цифри годишно долаЕ и ставам все повече финансово красив. Ставайте и вие. Поздрави
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен някъв 43 преди 5 години
До ДО АНОНИМЕН 28"ЯСЕН СТЕ НИ ВИЕ, ДРУГАРЮ!"Ходи си смени дилъра, защото пропаганда да обвиняваш поколението което е прехода е сериозно психично разстройство от злоупотреба на вредни вещества. Ние правих ме нещо за бъдещето, но такива като теб ни спряха и си искат да си повторят миналото! ФАКТ е че го повтаряте "Борисов 3", а не извинете " Луканов 2 " ***.че!
50
3
 
12
 
! Отговори
До плебса преди 5 години
Вече 15 год.Бачкам и почивка не съм видял,защото не мога да си позволя. Виж, болници,лекари,хапчета... много.Голям капитализъм,няма що. Аз ше се оправя. Ще си взема едно обезболяващо, ще кажа на жената и децата,че само богатите могат да ходят на почивки...АМА,ВИЕ МИЗ''ЕРНИЦИ НЕ СТЕ СВИКНАЛИ НА ТЕЖЪК ЖИВОТ ИЗПЪЛНЕН САМО С РАБОТА И БОЛЕСТИ. КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ КАТО ДОЙДАТ И БОЛЕСТИТЕ? НА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ!!!
49
8
 
13
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да дойде отново БСП и да ни оправи. ГЕРБ се провалиха.