Какви сметки ни очакват за парно след двойния скок?

Най-голямото увеличение за топло е в Пловдив и София
44
Какви сметки ни очакват за парно след двойния скок?
Снимка: Булфото, архив

Вече са факт новите цени на парното и топлата вода, които поскъпват заради по-скъпия газ. Увеличението е средно с 6.72%. За отделните топлофикации повишението на цените е между 2 и 8.5%. Най-голямо е увеличението за градовете с най-много потребители. В София скокът е със 7.97%, в Пловдив - с 8.57%, във Враца - с 6.32% и др. По-малко ще е повишението в Бургас (4.88%), Варна (2.28%), Велико Търново (4.39%) и др.

Увеличението на практика ще бъде още по-голямо, тъй като цените на парното вече бяха повишени от 1 юли средно със 7.3%, но това досега не се усети, припомня "Сега". За някои топлофикации увеличението тогава достигаше до 17% (Бургас) и 15% (Плевен). За София скокът бе със 7.46%. Така с натрупването новите фактури, които домакинствата ще получават през идните студени месеци, ще бъдат с около и над 20% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон.

Още по темата

Прогнозите са за ново поскъпване на природния газ от 1 януари и за възможно ново повишение на парното насред зимата. Засега няма да има промяна в цените на топлофикациите в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като те работят на въглища и не зависят от стойностите на газа. Токът за бита остава без промяна.

Миналата седмица КЕВР одобри повишение на газа с почти 14%, но без да променя таксите и налозите. Така за крайните потребители синьото гориво поскъпна от 1 октомври с 8%.

"Получихме декларации от неправителствени организации, че в България се повишават цените, а в ЕС остават непроменени. Цената на природния газ се определя от два фактора. Първият е промяната в курса на долара, който спрямо същия период на миналата година е с около 2% процента по-висок. Другият фактор е цената на петрола тип "Брент", която се е вдигнала с почти 44% за година", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Междувременно от "Топлофикация София" заявиха, че имат пълна готовност да стартират новия отоплителен сезон. Според нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване. Дружеството следи промените на времето и ще реагира съобразно климатичните условия и в съответствие с нормативните изисквания.

От "Топлофикация София" посочват, че парното може да бъде пуснато и преди настъпването на трайно застудяване при желание от страна на всички клиенти в етажната собственост. За целта е необходимо да представят в най-близкия Център за обслужване на клиентите заявление и подписано решение от Общото събрание на етажната собственост за по-ранно включване на отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Брутал Дилдо дот ком преди 5 години
До Софианец Братко, СофиА, офис-сградата и баджа нещо са те промили и си мислиш, че нема какво да те бутне.
36
1
 
3
 
! Отговори
Ортега Колонела преди 5 години
И коя газ се вдигнала и защо Българите са с цени на американците и заплати по времето на Живков? Скачайте за високи заплати и всичко ще си дойде на мястото. Като ви варат еврото ще ви дойде баба Вида. На 600 евра 2 евра хляб и на 600 евра 200 евра парно. На 600 евра да си платиш тока зимата от килиматик 140 евра. Скачайте, защо спират да скачате??!!! !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на парното, тока и водата не са важни. Важното е банани да има и да подрипвате от радост по дърветата.
34
0
 
2
 
! Отговори
Ортега Колонела преди 5 години
Българите живеят по Америка ски модел, стандарт. Но това се дължи на вдигане на газта. На кой цар се каня българина поне да знае пред кой и къде да скача следващия път. Не се знае кои са кулкуводите и кой е царя. Българите са "кукли на конци"всеки ги командва, но отвън. И стандарта им на живот и цени. Поне като скачатескачайте за вдигане на заплатите със 100-200% да има някакъв резон, спрямо съотношението ви цени, стандарт заплата.
33
1
 
8
 
! Отговори
До 35 Софианец преди 5 години
Млад си, не знаеш какво беше. 100 лева заплата преди 1989-та, как пък не. За парно и топлата вода през зимата плащах най-много 12,60 за двустаен от 64 квадрата и беше много топло, не като сега. Заплатата ми беше 320 лева без премиите, които бяха високи. На жена ми 220 лева без премиите. Яко бачкане, но имаше защо. Сега работя същото, но работиш или не работиш - все тая, все мизерни пари взимаме.
32
0
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До СофианецЗабрави за бананите и тоалетната хартия ! Работиш за 600 ? и си горд европеец ,нали ? Щото разправят ,че в Юръп давали по 2-3 хиляди ? заплата ,че и повече ! Ама мизерията ви е погубила мозъчните клетки ,софиАнецо...Забравих да те питам сега на работа ли си или и ти ,,работиш във ФБ,,?
31
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 5 години
Като не ви харесва цената на газта от Русия, минавайте на газ от САЩ. Е. по-висока ще е цената, ама нали няма да е от Русия.
30
5
 
2
 
! Отговори
Софианец преди 5 години
До Активист на БКП Няма за какво да скачаме.Искаме да работим и да печелим със скачане не става.Скачахме когато трябваше да ви бутнем от власт.Няма да скачаме за да ви докараме пак да ни грабите.Вдигнаха парното с 6% ама заплатите са 10 нагоре.Заплатите от 1000 в някои сектори станаха 1200 за една година.Че ще плащам 159 вместо 150лв за парно няма да ме събори.А при Тошо нищо не плащаха.Нали всичко беше безплатно.За това ни даваха по 100лв.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к0нсерваоще може, още може, щом няма мадови протести, то цената е ниска!!Ама протести пред руското посолство ли?Че газта от там идва.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амедМного малко бе!Кога щяха да сменят козите в Странджа щяха да идват 600 000 пък сега само 200 000 ислямисти.Що така?А тая зима ли ще идват, че ги чакаме от 6 зими всеки момент и те все не идват?
27
2
 
4
 
! Отговори
Червеникакъв трол преди 5 години
До Червен тролПлащаме най-скъпата газ в Европа на братска Русия ама храним ФАЩ и Западна Европа.Гениално!
26
1
 
10
 
! Отговори
Червен трол преди 5 години
Туй е деМъкарацията, плащаш, плащаш и пак плащаш, докато нахраните всички международни финансови престъпници от ФАЩ и западна Европа свят ще ви се извие. При Тато хранехте 100- 200 човека па и те си беха нахранени, а инфлация почти нямаше. Ай юруш на Орлов мост да пеете "45 години стигат", че последните 30 цъфнахте. И не забравяйте и сега пак комунистите са виновни, те държат доларите, брент и т.н.
25
1
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Софиянци ??? Къде бяха при протеста на 6 септември ? Къде бяха при протеста на 15 септември ? Викаха ли : Кой не скача е червен ? Колко плащаха при Тодор Живков ? Айде сега,СКАЧАЙТЕ !62267
24
3
 
6
 
! Отговори
амед преди 5 години
трябва да намалеете през зимата, щото братчедите ми идват на пролет поне 200 000, елитни Ислямски Джихадисти, пригответе и дъщерите си!!
23
2
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 5 години
Попитай дружките ти от тапанато, ХОЛАНДЦИТЕ. Там в страната на цивилизацията. Какво нас простите питаш. Пак повтарям, питай напредналите. За физика питай в Кембридж.
22
2
 
12
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
още може, още може, щом няма мадови протести, то цената е ниска!!
21
3
 
19
 
! Отговори
още трябва преди 5 години
Малко е увеличението ! Трябва да бъде от порядъка на 78% за София понеже там се намира по голямата част от 80% гласуващи *** в България
20
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
В Бургас яко им вдигат цената - 22,71% с двете повишения. В София повишението е по-малко - 16.025%. Знае се как се определя цената на парното - цената му е винаги такава, че да е по-евтино с парно, отколкото отопление на ток. Отопление с парно е очевидно много по-добро от отопление с климатици, но който се е минал не ще да си признае и хвали климатиците. Ползвам климатици от преди 15 години и през това време съм купувал климатици няколко на няколко пъти за различни жилища, но те стават за лятото
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално.Така става, като се даде на хора ползвали до скоро външна тоалетна на двора да управляват милионен град и държава.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** кефещи се, че топлото скача най-много в София да не забравят, че най-вероятно и те имат роднини в Софето. При 5 милиона в цяла България 3 милиона са вече живеещите в София.Така че обтегната рода я стрижат.