Вкусно! Фестивал на мамалигата в село Нова Черна

Ястията от царевично брашно са на почит в Крайдунавска Добруджа
5

Фестивалът на мамалигата в село Нова Черна, Тутраканско, е единствен по рода си в България. На него всяка година майсторството си по приготвянето на ястия от царевично брашно демонстрират както местни хора, така и специално дошли за форума румънци от близките селища на северната ни съседка.

Прието е да се казва, че кулинарията с царевично брашно е неразделна част от поминъка на жителите на съседна Румъния и когато през 1940 година, след Крайовската спогодба, българското население се завръща в пределите на майка България, носи със себе си и тази традиция. Поне в това е убедена Гергина Пърпалова от тутраканското село Нова Черна.

Всъщност, именно мамалигата, направена от царевично брашно, вода и сол, е спасявала добруджанци от гладна смърт в годините след войните или когато е нямало реколта от пшеница.

"Яли сме мамалига и ряпа, като няма с какво друго да ни изхрани майка. Десет деца лесно не се гледат", разказват местни жители.

Етнологът Йордан Касабов обясни, че ястията от царевично брашно добруджанци не са взаимствали единствено от Румъния. Той разказа, че това е нещо, дошло от 16 век от Америка и идва при нас бързо разпространено с много широко внедряване в бита на добруджанци, пък и в цялата страна.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
ГМО еволюция преди 5 години
Сравнение на броя на хромозомите в некои биолугични видуви:Царевица - 4Homo sapiens - 46Гугутка - 80
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички сте ужасно жестоки още не съм ял нищо целия ден сега се връщам и вие не стига че само за храна говорите ами сте я и снимали това е дискриминация на огладнелите бе.
3
3
 
5
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това е силно пресилено, не е никаква традиция. Баба ми беше от оригиналното село Черна в Северна Добруджа и никога не е готвила мамалига, нито някой друг преселник, когото познавам, а имам много роднини. Това за тях е било храна за прасета, яло се е само ако съвсем няма какво друго. Тия кой знае от коя рОмънска фондация са получили пари чак фестивал да правят
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами за мокрите това е традиционната храна. Храната на мизерията. Питайте Русенскио Македонец той ше ви открехне по въпроса.
1
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
В Бг му казваме качамак.Било е широко разпространена храна сред бедните слоеве на целия Б полуостров