Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
45
 
! Отговори
Циник преди 5 години
3000 лв. заплата? Я пак помислете... ако все пак някой задължи работодателите - да плащат такива заплати - след няма и месец - ВСИЧКИ фирми ще затворят... даже и западните.Това което ( все още ) подържа ( по думите на наша икономистка ) "инвестиционната пустиня България - са именно жалките заплати.Такава е реалността
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31на кое викаш- "офис на чужда компания" бе? Това че чистят в някоя западняшка къща като торни бръмбари ли
30
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kАбе лош комунисте, при лошия комунизъм заплатите бяха по 160лв бе.Ти т ъп ли си?Хората тука ти говорят за 3000лв, ти комунизъм та комунизъм.Да си чул от емигрантите някой да е избягал в куба или северна корея?Ми не си чул. Няма и да чуеш.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата пречи за сега. Истинската е тази работа извън колектива. Когато сам си продадеш продукта или услугата.И реализираш приход.Това е възможно когато и съдебната и финансовата система се промени. Производителя да и има доверие
28
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви статии пишете еейй! кой високо кфалифициран ще работи за някакви смешни 1000 лева??? Най-смотания програмист, самоук.. почва на 2к в офис на чужда компания, а бай *** иска да намери някой да му крепи бизнеса за 1000 лева. Няма как момчета и момичета. Просто няма как!
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само си представете след няколко години когато някой член на семейството или вие се разболеете как ще платите лечението като дойде сметката и да не забравяме ,че от догодина щели да вдигнат пенсиите с 7 % --това си е направо социално на фона на увеличенията на всичко през текущата зима с две думи --стандарта на хората ще е още по нисък ...
26
13
 
19
 
! Отговори
Осмокласник преди 5 години
3000 лв. заплата добре :)))))))))))))))))))) Може ама хляба ще е 50 лв.
25
2
 
30
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Е тя Вики сигурно ги е вземала тези 3000, ама кел файда. Парите са само един от няколкото жизненоважни компонента на нормалния или поне поносим живот.
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво ме интересува кой заминавакой не заминава и кой колко получава
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен13Какво пряко управление бе джанъм?80% от дъртаците, само им звънкаш и ти хвърлят пари от терасата.Как ще провеждаш референдум с такъв матрял?Ти слушаш ли се кво дърдориш?
22
7
 
14
 
! Отговори
дедо от село преди 5 години
Абе,хора,нали ако скочат заплатите на всички и цените ще скочат веднага.Апартаменти,коли ,данъци,абе всичко...Някой ще ни ги остави *** народа..Ще ни ги вземат-яфалит на банки,я на застрахователни дружества...
21
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 10 000 да вземаш, просташката обстановка няма как да се промени.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да останеш, ако имаш право на избор, трябва да си от сой. Лесния живот отдаван е измислен, тука живота има друг смисъл и се добиват други качества.
19
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заплатата ми беше над 3к, но не успя да ме накара да остана.... това което може да ме накара да се върна е цялата *** от НС да се измете ..., но едва ли ще се случи
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и ниските пенсии плашат и гонят хората ! дори 500лв е нищо - парно 150,ток 50, вода 30 , телевизия и телефон 50, а ако се разболееш А ? - хилядарки трябват , а храна ,а дрехи ?
17
16
 
9
 
! Отговори
АБПФК преди 5 години
До Анонимен6И след народния съд, затваряне на границите, конфискуване на земята, правене на ТКЗСта, заплати от 2 долара на месец и чакане на светлия комунизъм.
16
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако заплатата стане 3000 данъците ще са към 2200
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7скм д видя, агенцията, която е разчиташ 1 млн. човека...
14
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 10 А на кого да вЕрваме, на теб ли, който не можеш дори да пишеш правилно!
13
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и доходи да имаш, все ще си заобиколен от калинки, гламави милиционери, инегриращи се плащачи, комунисти и герберастските им метастази.