От 50 метра височина, в силоза. Един угаснал живот на 27

Николай Анчев загина нелепо в Полски Тръмбеш. Има ли виновни?
15 окт 2018 07:00,
87
От 50 метра височина, в силоза. Един угаснал живот на 27
Николай Анчев минути преди фаталната дейност в силоза на рафинерията. Снимка: "Труд"

27-годишен мъж от Велико Търново загина нелепо при трудова злополука в Полски Тръмбеш. Николай Анчев е издъхнал на място при падане от височина над 50 метра, докато почиствал силоз в базата на рафинерия за слънчогледово масло.

Близки на жертвата разказаха пред "Труд", че Анчев работел във великотърновската фирма, чиито предмет на дейност е строителство, но поемала поръчки, свързани с дейности на големи височини, за които обикновено се ползват услугите на алпинисти.

Още по темата

Вуйчото на младежа сподели, че веднага отишъл на мястото на трагедията, където вече криминалисти извършвали процесуално- следствени действия. На място пристигнали и пожарни, трудови инспектори и съдебен лекар.

По разкази на другите очевидци, работниците били спуснати в силозите, за да почистят отлаганията от зърно по тях, които от влагата се втвърдяват и се превръщат в тежки и твърди плочи. Процедурата се извършва всяка година, преди прибирането на новата реколта в силоза.

Николай бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче, на дълбочина от над 50 метра. При опит да събори отлаганията по стените на силоза обаче те започнали да се срутват върху него, скъсали са въжетата и са го повлекли към дъното на бункера.

Когато решили да изтеглят Николай от съоръжението, работниците открили, че въжето е хлабаво и леко, и младежът не е вързан за него. Оказало се, че Николай се е откачил и паднал върху циментовия под в силоза от десетки метри височина. За зла участ бункерът бил празен, а липсващото зърно е можело да омекоти удара.

"Николай се пребил, а върху него се свлякла и твърдата зърнена маса, споделят присъствали на място пожарникари. Съдебният лекар обаче ще каже окончателното си становище за смъртта на младежа", обясняват опечалените близки.

Роднините на младия великотърновец негодуват, тъй като фирмата поемала опасни и рискови поръчки, а не ползвала квалифицираните услуги на алпинисти.

"За да спестяват пари, една такава услуга струва между 2000 и 3000 лева, са използвали такива неподготвени младежи, без опит", твърдят почернените близки.

По неофициална информация, Николай имал желание да изкара и курс по алпинизъм, но шефовете му отлагали. За да припечелва пари и да се издържа, момчето приело да работи и тази опасна работа, коментират още от фамилията на загиналия работник. По думите им, било осигурявано на четиричасов трудов договор и се водел "работник в строителството".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
27
 
! Отговори
Бг чорбаджия преди 5 години
Доколкото знам въжетата използвани при алпинизъм издъжат до 20 тона и са доста скъпи -- не казвам ,че ако те удари тази откъртила се маса ще оживееш.... а може и да им е дошла умната идея да подкопаят и после като почнат отгоре всичко да се свлича по-лесно -- може някой И да им е дал подобно идея ??
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил е нает от фирмата като строителен работник на четиричасов трудов договор, а другото под масата ли са му го плащали? И как да се оправи в Бг след като нищо не се е променило!
11
1
 
39
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
За работа на височини се ползват специални колани и въжета, които трябва да се проверяват постоянно в какво състояние са. "Столче" не е средство за лична защита. Разни подръчни средства не трябва да се ползват!
10
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално като за Тикволандия - Корумпирана територия, управлявана от Мафита.Бог да прости момчето.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма силоз за слънчогледово масло 50 метра. Най- високите са 23.Бог да прости момчето.
8
2
 
51
 
! Отговори
Бг чорбоджия преди 5 години
Ако беше избягал от изключителните Бг. работодатели разбирайте и от държавата щеше да е жив ! Тука те качват да управляваш някакво превозно средство и ако е е с износени гуми или неправилно ремонтирани агрегати за които не знаеш , като те спрат от кат глобяват шофьора коите е уязвим от,, работодателя,, а на работодателя нищо не му се случва , в заводите и др. по малки фирми те наемат за едно а вършиш още кой-колкото може други работи за да има повече кинти за работодателя...
7
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупцията убива!
6
3
 
44
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
Силоз се чисти от горе надолу ако ти платят обаче за целия. Явно не се пълни целия силуз и са решили да платят на половина за половината силуз само. Почнал е от средата което е в разрез с всякакви процедури по безопасност.
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички работодатели са престъпници и измамници.
4
0
 
88
 
! Отговори
1 преди 5 години
Отново се вижда, че българският работодател е един използвач, минаващ дори през живота на млади хора, които са избрали да останат в България и какво на среща-нищо, 4 часов трудов договор , но гаранция, че работи 8. Две отработени години ще се смятат за една. Това един човек да може всичко и да прави всичко го има само тук, видяли са, че не го е страх от високо и хайде готово.
3
10
 
45
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Лека му пръст на момчето.Съболезнования на родителите.Иначе - важното е такива като другаря Бенчо Бенчев от БСП - да си карат Ролса... и да си пият ракийката с Митьо Очите!
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година имаше подобен случай в Мариците!И те наемат неквалифицирани за тази дейност персонал !
1
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силоз се почиства отгоре надолу. Иначе стават подобни нещастия. И щом отлаганията са били толкова големи, че да скъсат въжетата, смятайте от колко десетки години не е било почиствано.