Иде зима и заплатата за отопление замина... Как да пестим от разходи?

На какво да се топлим, за да ни излиза най-изгодно?
22 окт 2018 14:30, Джесика Вълчева
53

6652 гледания   |  Още видео

Макар че на хоризонта се задава циганско лято и синоптиците предвиждат затопляне в края на седмицата, няма как да избягаме от хода на Земята и смяната на сезоните. Зимата ще дойде рано или късно, а с нея... и високите сметки за отопление.

Още по темата

На какво да се топлим – ток, парно, дърва... И най-важното: Какво ни е по бюджета и как да спестим най-много от разходите през зимата? Това са въпросите, които вълнуват абсолютно всеки човек, когато лятото започне да си тръгва.

С покачването на цената на твърдото гориво в последните години българинът масово избира да се топли на ток през зимата. Според статистики през последните години все по-предпочитани са климатиците. Оказва се обаче, за да спестим електроенергия е важно да използваме правилно климатиците у дома.

Енергийните експерти са категорични, че в никакъв случай духалките и дори конвекторите не са удачен начин да стоплим домовете си.

"Изстиването на помещението и повторното му затопляне ще доведе до разлика в месечните ни сметки. По-добре е през нощта да се оставят на по-ниска, поддържаща температура, отколкото да се изключват изцяло", твърдят експерти пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Духалките и конвекторите, обаче, категорично не са добър избор, тъй като харчат голямо количество електричество.

Според енергийните екперти в момента доста производители предлагат добри конвектори със стайни термостати, с които можем до известна степен да намалим месечните си разходи през отоплителния сезон.

В момента един от най-предпочитаните варианти за отопление са системите на природен газ.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре е с духалка-ако се навие де!
50
1
 
4
 
! Отговори
Ехееее преди 4 месеца
Е как така заплатата отишла,
нали в държавата на Трътльото от Банкя всичко е на шест......без десет?
49
1
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 4 месеца
А ЗАЩО ЛИ В ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ВОБЩЕ НЕ ЗАДАВАТ ТАКИВА ВЪПРОСИ?
-КАК ЩЕ ПРЕКАРАМЕ ЗИМАТА?
-КАК ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ ЗА ПАРНО И ТНТ?
48
2
 
8
 
! Отговори
Аперативче преди 4 месеца
Изцяло съм доволен от топлофикация, тъй като миналата зима не съм плащал повече от 80 лв. за отопление (без да включвам топлата вода) за апартамент от 100 кв., но правя следните уточнения:
1. живея в новопостроена и качествено изолирана сграда; 2. щранговете са хоризонтални и измервателният уред е пред всяко жилище; 3. Всички апартаменти ползват ТЕЦ;

Ако сега трябва да закупувам апартамент, то задължително ще търся такъв с ТЕЦ.
47
15
 
7
 
! Отговори
селчо преди 4 месеца
Майка ми бедна пенсионерка се отоплява комбинирано. В кухнята с климатик, в хола печка на дърва. Миналата зима и гостувах. В кухнята неприятно ти *** във врата, досадно жужи, та трабва да се надвикваш и като оставиш хляб на масата за 5 мин. става на сухар. Спах две нощи в хола. През 2 - 3 часа трябва да ставаш да слагаш дърва. Стане горешо и после студ. Като се прибрах 10 дни храчих сажди. Добре, че като завърших останах в София и след няколко години успях да си купя апартамент с парно.
46
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Отоплявам се на ток. 2016 година, декември месец климатиците не съм ги спирал. 2017 година, декември месец беше топъл и въобще не съм пускал отопление. Накрая двете сметки бяха еднакви. Така че какви разходи ще имате зависи от доставчика на електроенергия.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само българин може да се грее с климатик.Но парното е най свястното отопление което е имало тук,само че тя се гаври 30 г топлофикация
44
0
 
19
 
! Отговори
до 44 преди 4 месеца
Има нови технологии. Т.н. пасивни къщи - перфектно термоизолирани. Термопомпи, фотоволтарични панели и т.н. т. Бяла работа. Дай Боже на всекиму да може да си ги позволи.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината е в собствен енергоисточник. Преди 15 години инвестирах 10 000 лв. и нямам никакви грижи. Лятото хлад зимата жега. Независим съм от монополистите които се чудят какъв по дебел да ви наб.утат. След време и внуците и правнуците ми ще са доволни от това в което съм им оставил. Инвестирайте сега за да сте независими от мутрите. Колкото повече народ се откъснете от токажиите и порнажиите толкова по добре за вас и за бъдещите ви наследници.
42
5
 
9
 
! Отговори
до 42 преди 4 месеца
Тъща ми, вдовица живее в боксониера 35 кв.м. ново строителство, без ТЕЦ. Няма климатик. Готви на газ, само фурната е на ток. Лятото сметката и за ток гони 100 лв.Като задуха северняка, та я отвее в къщи и така цяла зима. Ако знаех какво има да патя щях да си взема жена, чиято майка има парно.
41
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отоплявам апартамент сам на последен етаж- 160 квадрата. Ново строителство. Имам общо 4 климатика, 2 бойлера и камина. Камината предимно за уют- горя екобрикети дървени, за да не замърсявам въздуха и то от време на време. Сметка за ток над 200-250лв. не съм имал никога, а климатиците и бойлерите не спират. Пролет и есен сметката ми за ток е 60лв.. Лятото- 80, защото работят нон стоп на охлаждане. Който каквото иска да си говори- сметките и фактите са ми пред очите. На мен така ми е изгодно.
40
5
 
12
 
! Отговори
сф преди 4 месеца
До Климатика
Нищо не топлиш с климатика. Като го спреш мигом става клинч. Дядо като се нагняди с боб повече топли.
А парното нито бръмчи, нидо дух.а. Оставям винтилите на 2 или 3 и цяла зима топлина и уют. А, и жена ми като измие чиниите не чакам 3 часа да сткопли бойлера, че да си хвърля едно бързо душче за 15 минути, защото 80 литра за толкова стигат...
39
5
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 4 месеца
До Климатика
Много е евтино с климатик особено ако сградата е топлофицирана и съседите са паралии и си плащат парното!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
как на какво? На изхвърлена дървения от улиците и отработено масло от автосервизите!
37
4
 
16
 
! Отговори
Климатика преди 4 месеца
Я въведете "такса сградна инсталация" за тока, който ми харчи климатика / и респективно топля съседите, че трябва да ми покриват част от сметките за ток/ и тогава ми говорете за най-евтиното отопление.
36
2
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 4 месеца
май, като си глупав.
35
0
 
33
 
! Отговори
Петко от Фоджа преди 4 месеца
Като си беден ,всичко е скъпо!
34
1
 
15
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 месеца
Ко било, какво бил изкривил 27 ?! Че 25% от българите с имот в България са в чужбина? И са РЕКЕТИРАНИ от парнолюбците, да им плащат част от техните сметки за парно. Това ли е изкривяване?
33
3
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 4 месеца
Ако това е вярно, то означава, че зимъска мръзнеш и се къпеш веднъж в месеца за 5 минути. А у нас зимата е поне 22 градуса в цялото жилище и се чипкаме в банята трима души когато и по колкото си искаме. Нали се сещаш, не чакам да стопли бойлера...нямам бойлер. А иначе радиатора за парно е на практика вечен, а духалката наречена климатик рано или късно се сдухва...
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Корни не знам, ама Ореха като дойде веднага свали цената на тока.