Мръсният ни въздух = 4300 живота годишно!?

Проблемите: Битовото отопление и старите ни коли
22 окт 2018 07:40,
49
Мръсният ни въздух = 4300 живота годишно!?
Снимка: архив, Булфото

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече е готова. 4300 живота годишно - толкова струва мръсният въздух на България. А битовото отопление е отговорно за 50% от фините прахови частици у нас. Проучванията показват, че ако въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат спасени по 11 живота.

През изминалия сезон едни от най-замърсените райони в страната са София, Димитровград, Горна Оряховица и Видин. А причината е, че 52% от домакинствата в страната се отопляват на дърва и въглища.

Освен отопляването на твърдо гориво, за проблема допринасят и старите автомобили, които са близо 70% от автопарка в страната. Те са източник на около 40% от замърсяването на въздуха, сочат експерти пред Нова тв.

Чрез програмата държавата се концентрира в две основни посоки - да се ограничи отоплението на твърди горива и употребата на стари автомобили. Тя ще е в сила от 2018 г. до 2024 г.

В страната ни има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина.

За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
. преди 5 години
Време е да ходим като Китайците с маски на лицето
42
0
 
4
 
! Отговори
До Край преди 5 години
По белия свят имат по 500-600 ЛИЧНИ коли на 1000 човека от населението, някъдеби доста повече. В България личните коли са около 100-150 на 1000 човека, останалите са фирмени и на държавата.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По белия свят е всеки с кола, а не както тук един Край си мечтае да е сам с колата си по улиците. Например в Италия около 1960 година приеха програма всяко семейство да има кола.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен факт е, че една цигара замърсява с фини прахови частици повече от работещ на празен ход дизелов автомобил с Евро 5 или 6.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я па тия- що лъжат. Цигарите са виновни на 100% !
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вдигнат още цената на ток, газ и парно и всички ще минем на *** и дърва. Забелязвам следното: Вдигат цената на ток, газ и парно - увеличава се мръсотията от кюмбета. Вдигат цената на горивата - пада трафика и оттам пада замърсяването от колите. Т.е. равновесие се постига - повече от кюмбетата, по-малко от колите. Така електоратът все пак успява да диша накак, а държавата е на далавера, защото печели от високите цени на ток, газ, парно, бензин и дизел. Гербаджийско крадливо евромислене.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всяка година зимата автомобилите от нормалните 4-8% стават на 40-50%трябва експертите да влезнат в големите заводи и да видят на какво се дължи това нещо, аз в каталога видях замърсяване което не е разбито "лято/зима"в началото на годината като се изтръби за миенето на улиците видях дори в нашият забравен квартал да се мие.Всяко чудо за 3 дни и сега пак по старо му.А сме първенци по понятието "улица без тротоар" съответно тревни площи в които се паркира.
36
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ало Краеведа, виновна е единствено Фандъкова, ча позволи София да се застрой до дупка, срещу нескромни комисионни. Разбираш ли какво ти казвам или още мрънкаш за колите, а за строежите се разсейваш
35
0
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
айде пак ще ни скубят. В 21 век колата била лукс. Това са вашите избраници от герб, дами и господа! Напред към Европа с волските впрягове!
34
7
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Сега пък мръсните улици били проблем - ми кой ги цапа - да ги не цапа Фандъкова или Борисов. Паркирате в блатата - бившите градинки - излизате като биволи от тресавище с таратайките - да си не миете гумите. Разнасяте кал из цела София после някой друг виновен. Виновна е Фандъкова че само ви мяуче по телевизора вместо да размаха сопата.
33
0
 
7
 
! Отговори
симпатяга преди 5 години
А мръсните улици не са ли проблем - то и с колело да се движиш, пак ще вдигаш почти същия прах като с кола. Ама това пишман журналистите не питат пишман кмета-послушка на София?
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам Рено Сценик 1.5 дизел, купих го от магазина 2007 г. Поддържа се както е предписано от производителя - смяна на масло, филтри и диагностика на всеки 10 хл.км или през 12 месеца. Да старичко е вече, но е на реални 160 хл.км, няма изменения по двигателя, в пъти е по-запазено от много "нов внос" на 5 години и "реални километри" които пушат и след тях нищо не се вижда. Колата ако се поддържа, няма значение на колко е години.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че колите са виновни, защото електората не трябва да се пипа. Те са невинни ангелчета с ореоли (е някои не са защото са ги претопили... )
30
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Как пък не срещнах един умен беден в тоя живот. Бедните искат три литрови дизели без катализатор и фап филтър и по възможност да е 5.5м шлеп с кожена гарнитура вътре.Грейт уол Волкес 99 к.с. с фабрична газова на 5г. е 5хил. лева. климатик, въздушни възглавници и т.н. Колата е идеална за градско пък и до морето ще идеш. Ама не - с нея не можеш да мигаш на хората по магистралата да се пазят да минеш ТИ.
29
12
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Много ме дразнат бедните. Вярно, че ако ги няма - няма толкова хубаво да лъщим богатите, но много реват.
28
0
 
9
 
! Отговори
аф преди 5 години
Поръчковата журналистика сега трябва да ни убеди, че замърсяването от колите е 40%, а не както до миналата година се пишеше 15% макс. И това, за да се аргументират покачването на данъците при автомобилите и най-вече липсата на каквито и да е действия по отношение отоплението на твърдо. Ей тва му викам гъвкавост в решаването на проблеми.
27
12
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Бедните реват че нямат пари за изправни коли. Ми те и ромите искат с каруци по центъра ама няма. За бедните си има градски транспорт. И като намалеят колите ще стане редовен. Бедните ще се возят коли като станат богати - таке е по белия свят.
26
3
 
1
 
! Отговори
Gasdim преди 5 години
Bravo na bg trudov ministar!
25
0
 
15
 
! Отговори
Бааа го преди 5 години
Защо винаги в статия за мръсния въздух има фото с автомобили, а не с ромски кюмбета и излизащи от прозореца кюнци!?
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забранете вноса на коли втора ръка на повече от 5 год.както е в Румъния!