Мръсният ни въздух = 4300 живота годишно!?

Проблемите: Битовото отопление и старите ни коли
22 окт 2018 07:40,
49
Мръсният ни въздух = 4300 живота годишно!?
Снимка: архив, Булфото

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух вече е готова. 4300 живота годишно - толкова струва мръсният въздух на България. А битовото отопление е отговорно за 50% от фините прахови частици у нас. Проучванията показват, че ако въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат спасени по 11 живота.

През изминалия сезон едни от най-замърсените райони в страната са София, Димитровград, Горна Оряховица и Видин. А причината е, че 52% от домакинствата в страната се отопляват на дърва и въглища.

Освен отопляването на твърдо гориво, за проблема допринасят и старите автомобили, които са близо 70% от автопарка в страната. Те са източник на около 40% от замърсяването на въздуха, сочат експерти пред Нова тв.

Чрез програмата държавата се концентрира в две основни посоки - да се ограничи отоплението на твърди горива и употребата на стари автомобили. Тя ще е в сила от 2018 г. до 2024 г.

В страната ни има само 38 измервателни станции за фини пахови частици, в 28 общини, което според експертите трудно може да представи цялата картина.

За да се справи със замърсяването от битовото отопление всяка община ще кандидатства по оперативна програма "Околна среда" със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
бс преди 5 години
проблемите ни Нено Димов, РИОСВ - ГЕРБ администрацията, ГЕРБ шайката общинарите ГЕРБери, ГЕРБерското кметство и Кроношпана в Бургас който е НАЙголемия замърсител с финни прахови частици в страната! Няма по малоумно изпълнение този завод да е вътре в града, а тия престъпни *** на хранилка от ГЕРБ да лапат пари от нашето здраве и да ни лъжат с уж взети мерки. ПРЕСТЪПНИЦИ!!!
22
1
 
13
 
! Отговори
... преди 5 години
Дигнете още цената на тока и газта и ще се топлят 100% на дърва!
21
2
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
В София засилен трафик има от септември до май месец. Проблем с въздуха има от декември до март.
20
0
 
20
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Пак ни лъжат. От замърсяването приписвано на автомобилите, само 4% е наистина от колите, а останалите 96% са заради неизмитите от Фандъкова улици, от които колите и всичко движещо, вкл. вятъра, вдига замърсяването във въздуха. Тези проценти са от изследване правено по поръчка на столичната община. Делът на автомобилите е 1,6%, дела на неизмитите улици е 38,4%, а дела на печките се концентрира в малък период от годината в студените дни и само тогава има проблем, като тогава над 90% е от печките.
19
0
 
2
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
чл. 4 от закона за защита от дискриминация, "критерий".
18
1
 
12
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
няма нормативна база, установяваща термина "стара кола". 25 годишен таралясник на газ и редовна смяна на масла е евро 10 в ставнение с новите пластмасови смартфони на колела евро 6. гответе се да загубите редица дела за дискриминация на база възраст на актив.
17
2
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ДО ПОЯВАТА на Топлофикация през 1963 година, почти 100 % от българите се отопляваха с твърдо гориво- въглища и дърва. В един кратък период преди 1963 г. се появиха нафтови печки, но употребата им не беше за дълго. Тогава никой не говореше за мръсен въздух и забрана на печките, както и на МК Кремиковци, Москвичите, Трабантите, Вартбурзите, Ладите...А камионите, бусовете и автобусите направо изхвърляха облаци от черен дим по улиците.Та, питам, колко души тогава са умирали годишно от мръсен въздух
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захладня и пак почнаха старата песен на нов глас. Лятото всички дизели бълваха розички и нямаше проблеми. Стана студено и всичко се обърна....Разберете - колите не са чак такъв замърсител. Що не извикаме една независима комисия да направи проверка(германци да речем): така за едногодишен период? Лятото сме на 10-20% от допустимите стойности, зимата рязко минаваме над 100%. И колите били виновни за 40% от замърсяването?!? То и инфлацията е 3-4%, нали?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един Вулкан в Исландия опуши Европа колко цялата и икономика не можа за 10 години ... Та в контекста на простотията кога ще монтирате Филтри на Вулканите за да не замърсяват околната среда и чак тогава със постигнатия челен опит да забраните печките на дърва , старите автомобили и ТЕЦ ? Един голям самолет като излита изгаря колкото 800 автомобила - за самолети филтри ще се монтират ли ...
14
0
 
11
 
! Отговори
Bill C преди 5 години
Абсолютно безпаричието е причината за смъртта на тези хора. Кой луд ще кара стари брички още гори парцали ако има нормални доходи.
13
0
 
17
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Винаги по това време се започва със старата песен на нов глас и като най-удобни както винаги са автомобилите. Истината е очевадна: твърдите горива , горенето на де каквото може да гори в гетата, немиенето на улиците и чак на последно място са автомобилите
12
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
то не останаха хора в тая държава те за въздуха се загрижели няколко по големи града и останалото села с индийци и застаряващо население
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всяка *** на държавна хранилка й дай пресмята нещо и да доказва колко много работа върши. А фактите сочат че за всички незгоди в държавата са виновни само и единствено те.
10
2
 
18
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Разберете, че мръсния виздух и всички останали негативни неща са вследствие на убиващата минимална заплата която е база за робовладелците!Ако тя има някаква реална за живот стойност София,Пловдив ,Варна няма да са пренаселени и мръсни а прииждащите хора от прованса ще си останат по техните места ще работят там и ще са доволни!Винаги когато се скупчват много хора на едно място става мизерияя!МРЗ убива!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проучванията показват, че ако въздухът стане по чист, всеки ден ще бъдат спасени по 11 живота...Искам едно проучване ,че ако минималната заплата стане 1500лв ,ще се подобри ли чистотата на въздуха,ще се храни ли по качествено ,ще кара ли по нови коли,ще почива ли повече,ще получи ли по качествено здравеопазване и т.н и колко живота ще бъдат спасени тогава???
8
2
 
10
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
ПЪЛНА ЛЪЖА, 4300 ЖИВОТА ГОДИШНО. Изведнъж ги сметнаха
7
1
 
20
 
! Отговори
Цвента Ц преди 5 години
Всеки ден минавайки през махалата на тъмните мирише на изгорели(от гуми до какви ли не ***).На 💯% съм сигурен че те замърсяват повече от 50%.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ги изчислихте.
5
1
 
11
 
! Отговори
Bill C преди 5 години
Ето защо сме почти на последно място по свободата словото. Защо не стане като в щатите, примерно. Измерва газовете на колата ти и аконе са в границите, да взимат по високи такси, но ако са добри защо да ти взимат повече при положение че не замърсяваш въздуха.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колите са, защото може да им дигнем данъка. Малцинствата със старите печки не плащат а само струват.