Да осиновиш българче, с претенции: Да е здраво, да е до 3 годинки...

Едва 578 деца са намерили дом през миналата година
25 окт 2018 18:00, Петя Славова
42
Да осиновиш българче, с претенции: Да е здраво, да е до 3 годинки...
Снимка: Reuters

Едва 578 деца са намерили дом през изминалата година. Вписаните в Регистъра за осиновяване са били общо 2127. Броят на кандидат-родителите пък е 1486, което е с 30% по-малко от децата, които подлежат на осиновяване, показват данните на Асоциацията на осиновените и осиновителите.

От 2011 до 2016 г. семейство са намерили общо 4277 деца, от които 53 са с увреждания, съобщава "Монитор".

Броят на децата, осиновени през този период, намалява с около 50 всяка година.

Преди 7 години са осиновени 952 деца от общо 2976, вписани в регистъра.

През 2012 г. децата с нов дом са били 738 деца от общо 2835, а година по-късно са осиновени 737 от 3188 хлапета.

През 2014 г. близо три хиляди деца са били част от Регистъра за осиновяване, но само 676 от тях намерили свое семейство.

През 2015-а пък институциите са напуснали 618 от 1542 деца, а следващата година други 556 малчугани са били осиновени от общо 2355 деца в регистъра.

По-ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания за хлапетата. Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български или смесен произход.

Според данните на асоциацията през последните 7 години около половината от регистрираните за осиновяване деца са били с увреждания.

За първите девет месеца на тази година броят на допуснатите осиновявания е 395, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. 44 са пък осиновените до този момент деца във Варна от вписаните във водения от Регионалната дирекция за социално подпомагане регистър, отчете нейният директор Димитричка Кънчева. Повече от половината от тях – 26, са намерили семейство в България.

Останалите 18 били осиновени от чужбина, където избират предимно по-големи деца или такива с увреждания. Чуждестранните осиновители били от Италия, Испания, САЩ, Канада и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
52
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Прави са да имат претенции хората.То за патнталони сме с претенции..а за дете?? На което ще посветиш живота си Иначе няма да е осиновяване.... А опитомяване! Ако е опитомяване..то по добре голден ретривър,вместо шведска порода
10
0
 
56
 
! Отговори
Избор преди 5 години
Когато хората си осиновяват дете, съвсем естествено искат да го чувстват като свое и го правят с надеждата, че ще са щактливи. Това е същото, когато очакваш свое дете и мислиш бъдещото си щастие. Затова никой няма право да укорява хората, които желаят поне в някаква степен да се идентифицират с детето, което ще осиновят. Не е нормално да осиновиш дете, защото то има някакви по-особени потребности и после да демонстрираш фалшиво чувство на щастие.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами искат деца. Не искат "децата на България". Вземете да ги светнете колко са нехуманни! Явно са доста невежи. При нас е добре. 80% са разбирачи.
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е като на пазара никой не може да те задължи да си купиш кофти домати - пък и знаем каква е стоката за осиновяване генерално...
7
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми много ясно.Кой ще си земе,криво ,грозно,черно или с болен мозък.Те ако са си от етноса като поотрасно може да почне я да налита за кекс на майката я нож на бащата да извади.Нищо бомбастично не казвам просто парченца скапана реалност.
6
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българче, но бяло.
5
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жо Славова, когато Вие решите да осиновите, тогава може би ще промените заглавието. Тези родители стават като кръвни за детето. Осиновяването не е като да си купиш стока, която като не ти хареса да изхвърлиш и да си купиш нова. Мислете малко с тея глави.
4
1
 
78
 
! Отговори
Прав си, 2 преди 5 години
Вместо да поздравят хората за куража изобщо да осиновят дете с неизвестен ген (само по селе си бомба със закъснител, по мои наблюдения), те ги корят за претенциите.
3
1
 
55
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Братовчедка ми вече 5 години я мотаят и всеки път се опитват да й набуутат ***! И всеки път й казват, че откаже ли повече нямала право!
2
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобна статия публикувахте преди около година. Не виждам какво лошо има някой да иска да осинови здраво дете, да е българче и да е до 3 г. Може би авторката иска всичко да е обратното на гореизброеното.
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуждестранните осиновители били от Италия, Испания, САЩ, Канада и др............ха ! там нямат ли си сиг.ани , та осиновяват нашите?