До 2030 г.: България се превръща в "демографска пустиня"

60 на сто от територията й ще бъде обезлюдена
Обновена: 28 окт 2018 17:30 | 28 окт 2018 15:30, Петя Славова
439

До 2030-та година 60 на сто от територията на България ще се превърне в така наречената "демографска пустиня".

Почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Малко под 900 населени места ще изчезнат от картата на България в следващите 12 години. Това показва изследване, изготвено по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" от учени от БАН и Софийски университет, предаде Bulgaria ON AIR.

Данните на имотния пазар са още по-стряскащи – сделки за продажба на жилища се извършват на практика само в четири града - София, Варна, Пловдив и Бургас. А общо броят на покупко-продажбите за първите девет месеца на годината у нас е малко под 150 хиляди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Интересно как пкъ все в България демокрацията е виновна за всичко :) да не би защото балканския селянин разбра демокрацията като анархия? А?
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В същото време от съседната статия нежно се усмихва премиера ББ и казва: "Бюжет 2019 е най-амбициозния за прехода"
9
11
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нали я пуснахте тази статия преди няколко дни.Умирате си от кеф да стресирате електората
8
23
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искахте демокрация ?! Ей, това е "демокрацията". При "лошия" комунизъм България беше 9 милиона, навсякъде имаше деца и градини, живот по селата. Пенсия на 55 години. Честита ви демокрация, демократи и антибългари. България скоро няма да я има. Постигнахте целта си.
7
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновен е кръглия суджук от Банкя
6
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
някой трябва да бъде съден за превръщането на страната в ........ развъдник, но въпреки това не всичко е загубено - след падане под турска власти поради и чума сме останали около 300 хил., и то на по-голяма територия, и защо изобщо трябва да сме много, но не и в този евентуален състав......
5
8
 
54
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Мили деца, Четете история. Нашата територия първоначално населявана от древни племена, след това от тракийски държавни образувания, след това завладявана от грътските държави, римляни, владяна от византийци, после Аспарух създава държава, Борис налага християтството, Османците завладяват земята руснаците и до сега ни доят. Тази земя без хора няма да остане ! Просто защото е хубава .
4
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще се обезлюдяваме? Нали бюджетите ни са най- амбициозните, има много чужди инвестиции, доходите растат?Вчера ББ каза, че НЕ делял общините.
3
13
 
73
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Аз съм шофъор на товарен бус в Испания - в момента в който напуснеш големите градове - Мадрид,Барселона Валенсия и баските и цените спадат в пъти.Цели къщи с декари двор се продават за цената на една стая в Мадрид.Не знам как е в Франция и Германия,но навярно и там е така.Цели области са само градини за маслини - безлюдни.Тъй че недейте да манипулирате хората с тия новини,
2
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България загива.............целта е населението на територията да стане 4 милиона...........2 милиона етнически българи и 2 милиона от "братята" роми и турци!!!Да не забравя..............бежанци от Афганистан и Африка!!!Проблемът е, кой ще храни толкова много ???
1
12
 
81
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Нали 90-та година рипахте по площадите и се деряхте кат разпрани:СДС! Седесарите, пребоядисани баш агенти на ДС и дърти комунисти номенклатурчици добър театър ви спретнаха...ха сега рипайте пак за тиквунии преподобни или филанкишията! Българинът има много слаба полит-икономическа култура, щом Бареков стана евро-дупетат смятайте! А Воленчо сидерович...и още и още шебеци дето ти *** си ги избираш и после: що тъй стана!? Ами стана...свърши то, тая държава е бита карта вече!