В град Елена без прасе не остават: Тайната на еленския бут

Хиляди любопитни хора се стекоха в балканското градче
28 окт 2018 09:45, Петя Славова
60
От векове в Елена няма къща, в която да не се отглежда прасе, а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света.

Любопитни да разберат каква е тайната на приготвянето му и тази година хиляди се стекоха в балкнското градче. Рецепта за приготвянето му оказва се не е сложна - важен е обаче климата, казват още местните.

"В сол стои около 40-50 дена, след това се вади, измива се с армеева чорба или зелевата чорба, посолява се, някой хора го ръсят с негасена вар, за да не влизат насекоми и се закача под стрехите", споделя касапинът Антон Антонов.

И независимо кое време от годината е, тук всеки гост се посреща с бут. Голямата тайна на вкусния еленски бут се крие в теглото на прасето, казват майсторите.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/lyubopitno/2018-10-27/praznik-na-elenskiya-but-se-provezhda-za-sedmi-pat-v-elena
 

От векове в Елена няма къща, в която да не се отглежда прасе, а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света.

Любопитни да разберат каква е тайната на приготвянето му и тази година хиляди се стекоха в балканското градче. Рецепта за приготвянето му оказва се не е сложна - важен е обаче климата, казват още местните, предаде Bulgaria ON AIR.

"В сол стои около 40-50 дена, след това се вади, измива се с армеева чорба или зелевата чорба, посолява се, някой хора го ръсят с негасена вар, за да не влизат насекоми и се закача под стрехите", споделя касапинът Антон Антонов.

И независимо кое време от годината е, тук всеки гост се посреща с бут. Голямата тайна на вкусния еленски бут се крие в теглото на прасето, казват майсторите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Мусаката не е българска. Името Мусака е арабско а вида в който го ядем днес идва от Гърция.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до ЛондонСланината и бекона нямат нищо общо...
22
1
 
6
 
! Отговори
до 21 от 18 преди 5 години
Възможно е, но не е доказано...Германци и руснаци открай време си държат на техните марки "продукти", като например одеколон "тройной" не се казваше "троен", водките са все "Столичная" или "Горбачов"..., а вносът на спиртни напитки от БГ , от които ми е известно само "Магарешко мляко" (в превод на немски "Ессел мильх") и всичко друго внесено БГ не намеква по никакъв начин, че има БГ патент.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19. Това ми е правело впечатление /1987г./. Много видове качествени храни българско пройзводство влизат в Германия под чуждо име /Гърция, ГДР, Италия 1988г./ Обяснението ми е, , че сме зависими по външната политика ВСЕ ОЩЕ ОТ Москва.
20
4
 
7
 
! Отговори
до Лондон преди 5 години
а на сланината как викате бекон ли Колко фешън звучи
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най големия майстор на свински пушен бут е синът на Британската кралица Виктория. Той копува за фермата си в Италия жълъди от българин.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ни се иска навсякъде да разберат какви ХОРА са Българите, но...Германия внася краве сирене, маслини и сух таратор наречен сатцики от Гърция. Киселото мляко се нарича "йогурт", а бутът по Еленски има аналог, който е кръстен "Кайзер Шинкен". Сърми, пълнени пиперки наречени "дулма пипер" и всички други кулинарни специалитети характерни за Балканите и в частност БГ се предлагат в частни "турски" гешефти (магазини). Никой не знае какво е МУСАКА....Никой не подозира за лактобацилиус булгарикус..
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Холандия и Белгия може да има. Ако са си ""запазили" ТКЗС -та та.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато имаше Те Ке Зе Се - та .Беше пълно със свински бутове от Елена в магазините на " здрава храна" и ТПК /трудово производителна кооперация/Но сега няма защото няма ТКЗС.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е й, наште хайдути и то ва са могли.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм в Холандия, тука има много видове пушен бут, ходим и в Белгия със семейната кола и от там също има местни пушени деликатеси.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКазват била - "Била вековна традиция". Е как е оцеляла в Османско време. Българските революционери, хайдути, и борци за освобождени от турско робство тайно са отглеждали прасета вечер за хоби като се е прибирал в къщи от хайдутлъка и от революционните дела.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път чувам , че имало " еленски свински буд". И бил на световно ниво.?Къде го продава в града.?
11
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може нормален човек да яде прасе!?
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват била - "Била вековна традиция". Е как е оцеляла в Османско време.
9
4
 
30
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
" а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света."По света никой освен трите милиона българи черноработници не е чувал за еленски бут.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя свински бут, ако не бяха "освободителите " от МАсква за "робите " от с. Елена щеше да е непознат?
7
2
 
2
 
! Отговори
До: 1, 2и 3 преди 5 години
Много сте глупави :)Маркетинга е голяма работа...особено във вашия случай :)
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше то, сега въздуха е съвсем друг и бута не става като автентичния!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ППодобни неща има по цял свят , защото от 3000 години хората все така съхраняват месо и риба, друг момент е че прошуто-то в Италия и Испания му се променя технологията и като го осолят малко още сурово го тъпчат с консерванти за да не губи от теглото си и хайде на пазара. , а Еленския бут (хубавия) се спасява от товя