Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време
28 окт 2018 09:00, Петя Славова
138
Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?
Снимка: pexels.com

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

Още по темата

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така", коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
Фен на морето преди 5 години
Да наистина има астрономическо време и биологичен часовник. Те съвпадат именно със светлата част на деня, а не с тъмната. Времето и часовниците не съществуват освен нашето съзнание. Измислени са за да се синхронизират работното ввреме, транспорта, туризма и пр. В природата: Става светло - ставаш активен, става тъмно - спиш. В цивилизования свят отдава не е така. Близко до астрономическото време е лятното, защото оползотворяваш 1 час дневна свелина. Всичко останало е измислица.
110
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111Аз бачкам от 7:30 до 15:00, така че не ми е проблем. А децата, така или иначе ги взима цента с колата, дали в 13:00 или 19:00 все тая.
109
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да е за последно, че изкуственото връщане с 1 час назад е стресиращо. Пък ще се адаптираме.
108
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега днес като се стъмни в 17,30 много ли ви е хубаво? Да се прибираш по тъмно от работа, децата да се прибират по тъмно от училище, вкъщи да готвиш, переш и чистиш по тъмно, много умно, няма що.Да ставаш с петлите и да лягаш с кокошките е биологичен ритъм на селския труженик от миналия век. Днес светът е друг и затова твърдо избираме лятното часово време!
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха дано,ама надали!
106
9
 
8
 
! Отговори
Астрономическо преди 5 години
Да помислим и географски.Един час=15градуса.Гринуич-0градуса,около него 7,5градуса една зона,следващата зона на 15градуса,следващата на 22,5.София е на 23,33градуса,т.е. почти идеално съвпада със средата на часовата зона GMT+2,Варна е 27,55,което поставя България изцяло в тази зона.Ако останем на лятно време се изместваме в часовата зона на Москва.T.e. няма нито икономическа, нито здравословна причина да сме по лвтно време.Трябва да сме по-близо до Англия и Западна Европа
105
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107: Много си туп. Никога в България не е било светло в 3:15, нито в 4, нито в 5. И не това е важно а здравето на хората. Лятното време е вредно за здравето, но облагодеталства "бизнесмените", на които майките на деца с увреждания им пречат, т.к. хората ще им работят от ранни зори.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата тази твърде оживена размяна на мнения щеше да изглежда много по-фокусирана, ако не беше започнала в средата на лятото, когато и времето беше отместено с час напред. Сигурен съм, че щеше да е много по-добре, ако бяхме започнали да обсъждаме проблема някъде в средата на януари, например. Сега към истинските почитатели на отместеното време се добавят и тези, които просто не искат да си го сменят.
103
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако останем на зимнити лятото в 3:15 сутринта ще изгрее в 5 сутринта ще е 30 градуса и ще грее яко.А ние .... ние ще спим. Ама споко затова пък в 19 ще е тъмно. И за какво ми е зимното ? Все да ми е тъмно ...
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За отбелязване е, че учените- фзиици и астрономи не участват в дискусията. Защото са си казали думата още преди векове, дори хилядолетия. Че и накрая даже изобретили и атомни часовници, дето отчитат времето с точност една зилионна от секундата. Обаче, както винаги, въпросът ще бъде решен от политиците, а те,както е известно, обикновено прецакват нещата.
101
8
 
14
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Емо. А не е ли по-добре да се стъмва в 21ч и сутрин да става светло в 6. Защо ти е да е светло в 5. Или говориш просто от инат. По същата логика, не сме кокошки, да, и можем да ходим сутрин на работа, независимо че е тъмно. Ако държиш на естествения ход на нещата, значи изобщо трябва да махнем часовника и да се ориентираме по слънцето и звездите, така, както са правили в далечното минало. Ще слагаме една клечка и ще си правим слънчев часовник. Между другото той е най-верен!
100
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Тия шегуват ли се???? Ако това се приеме ,а то може и вече да прието само че ще ни го съобщят догодина.Смятайте че всичко което им хрумне Брюксел може да ни наложат.И каква тогава е разликата със Съветският съюз- никаква ! Каквото реши централата ,нашите послушковци козируват и изпълняват чиновническите брюкселски прищевки!!!
99
9
 
15
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До 99 SharkНедей да манипулираш!Ако е светло в 5 часа, светлата част на деня през лятото е с продължителст 15 часа, т.е. ще се стъмва към 20.00 часа. Не вярвам тогава да прибираш децата, училищата и детските градини работят до 18.00 ч. Пък и да се прибирате по тъмно, нали не сте кокошки. Това е естественият ход на нещата, слънцето не изгрява и не залязва заради петела.
98
7
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 87. Е и, какво като изгрева е в 08:53ч. по Коледа. Така или иначе тогава денят нараства вече. Важното е, че вечер ще е светло до по-късно. Много важно дали сутринта ще свети в 8 или в 9. Така или иначе някъде по това време се ходи на работа, голям праз светло ли е или тъмно. И то ще е тъмно само около 1-2 месеца, не повече.
97
11
 
16
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Сега привържениците на лятното време казват, ако стане зимно, слънчмето ще изгрява 5.00 ч лятото и като отивам на работа в 8-9 ще е 30 гр. се потя като прасе. Пък и вечер не мога да седя в градинката пред блока и в заведенията на свето до 22 часа. Ами сега не се потиш и като отиваш и като се връщаш от работа? А ако лятото е нормално астрономическо време вечер ще захлажда по-рано, ще можеш да седиш в градинката пред блока на по-хладно, а по заведения можеш да ходиш и по тъмно, нали не си кокошка?
96
13
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 95. Не е проблема в щорите. Проблема е, че губим от светлата част на деня. Ще е светло в 5ч и в 18 ще е тъмно вече, ето там е проблема. И вечно ще се прибираме от работа и децата от училище по тъмно.
95
13
 
25
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Дано смяната да е за последно. Това си е нормалното, астрономическо време. Другото, лятното е с цел кризисна или военновременна икономия, която е майката на мизерията. При него се става с час по-рано, целта е да обслужва туристическия и строителния бизнес за сметка на здравето на работещите тези браншове , а и за сметка на здравето на всички останали. Българите като цяло за са астнономическото време и това ясно го показват всички изследвания, що годе представителни. Тези на ЕС и на МС не са.
94
16
 
14
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ако е преминем към лятно - горките деца...
93
27
 
17
 
! Отговори
дарк бол преди 5 години
не знам за вас , ама аз искам да остане лятното време
92
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сериозният аргумент на привържениците на измисленото лятно време е "Ако остане астрономическото време през лятото ще ми блести слънцето в 5:00". Абе вие пари за щори и пердета ли нямате бе!!!