След ръста на имотите във Варна – идва ли уравновесяване?

На пазара ще се появят много нови проекти, твърдят специалисти
29 окт 2018 10:30, Бойчо Попов
9
След ръста на имотите във Варна – идва ли уравновесяване?
снимка: Pixabay

Пазарът на жилищни имоти във Варна върви към уравновесяване след силния ръст на цените, започнал в края на 2016 г., благодарение на големия брой новозапочнати проекти и получени разрешения за строеж.

Само през първите шест месеца на 2018 г. общият обем от издадени разрешителни за строеж и започнато ново строителство в морската столица е около половин милион квадратни метра. Очаква се това да повлияе на предлагането, като експерти прогнозират забавяне на ръста и дори лек спад на цените на жилищата.

В последните пет-шест месеца много проекти в предпочитани райони във Варна получиха разрешение за строеж и хората започнаха смело да купуват в тези сгради, коментира пред Investor.bg Димитринка Костадинчева, регионален директор на АДРЕС Недвижими имоти Варна.

Според нея основните играчи в новото строителство са инвеститори, които са смятани за стабилни от клиентите, поради което се ползват с тяхното доверие и това им дава повече спокойствие, когато купуват „на зелено“. Около 20% от реализираните сделки от агенцията са за имоти ново строителство. В същото време клиентите, които продават имот, закупен с инвестиционна цел, са около 40%, а делът на хората, които се разделят с един имот, за да закупят друг, е около 15-16%.

Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), интересът към придобиване на имоти "на зелено" във Варна не е малък, тъй като сградите са по-добри, с подобрена функция и дизайн и привлекателна цена с възможност за разсрочване на плащането, без да се взема по-голям кредит.

"Част от купувачите предпочитат да се включат в по-ранен етап от стартирането на даден проект с цел да получат по-изгодна цена, но има и такива, които се насочват към имоти с издаден акт 14 или 15, за да са по-спокойни и да не бъдат изненадани в някакъв момент от срив на пазара", отбелязва Ганев.

Целия анализ четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Krali Marko преди 5 години
Пазара във Варна в момента се поддържа от хора от Добрич и околните градове(села). И от изперкали българи от чужбина, дето са решили че правят "инвестиция", като си набутват парите в тоя балон.В същото време има нулев интерес от чуждестранни инвеститори. Даже и братушките избягаха.Как мислите, че ще свърши всичко това?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"да не бъдат изненадани в някакъв момент от срив на пазара"...
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уравновесяване не знам дали ще има , но отрезвяване със сигурност .
6
3
 
6
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Миналата седмица удари в Гърция, тази в Румъния, другата 8 по Рихтер в България, има да се изравнява строителството... Буквално. Има да падат хотели по морето...
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
купих в затворен комплекс като продадох старият си апартамент.новият се напука има убийснвена такса подръжка затворен комплекс от 200лв.вързана с мин.раб.заплата,уж за поддръжка на зелените площи ,а то една оплешивяла трева и домоуправители, назначени за актуализиране на пенсиите им.да не говорим общите части дето ги няма реално
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо хълмистите върхове на "Максуда" с морска панорама
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв ръст?! Да, във Варна тече бясно строителство, при положение, че ХИЛЯДИ готови апартаменти не могат да се продадат. Авторите на статията и псевдо-интервюто нещо не са на този свят.
2
6
 
4
 
! Отговори
бл. 134 в Зап. парк преди 5 години
Айде раята , скоро от Мъглиж в Гръцката махала .Че ни играете сиртаки да стегне бетона
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно яко земетресение трябва, да разчисти бетона, а непосредствено след това едно яко цунами, 2-3 метра така, да поизмие!