Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Ясно ми е, че сте нещастен и семейството за вас не значи нищо. Ваш си проблем, утре и по вашия гроб така ще се разхождат. Но нали ще сте умрял, кво значение има.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От коментарите разбирам, че тук всички са окей с това роми с пликчета Билла да тъпчат гробовете на майките им, защото хората били гладни и трябвало да хапват.
25
14
 
8
 
! Отговори
NB! преди 5 години
Храната, която се оставя на гробищата, в памет на нашите скъпи починали е за раздаване. Тя не се оставя, за да се развали или защото близките ни ще станат да я изядат. Посвещава се на тях и се раздава на всеки, без значение дали го познаваш или не! Аз винаги, когато ходя поставям символично върху гроба от сладките или соленките, а другото завивам, за да я запазя от дъжд или вятър, за да може,ако някой да я вземе и да не стои така да се разваля и да замирисва. Хората нищо лошо в случая не правят.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Ми не няма защото няма смисъл. Нито може да ги види нито ще значат нещо за нея. Тя е мъртва. Толкова. Точка. Кое толкова не ви е ясно?
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашия град като цяло няма практика да се оставя храна директно на гробищата. Предимно на близки и приятели се дава. На гробищата обикновено се оставя на тези, които са се потрудили там - чистили са и са поддържали през годината. Пак пада малко ромска далавера, но е по-инкогнито и без да оставя някак гнусно впечатление. Просто е съобразено с мястото и обстоятелствата. А тези вървят и пълнят в торбите - всички до един ли са гладни и с чисти помисли? Дано ромите се замислят сами над това.
22
3
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ето такава ще бъде Европа след 20 години,Германия и Франция със свойте либерални възгледи допуснаха всичко това да стане и сега берем плодовете от своята толерантност,на балканите роми,в западна европа *** и араби,какво ни чака за в бъдеще не мога да предскажа,но виждам нещо такова като опиданото в статията....
21
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така като гледам религиозните ни шматки са лишени от нещо наречено логика. Като оставиш храна на гроб, няма да я изяде умрелия ще я изядът животните или в случая някой ЖИВ. Защо? Защото мъртвите не могат!
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Когато си толкова вдлъбнат, че смяташ, че хората оставят храна, за да я 'изяде' покойника. *** като умре предполагам няма да й занесеш цветя на гроба, щот няма да може да ги види. Срам ме е от вас
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава селяния и мизерия и в държави в третия свят не съм вижал, дори там имат почит към мъртвите. В Неапол бедните оставят монети по отворените гробове на близките си, защото нямат пари да ги погребат в затворен. Е как не видях един да мине и да краде монетите...
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и някой златен зъб да има жената, все пак парите са, за да се харчат..Охооо, те златните зъби наследниците им ги изтръгват още преди да ги заровят...
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Като оставиш храна на гроба на баба си да не мислиш, че тя ще я изяде бе? Или кучетата или птиците.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не работи- не трябва да яде.Който много се е разгрижил за малцинствата- отива и доброволства.
15
3
 
33
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
От бабите си а след това и от родителите си зная, че на Задушница храна не се оставя на гроба а се раздава на хора близки или на непознати на зряла възраст.На деца и млади хора се раздава само, ако покойния също е бил на подобна възраст.Питал съм и свещенници, които също го потвърждават.На видеото обезпокоителното е, не толкова, че кощунстват и взимат храната, а, че тъпчат и газят гробовете!Те нямат елементарно чувство за уважение към мъртвите и поругават гробовете.Това е по-сериозния проблем!
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам, че има защитници на тази мизерие. Вие починали роднини нямате ли? Някоя баба, нещо? Не обичате ли семейството си? Какво се правите на добри самаряни в нета- който иска да помогне на 'гладните' да отиде и да ги нахрани. Аз предлагам и да изровят баба ви от гроба, защото дрехите й трябва да бъдат носени, как така зян ще остават. Може и някой златен зъб да има жената, все пак парите са, за да се харчат.
13
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой по дяволите носи храна на гробище??? Кой мислите, че ще я изяде???
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа....оставяте храна, после защо я взема някой. Ами нали ако никой не я вземе гробът след две години ще заприлича на купчина гниещи хранителни отпaдъци и ще мирише, та няма да се трае, дори мъртвецът ще избяга...
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В наше село роми не крадат храната. Оставят я хората, след което глутници кучета я нападат. Каквото остане, го дояждат котките и птиците. Разпиляват я из целите гробища. Това по-добре ли е?И не разбирам защо се оставя храна по гробовете. Дай на живите за Бог да прости и това е, все пак да нахраниш някого. Почисти гроба на мъртвия, остави му цвете, помълчи малко, ама храна пък защо?
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова на гроба да се оставят само свещичка и цветя.Храната -на място достъпно за хората,за да се избегне това газене и прескачане.Тъжно е
9
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де, тази храна мъртвите няма да я изядат, те нямат нужда от нея. Защо просто не я раздадат на нуждаещите се? Ако не я вземат ромчетата ще я изядат бездомните кучета. Нали за това се оставя, да я вземе някой?
8
11
 
11
 
! Отговори
Невен преди 5 години
Още от малък - т.е. преди 30 години си беше така и няма нищо лошо. То ти го оставяш за помен, а кой ще го яде човек или птица божа работа. Жалко е само, че на хората им се налага да ядат храна от там изобщо.