Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

На първите места попадат още Румъния, Гърция и Унгария
10 ное 2018 07:30, Анисия Иванова
196
Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
Снимка:

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз (ЕС), показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Само в Германия за 2015 г. смъртните случаи от замърсяването на въздуха са били 62 хил. като по този показател страната е на първо сред останалите европейски държави.

При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 млн. души в резултат на това.

Институтът по здравно ефекти подготви доклад, от който се вижда, че Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух.

Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички черни статистики сме най, това е от доброто управление последните 3 десетилетия.
153
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То какво и кое ли става в тази ***, та опряхме до въздуха.
152
1
 
9
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Я да питам и аз. Едно време при аварията в Чернобил радиоактивния облак обиколи половината Земно кълбо. Как така сега замърсения въздух стои на едно място. Не го ли отвява вятъра? Или градове или държави са под стъклен похлупак. Кристарен въздух да имаме като задуха западняка и ...... .
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има по-чист въздух в България, трябва да се направи това, което направиха в Лондон след Големият смог, заради който загинаха хиляди хора. Там просто забраниха отоплението на твърдо гориво и тази трагедия не се повтори.
150
4
 
5
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
То какво и кое ли става в тази ***, та опряхме до въздуха.
149
0
 
3
 
! Отговори
Младеж преди 5 години
Лъжи ,пак искат да ни хранят с нови данъци за какво ли не.
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коя негативна класация не сме НАЙ?
147
21
 
5
 
! Отговори
Мустафи преди 5 години
Мръсен ваздох дишат бугарите - мръсно племе са , татарско !
146
5
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Обявиха Орбан за лош и веднага изцапа въздуха:)))ЕС се превръща във все по голяма клоака с режисирано изхождане
145
5
 
11
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Стига глупости с този въздух. ЕС се чуди как да продължава да малтретира България. Лошото е че и сред нас има някои които се самозабравят...
144
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгария - Тва е щото Орбан е голяма работа, чак божество според много от Атакистите коментирращи в сайта.
143
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Интересни изследвания предназначени за западните общества.Вкарват основно ФПЧ а за другите замърсители нито дума.Това че около големите промишлени центрове в ЗЕ се рее цялата Менделеева таблица нито дума.Важното е западното народонаселение да е спокойно
142
4
 
17
 
! Отговори
Ерго преди 5 години
Това просто е фалшива новина, има сайт следящ замърсяването над цяла европа, според него България е една от най-чистите, мръсен е въздуха само над София и Пловдив, леко но не винаги Русе. Това е поредното промиване на мозъци с цел високи данъци и такси.
141
11
 
15
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Дайте да видя копие на някой смъртен акт, в който пише причина за смъртта-мръсен въздух. Щом твърдите нещо, докажете го черно на бяло.
140
6
 
10
 
! Отговори
americano преди 5 години
тук всички коли са с катализатори и въздуха е кристален.
139
4
 
2
 
! Отговори
аха преди 5 години
Изследването е направено от Европейската агенция за околната среда. И са прави. Но надишване с финни частици не знам как се лекува.
138
8
 
11
 
! Отговори
а в развитите индуст преди 5 години
държави дишат кристално чист планински въздух. особено в градове с по 10 милиона коли и димящи комини. тази ингилистка пропаганда с грозен мруски милиционерски привкус си я заврете къде го слънцето не огрява.
137
2
 
12
 
! Отговори
Обяснение преди 5 години
До CatНа ГЕРБ мирише. Боце и Цуци събраха от селата хора, които на месец се мият по 1 път и ги направиха държавни чиновници. Поне по една седмица в месеца смърди, та не се трее...
136
2
 
7
 
! Отговори
Под налягане? преди 5 години
ОБЯВАПроодавам/Подарявам чист планински въздух в буркани.Хора, моля не се бийте ще има за всички.ЗАСЕГА;)
135
2
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Толкова години ГЕРБ на власт, язовец да си, ще усетиш лошата миризма. Спомням си: няколко пъти Атанасова напише в Блиц някое изказване и в отговор. "Атанасова, мийте ги тези ..... бе!" Само че от Блиц не помолиха А. по--често да се мие, а премахнаха полето за коментари.