В готовност: Търновци срещу цените на горивата

Търпението ни отдавна е преляло, обявиха жители на старата столица
12 ное 2018 12:00, Красимир Ангелов
48

Преди две седмици във Велико Търново припламна първата искра на масовите протести из страната. Тогава стотици великотърновци се обявиха срещу високите цени на горивата и картелите. В следствие на това Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна проверка.

Още по темата

В неделя вечерта напрежението в града ескалира. Около 17:30 часа вече хиляди граждани се събраха и започнаха демонстративно да пресичат пешеходна пътека на възлово кръстовище в града, като по този начин блокираха както пътя София – Варна, така и редица кръстовища във Велико Търново. Полицията се наложи да спре движението.

"Полицията се държа много достойно по време на протестите. Исканията ни са съвсем нормални – по-добър живот в България. Няма никакви политически сили намесени в протеста ни. Най-вероятно националният протест ще се случи спонтанно. Няма организация между отделните градове. Политиците са част от нас – може да ги подкрепим, но може и да ги свалим", подчерта организаторът на протестите във Велико Търново Пламен Копанов.

"Търпението ни отдавна е преляло. Цените на горивата са свързани с много фактори. Появата на Валери Симеонов на тези протести беше наглост. Явно търговците на горива са се разбрали помежду си", отбеляза протестиращ.

Гражданите настояват за цялостна промяна на политиката на държавата по линия на картелите – от горива, до лекарства. "Народът трябва да контролира политиците, иначе пред никого не отговарят", изтъкна Светломир Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До До ЦецоМисля, че ти първо трябва да научиш дефиницията за пазар и чак тогава да се опитваш да даваш мнение по тези въпроси! А 18% е намаляла цената на петрола от началото на октомври досега, но явно това изобщо не е в полезрението ти?!? Прочети нещо и за картелните споразумения и какво причиняват те на пазарите... а колкото до хората, които искат-не искат купуват горивата дори и при тези високи цени, обяснението е просто... нямат друга алтернатива, точно заради картела!!!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук много бъркат ПАЗАРНАТА цена с цената на петрола.Двете неща естествено нямат нищо общо. Петролът може да спадне с 50%, а производителите на горива да продават с 50% повече, стига да има ПАЗАР, а именно хора, които да купуват. Айде всичките умници по-солу да научат елементарни термини от икономиката и тогава да се изказват, че много ниско стана нивото.
43
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Айде ти, не-отворко, ни разкажи как се определя цената на бензина (да речем) в България и колко според теб е печалбата. Сигурен съм, че нямаш идея.Защото всеки може да говори наизуст и в тази държава всички на този принцип трупат дивиденти. Това разбира се е нормално, защото материалът не може да мисли (ти си доказателство) и лесно се връзва на популистки вопли.
42
3
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
Има много протестиращи с Бентлита. Те имат пари за Бентли, но бензина вече им идва скъп. Затова на тях им казвам: вземете си лодка с платна и духайте.
41
3
 
4
 
! Отговори
До Цецо преди 5 години
Ти май не знаеш какво е пазар, нали?Айде помисли пак, преди ти да говориш глупости.Всеки ще продава за колкото си иска. Щом има кой да купува (а дори и при тези нива, хората не са спрели колите си), значи цената е пазарна. Не знам за какви 18% говориш....научи какво е пазар.
40
5
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Анонимен 23Защо пишеш глупости, ако цените се определяха на пазарен принцип то сега цената на бензина/дизела щяха да са с 18% по-евтини, отколкото в началото на октомври... да си видял някъде да са поевтинели, макар и с по-малко???
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с 200 лева пенсии да ***, нали? Или да си повишават квалификацията и да станат IT-та може би?Гербави папагали!
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм софиянец с високи доходи, не ми е проблем цената на горивото, но протестирам против това престъпно управление!Незабавна оставка и съд!
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БОКО ЗАВИНАГИ
36
4
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Протестирайте за причината а не за следствието бе ***...десет години избирате един неграмотен павиан да ви харчи бюджета а сега скимичите....*** като вас...
35
3
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Абе отворко,дето ми говориш за марджин,май никога не си живял в БГ,а си клатиш..някъде в бяла държава,защото в БГ НИКОГА не е било картелите за горива,лекарства и т.н. да работят за 8-10 % маржин. Tука ако не си отгоре с мин.40 %,з начи за никакъв х.й не ставаш,така просто е прието...
34
4
 
5
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Медиите са некоректни към ползващите ги. Да се пише истината , а тя е :Протестите са срещу мизерията и голямата бедност , срещу дискриминацията на българите от ромите , срещу безнаказаните убийства и грабителство в селата и градовете , срещу несигурността на живот в България
33
4
 
4
 
! Отговори
Тролче, преди 5 години
Дето плодиш по няколко поста един след друг, не лъжи, че протестите са само против високите цени на горивата, защото не е така. Протестите са против мефията, сраснала се с държавата, която е задушила обикновените хора, дребния и среден бизнес и е оставила под крилото си единствено монополите, които са се споразумели отдавна за цените и на стоките и услугите, и на човешкия труд.Затова тук кадърно не остава. И дори троладжийството не може да удържи вълната, която идва.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са ли същите дето простестираха против добива на шистов газ? :)))))))))Кой разбрал разбрал...
31
5
 
3
 
! Отговори
читател преди 5 години
Първо протестират срещу добив на газ, на петрол, срещу добив от Черно море, срещу добив от Добруджа (изкупена от Росагро!), сега протеистшират срещу високите цени.Само ментални същества ли останаха в тази страна?
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-голяма тъпотия от това да протестираш заради високи цени на каквото и да е!!! Как не ви влезе в главите, че едно нещо струва толкова колкото струва, а не колкото държавата определя че струва! Другото го гледахме по време на комунизма ама сте забравили.
29
4
 
4
 
! Отговори
Искрен преди 5 години
До Анонимен И още нещо - не може да сравняваш пазарът на горивата с този на други стоки: като не ти изнася не купувай. Макар че и аз намирам за нелепо да протестираш срещу висока цена на горивата карайки кола.
28
3
 
9
 
! Отговори
27, преди 5 години
Отдавна ГО не всеки плаща след Нова година. Аз вече платих за една малка въшка 250.00 лв. Чашата наистина преля. Не е само ГО. Всичко тази година се увеличи неимоверно. Децата ми са в чужбина и лятото планирам да заминавам при тях. За постоянно. Това не е държава. Тук ще останат управляващите и тези, дето са на социални помощи само.
27
3
 
8
 
! Отговори
Искрен преди 5 години
До Анонимен Пич, ако цените се определяха на пазарен принцип и зависеха от цената на петрола, тогава защо през 2015, когато петролът падна от $120 на $40 за барел, при същият курс на долар-лев като сега, бензинът поевтина едва с 10%. Сега скочи от $60 на $72 и бензинът веднага 10%+ нагоре. В момента при равни други условия бензинът е по-скъп при петрол на $70 отколкото при петрол от $120. *** пазарния принцип.
26
9
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Пропуснаха да протестират и че още няма сняг.