Зимни драми по курортите: Ръст при туристите има, кадри – няма!

Браншът: Родни туристи плащат ?3200 за новогодишен пакет за двама
13 ное 2018 13:30, Петя Славова
84

Нов туристически сезон е на прага, а летните проблеми с липсата на кадри се проектират и през зимата, въпреки че туризмът дава 12% от БВП.

Още по темата

Поскъпването на стоки и услуги вдига и цените на кувертите за Нова година, а и на тези за евентуална зимна ваканция по ски пистите.

И докато ръст в туризма има, и то устойчив, липсата на кадри продължава да е драма.

Бившият председател на Агенцията по туризма Анелия Крушкова коментира пред Bulgaria ON AIR, че този проблем продължава вече няколко години и са нужни усилия от бизнеса и политиците, за да бъде решен.

"Тези кадри, които излизат от българските училища по туризъм, обикновено се котират доста добре в чужбина. Въпросът е защо не се котират така добре в България?", попита тя.

Крушкова поясни, че кадрите не остават у нас, защото обучението им не е обвързано с бизнеса и защото стабилността, която биха искали да имат работещите в туризма, се намира в чужбина.

Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма пък обясни, че липсата на кадри кара бизнеса да търси хора, които не са обучени, а неподготвените работници няма как да защитят цената на услугата.

"Ако имаме високо качество на услугите, ние ще имаме високо заплащане на нощувките и на кадрите", настоя Занков.

Двамата коментираха и повишението в цените на новогодишните куверти и като цяло на една ски почивка по българските курорти.

Анелия Крушкова и Константин Занков подчертаха, че най-скъпите куверти винаги свършват най-бързо, а най-евтините се изчерпват последно и двамата бяха категорични, че щом има туристи, които да плащат по над 3200 евро за новогодишен пакет за няколко дни за двама, значи България разчупва определението за евтина алкохолна дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами продължавайте да давате най-ниските заплати и се чудете защо нямате персонал.
49
2
 
21
 
! Отговори
man преди 5 години
нали сме бедни, как така курортите се пръскат по шевовете?
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде с триците, отивайте да ловите маймуните в маалата.
47
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по обява - 2000 евро, като идеш на място и управителите почват - "*** то сега сезона не е почнал още", после - "Акция шум ни вкара в преразход" после друга някоя глупост само и само да не ти плати. Друго често срещано явление е отдръжки за счупени от клиентите чаши и липсващи салфетки.Продължавайте да търсите кадри, те баламите се не свършват
46
0
 
40
 
! Отговори
фен на танас преди 5 години
Когато кадри имаш пари нямаше, сега пари има кадри няма. Едно време какво викахте ако не искаш още 10 чакат за твойта позиция, сега май сметката излезна крива. Хората си хванаха очите и си бачкат в западна европа и USA и няма да се върнат. Приемайте факта, че ще ви работят *** и други такива. То само с крадене не става трябва и акъл!!!
45
0
 
31
 
! Отговори
Ръст= много глупаци преди 5 години
5 нощувки на канарските острови също е 1100лв за двама.
44
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 20 лева и сандвич, бе? Ти нормален ли си? Това са 400 лева на месец иминималната работна заплата не покрива. С тези пари един сам човек не може да се издържа, а какво остава, ако има семейство и деца? Я ти си работи сам за 20 лева и санвич!
43
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжете бе драги работодатели, ЛЪЖЕТЕ! Само до преди 5 години обяснявахте на кадрите че на портала чакат още 10 като тях!
42
1
 
30
 
! Отговори
Балкантурист, ама не преди 5 години
Горко им на почиващите.Цените - западниОбслужване - никакво (с персонал и без все тая)И пак на баровците народа им виновен.Ама нали имаме балкански синдром - трябва да се фукаме че сме платили 1000лв
41
0
 
41
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Или плащайте нормални заплати. Друг избор нямате.Чорбаджиите-изедници кръв ще повръщат, заслужени заплати няма да дават.
40
0
 
35
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Стигнахме запада по цени, но по заплати си оставаме по български!
39
0
 
23
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Не искат да работят ,а работодателите лъжат с парите на тези курорти-зимни,летни -а лъжат ,щото държавата им позволява.
38
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече е сигурно хилядната статия по въпроса. Не разбрахте ли, че никой няма да ви работи за под 2000 лева. Навън започват заплатите от 2500 евро. Защо му е на някой при това положение да работи за 500 лева? Колкото и да мрънкате положението няма да се промени. Не може да очаквате да ви дават 3200 евро куверти и тези хора да ги обслужва служител с образование и заплата от 500 лева. Невъзможно е просто.
37
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма разбира се, те протестират срещу 20 лева и сандвич, за какво им е да работят търтеите.
36
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, слизайте от джипките и хващайте подносите, пичове. Жените и отрочетата ви също. Или плащайте нормални заплати. Друг избор нямате.
35
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри има, роби няма.
34
0
 
28
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Кадри има, бизнесмени няма.
33
0
 
41
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Баровците нямат проблем, да запасват престилките и да влизат в кухните а новите им жени да свалят бижутата и пръстените и да запасват униформи на камериерки и да влизат по стаите, таман ще ощастливят туристите с комплексно обслужване. Нали собствениците на хотели са големи бизнесмени и професионалисти , така ще спестят още пари от заплати
32
0
 
21
 
! Отговори
чИститУ преди 5 години
за 500 кинта ни стаа
31
1
 
31
 
! Отговори
Az преди 5 години
Пожелавам им да фалират на всички паразиращи върху свещената българска природа !