Вали... МВР сипе съвети към шофьори и пешеходци

Заредете гориво, топли дрехи, а ако може - не излизайте!
Обновена: 28 ное 2018 11:21 | 28 ное 2018 11:15, Петя Славова
23
Вали... МВР сипе съвети към шофьори и пешеходци
Снимка: БТА

Шофьорите да тръгват на път със зареден резервоар и подготвени автомобили, препоръчва МВР, покрай рязкото застудяване днес.

Синоптиците вече обявиха, че се очакват значителни валежи от дъжд в южните райони, и от сняг - в останалата част на страната, като в Източна и Централна България ще има и силен вятър.

Това налага водачите да са подготвени, ако им предстои пътуване. Най-добре да се поема на път със зареден резервоар. Водачите трябва да заредят и с незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да се носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Нека телефоните им са заредени и да носят зарадни, които да ползват по време на път.

Важно е да се провери налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички светлинни източници - фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити. Също така да се провери работи ли отоплителната система на автомобила.

Преди път извън населено място шофьорите да се осведомят за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут, а също и с търпение, ако попаднат в "тапа". Важно е да се поставят на автомобила вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор.

Да се проверят и обновят съдържанието на автоаптечката, да се вземат достатъчно лекарства, ако някой от пътуващите е на лечение. При попадане в рискова ситуация да се сигнализира първо на телефона за спешни случаи 112, след това да се потърси и съдействие от близки и приятели. Органите на реда съветват шофьорите да отложат пътуването, до нормализиране на обстановката.

МВР инструктира и пешеходците да излизат само, ако е абсолютно наложително. Да се движат само по тротоарите и да използват подлези и надлези. Извън населените места да се движат срещу автомобилния поток по банкета. Хората да се обличат с топли дрехи, да са със здрави зимни обувки, при възможност с дълбок грайфер. Ако са с шапка, да се огледат няколко пъти при пресичане, тъй като шапката пречи на слуховото възприятие. Затова е добре и да не слушат музика, докато вървят. Ако има поледица или сняг, пешеходецът по-добре да се върне и изчака, докато снегът бъде почистен и опесъчен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: МВРшофьорипешеходци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Спасов преди 5 години
Тези смехотворни съвети в резюме са:Граждани стойте си вкъщи, плащайте данъци и ни оставете да ви обслужваме както си искаме и ако искаме.Вие сте глупави и затова ви даваме съвети за ***....
19
6
 
1
 
! Отговори
СТ преди 5 години
Отново 60% посрещат снега с *** и летни гуми и били изненадани. Ай сикир бе .....
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Защото много хора подценяват природата.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сняг няма,но водата е до кръста в блато София с ремонтираните булеварди , а много квартали нямат улици.Какви съвети да спим зимен сън
16
1
 
10
 
! Отговори
Гошко преди 5 години
Съветите на МВР към пешеходците приличат на съветите на майка ми !
15
1
 
10
 
! Отговори
bzzzzz преди 5 години
Ако ,можеше и вие да не излизате......
14
4
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Като не гледаш Бойко Борисов нямам как да знаеш къде отиват Акцизите. Аз го гледах по БТВто каза, че има много социални плащания и няма как да ги намалят.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Важно е да се поставят на автомобила вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор."И един чувал пясък - 50кг, мотичка, а на теглича да закачите редосеялка!
12
1
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Пътен данък отдавна няма.Иначе плащаме и то яко. Примерно от всеки литър бензин и дизел при сегашните цени, около половината са данъци и акцизи. Това не го ли броиш? При 1000 л гориво на година, плащаш данък и акциз за около 1200-1300 лева, някои повече, други по-малко.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София над 5 см сняг има само там, където са чистили в средата на улицата и са изринали снега и кишата на 1-2 метра от тротоарите. Иначе и 5 см сняг няма, но ... не излизайте?!
10
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 5 години
Не разбирам защо МВР вместо да си върши работата, дава съвети!!!Никой шофьор няма да тръгне по пътищата да се самоубива. Всеки се стреми да тръгне с технически годна кола.Най-вече не разбирам какво толкова има в този лек снежец в по-голямата част от България, та хората да не тръгват на път. Някъде по планините може и да вали повече, но по-надилу никъде няма над 30 см сняг, което е нищо. Май даже над 20 см сняг няма.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под друга статия един коментиращ питаше защо в скандинавските държави при 6 месеца зима няма такива кодове и предупреждения. Ами виж коменрари от 1, до 6 и не питай повече. Плащал много? Да ти праснат 50% данъци, ДДС 22%, тол такси и т.н. Тук има 5-6 дни в годината със снежни виелици. Точно тогава всите "майстори" на пътя по джапанки. Ама що нямало реотани по пътя да го подсушават? Искаме да караме по сликове! Плащаме 100лв. винетка и 40лв.пътен данък и трябва да ни грее целогодишно.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак си е несериозно да получаваш съвети от някой, който не е могъл да стане нищо друго освен полицай. Ето например от моите съученици, само двойкаджиите и некадърниците станаха полицаи.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кой пише тия щуротии бре? Да носим зарядно за акомулатор? И къде да го включим? Хареса ми и това да поставим въже на автомобила сигурно трябва да се влачи... Обаче за зарядното.... Е немам думи."Е как бе, към запалката на автомобила ще включиш заряднато! От небето ли падаш?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Носете си по 20, щот не сме бакали да връщаме!!!
5
9
 
7
 
! Отговори
Ееее преди 5 години
Няма угодия значи. Съветите са добри никой не ви кара да ги спазвате. Много озлобени хора
4
3
 
20
 
! Отговори
no name преди 5 години
"Ако има поледица или сняг, пешеходецът по-добре да се върне и изчака, докато снегът бъде почистен и опесъчен." - гениално!!! Значи тръгвам за работа, обаче тротоара е непочистен, не мога да пресека улицата, защото има една педя киша и вода, която шахтите не поемат. И какво ме съветват да направя - да се върна и да изчакам. Доообре. "Ало, шефе днес няма да идвам на работа, щото чакам да изчистят улиците и евентуално тротоарите.Айде със сдраве" Смешници. Ами ако паднат 20-30 см сняг да мрем ли?
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде отиват всичките пари, които плащаме, които ни принуждават да плащаме, с които можехме да издържаме три пъти по-големи семейства, но понякога се чудим за своето откъде да намерим, но пък тези, които ни ги грабят - нямат проблеми. Къде отиват парите ни, че нямаме нормални условия за предвижване! ПДРЗ-и!
2
3
 
17
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Ей това е Народната милиция в България - като падне сняг и поледица, вместо пясък, започва да сипе съвети, стоп-палки и глоби!Гениално, старшина Ушев!!!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готови са да дадат всякакви съвети на хората как да са подготвени при зимни условия. Но няма да организират адекватно снегопочистване, никой вече не слага огради против снегонавявания, снегопочистващата техника хвърчи по улиците с вдигнати гребла и изключени разпръсквачи...