Първите закони на България – дигитализирани за 60 бона

Обществената поръчка вече е пусната на сайта на НС
1
Първите закони на България – дигитализирани за 60 бона
Снимка: Flickr

Архивите на Учредителното събрание ще бъдат дигитализирани. За целта парламентът е пуснал обществена поръчка, която е на стойност 60 000 лева без ДДС.

Става въпрос за стенографските дневници на депутатите, които са писали първите закони на страната. В обхвата на поръчката са включени парламентите от 1879 г. до 1920 г.

Сред тях са Учредителното събрание, което работи от февруари до април 1879 г., последвалото го Велико Народно събрание, чийто законотовроци се трудят до юни същата година, както и на първото обикновено Народно събрание.

Периодът на старите архиви завършва с 18 Народно събрание, което работи до февруари 1920 г.

Става въпрос за общо 48 250 пожълтели листа.

В обществената поръчка е посочено, че трябва да бъдат дигитализирани 204 книжни тела, съдържащи 48 250 двустранно отпечатани листа, по-голямата част от които са в тежко физическо състояние и 1977 прошнуровани архивни папки, съдържащи 127 417 листа, формат А4 машинописен текст.

Отделно фирмата, която спечели поръчката, ще трябва да дигитализира приетите решения, декларации и обръщения на 38-ото и 39-ото Народно събрание, както и протоколите от заседанията на комисиите и Консултативния съвет по законодателството на 39-ото Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари