Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща

Близо 60% от завърналите се нашенци искат да останат тук
Обновена: 7 дек 2018 08:53 | 7 дек 2018 07:00, Петя Славова
477
Българинът от гурбет си идва! Мъката по децата и мама ги връща
Снимка: БТА

Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде "Труд".

Данните бяха представени на Международната научна конференция "Икономическо развитие и политики: реалност и перспективи" в Института за икономически изследвания при БАН.

Още по темата

С нагласи да не се заселват трайно в чужбина са 28,2% от анкетираните, a възнамеряващите да емигрират окончателно са 12,1%.

Семейните и социални причини са сред доминиращите за завръщането на нашите сънародници. 55,9% от анкетираните определят причините си да се върнат в България, като "привързаност към семейството и моите близки в България", 15,7% – “да бъдат с децата си при отглеждането или обучението им", а 13,9% – “заради грижа за по-възрастен или болен близък".

От изследването става ясно още, че категорично около 40% от анкетираните не посочват икономически мотив за ремиграция. Това е коренно различно от основната причина, която почти 3/4 от завърналите се в България изтъкват за първоначалното си заминаване в чужбина – получаването на по-висока заплата, по-добра работа или по-висок жизнен стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
0
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ми като им е мъчно за мама и децата да ги вземат при себе си!
427
0
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
"Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната"Това значи, че 60% са г.у.рбе.тчии."С нагласи да не се заселват трайно в чужбина са 28,2% от анкетираните, a възнамеряващите да емигрират окончателно са 12,1%."Ся туй е 28.2% дългосрочно работят в чужбина, а 12.1% не щат да чуят за връщане сега. По същество туй са емиг.ранти.Г.урбе.тчиите ги водят българи в Бг, а емигрантите българи извън Бг.Емигр.анти х 1.5 = Гурбе.тчииМалейййййй
426
1
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Благодаря на ***/ админите, че ми оправиха поста!Също искам да ги похваля и подкрепя, щото тяхната не е лесна. Да цензурираш и най-вече да си длъжен да четеш много от мненията тук е работа нервна, вредна и неблагодарна. Апелирам да им се дигне заплащането и скъси работното време.Подкрепете местния шериф!
425
0
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Животът в чужбина не е лек за българин на 40 години.Човек има установени привички и навици. Шофира по определен начин. Изобщо сменя едни проблеми с други.Ако е гурбeтчия стиска зъби и дипли марки и долари.Ако обаче е емигрант трябва да се адаптира т.е. да се променя.Емиграцията е смяната на едни проблеми с други.Докато гурбeтчията е българин живеещ в България, който си е намерил доходна работа. Все едно е станал моряк.
424
1
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Добре е да се пише по темата, а не да се коментират моралните и ментални качества на другите и всичките им роднини, които даже не пишат тук.Освен туй крайните твърдения рядко са верни.А да се повтарят лозунгите на партиите е смешно.Например, в България е срамно да си богат, щото всеобщото мнение е че богатите крадът от народа.Абе всички са маскари! Заявява житейското си верую Бай ***, което му дава моралното право да паркира на тротоара. Да взима предимство на пешеходец и т.н.
423
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 442Колкото не си давал подкуп толкова и за "тато" не си чувал - пореднмото БКП херпесче!
422
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 441Какъв Тато?По времето на комунизма никой не наричаше Тодор Живков Тато,а му викаха бай Тошо .Това показва колко си далече от ситуацията в България.И че вярваш на митове,като тоя,че хората са считали правешкият овчар за баща на народа и са му викали Тато.Та и за корупцията така-един си по медиите,че имало корупция,ама и понятие си нямаш от истинската ситуация.Корупция има при държавните поръчки.Обикновените хора не ги касае.
421
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 439"Аз съм на 43 години и досега не съм платил и един лев подкуп,нито пък са ми искали."Тия ги разправяй на Шехерезада или Сандукан! На 43 покварен от татовото царуване и не бил давал рушвед! Живея в Холандия но пътувам често из цяла западна Европа. Меркантилността и търговията са две съвсем различни понятия. Индия ни изпревари отдавна а ние и едно Балканче не успяхме да възродим и подновим/разработим! (Виж новите разработки на Роял Енфилд). Де що е останало свестно - ще избяга
420
2
 
3
 
! Отговори
Taschko преди 5 години
Po darta laza nesam chel skoro, ot 100 choveka poznati nikoi ne iska da se vrasta, a az lichno samo prez trupa mi, uspeh na vsichki smelchaci v BG
419
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 438Ами кажи в коя държава живееш,та да направим сравнение с България.Що се отнася до меркантилността-не знам някъде да има просперирала държава без търговия.Корупция може и да има,но тя не засяга обикновените граждани.Аз съм на 43 години и досега не съм платил и един лев подкуп,нито пък са ми искали.
418
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 437"А ти какво очакваш-да роним крокодилски сълзи и да ви се молим да се връщате?"Нидей шЪ присъхниеш!"Ама всячески се стремите да изкарате животът тук най-трудният в света"Не е труден а пословично нелогичен, корумпиран, меркантилен и в голяма степен негативен!"А за държавите,в които са мълчат." Не всичко е перфецтно но е на стотици години напред от БГ. Ако сравним негативнитв новини на запада с България - на запад са много по малко. Не заменям Триумф за Балканче!
417
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Дивия ЗападА ти какво очакваш-да роним крокодилски сълзи и да ви се молим да се връщате?Прав ви път-като не искате да живеете в България никой не ви налага да го правите.Ама всячески се стремите да изкарате животът тук най-трудният в света и под всяка негативна новина най-много са коментарите от емигранти,които генерализират нещата.А за държавите,в които са мълчат.Щото и там всеки ден има негативни новини.
416
12
 
3
 
! Отговори
Sex tourist преди 5 години
Ше се приберем лятото кат с-турист . Ше изплющим сестрата на оня дет отнема граждството а на майка му мое резнем един шут у зъбите докато чисти хотелската стая , като оня див швед.После мое се оплаче на баце или Цецо ръба
415
3
 
1
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Това е забележително твърдение!Което издава начин на мислене.
414
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-малко хора, толкова по-добре.Така и заплатите ще се вдигнат,ще има по-малък трафик, по-малко опашки пред учреждения, болници и така нататък.Цените на имотите ще паднат.
413
1
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
За бъдещето в Бълария имаш предвид.:-)
412
4
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Прочетох си поста.На друго исках да акцентирам.Аз ако се бях върнал с фамилията след 3-5 години престой навън, туй щеше да не е добре за моите финансии. Това си е едно обикновено бизнес начинание. Решаваш нещо. Инвестираш. И ако не се получи пиеш студена вода.Както викаха такива като Бойко: Крачка у лево и в първи клас.Ако бях дошъл сам, пък после да ги викам щеше да е друго.Но тогава се и държиш другояче.
411
1
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ми правилноУтре мога да реша да се преместя в София(едва ли), но съм свободен да го направя.Целия проблем на пишещите тук е, че не стига, че те са направили избор, но искат да убедят и всички други да са като тях.
410
1
 
9
 
! Отговори
До 428 преди 5 години
Така си решил,така си направил!Всеки има право на избор!
409
3
 
18
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Винаги ще има заминаващи.... винаги ще има завръщащи се . Медиите само си търсят сензация .Чудят се как да си дигат рейтинга. А пък с тия проценти направо избиват рибата . Например - "Близо 60% от завърналите се нашенци искат да останат тук " може да се получи ако са попитани 10 ЧОВЕКА И 6 ОТ ТЯХ СА КАЗАЛИ ЧЕ ИСКАТ ДА ОСТАНАТ . Точно . Скоро имаше друга статия която пък казваше че всеки трети искал да емигрира . .... всеки трети от колко ... от 6 човека ... от 9 .... от 12 ???