БАБХ проверява пазарите – 190 кг храни за унищожаване

Инспектори направили общо 762 проверки в страната
20 дек 2018 18:23,
4
БАБХ проверява пазарите – 190 кг храни за унищожаване
Снимка: pixabay.com

Общо 762 проверки на пазарите в страната извърши дирекция "Контрол на храните" към Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Тематичната проверка /извън текущия официален контрол/ включва и "фермерските пазари", както и обекти за търговия на дребно, предлагащи храни, плодове и зеленчуци, директно от производител до краен потребител, съобщиха от БАБХ.

Съставени са 17 акта за установяване на административно нарушение /АУАН/. Четири са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения в обекти за търговия на дребно и пазарите на територията на областите в страната.

Възбранени и насочени за унищожаване са над 190 кг храни от животински произход - млечни продукти, месни заготовки и разфасовки и 178 броя яйца неправилно съхранявани и без идентификационна маркировка и придружаващи документи за произход.

Констатираните най-чести нарушения са свързани с предлагане на плодове и зеленчуци без документи за произход и регистрационни карти за земеделски производители, продажба на пресни плодове /ябълки и грозде/ без обозначения за произход и клас на качество, търговия на млечни продукти без идентификационна маркировка, липса на лични здравни книжки на продавачите на щандовете, непълна информация на етикета на пресните плодове и зеленчуци и търговия на храни от животински произход без идентификационна маркировка и без придружаващи документи, доказващи произхода им.

Проверките се правят с цел установяване спазването на законодателството за храните, в това число доказателства за произход на продуктите, прилагането на добри практики по време на съхранението, както и проверки за съответствие с изискванията за етикетирането на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По къс ръкав гледам пазарят в София много топло бре.
1
0
 
6
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Па много нарушения са открили тези хора. И колко много храни са унищожени заради негодност. Тонове,тонове отрови има по магазините. Ама като са на хранилка,проверяващите все такива протоколи ще издават. ***.фия!