Призванието да си лекар: Младите надежди в българската медицина

Гмурват се в дълбокото и започват работа в интензивното във Велико Търново
28 дек 2018 07:10,
19

Те са три млади дами, избрали пътя на медицината. Гмурват се в дълбокото и започват работа в интензивното отделение на една от най-натоварените болници - тази във Велико Търново.

Деян Трифонова е от семейство на лекари. Още от дете се зарича, че няма да тръгне по стъпките на своите родители, защото работата е твърде натоварена, а медиците често са далеч от близките си по време на празници.

Въпреки това нещата се обръщат. Завършва в Медицинския университет във Варна само преди месец и без да се колебае решава да се развива в едно от най-тежките отделения.

По същия път поемат и нейните две колежки. Едната мечтае да стане лекар още от дете - мечта, която следва абсолютно последователно.

Днес и трите са щастливи от работата си - вършат я с огромно удоволствие, защото ясно съзнават, че да си лекар не е професия, а призвание.

Затова когато останалите хора са си у дома, те са там - в болницата. Мястото, което постепенно се превръща в техен втори дом, а екипът - в тяхното второ семейство.

Чуството на сплотеност е една от многото причини младите лекарки да горят в работата си, макар и да е тежка и натоварена.

И трите споделят пред предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR, че стресът е огромен.

"На моменти е стряскащо, но в интензивното отделение често виждаш усилията си, виждаш как хората се подобряват и има смисъл от това, което правиш", разказва една от младите надежди в медицината.

Поводите за надежда в иначе болната система на здравеопазването не се изчерпват с трите лекарки. Две млади жени от Горна Оряховица решават да дарят на болницата в града два нови транспортни кувьоза.

След множество усилия и една благотворителна кауза днес лечебното заведение разполага не само с два стационарни кувьоза, но и с два подвижни - нова апаратура, която е изключително необходима, особено когато става въпрос за недоносените бебета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
36
 
! Отговори
Един съвет преди 5 години
Бихте ли издлушали мнението на едн по-възрастен и по-опитен от вас? Изкарайте една, максимум две години стаж , по възможност е по-голям град, за да придобиете известен практически опит и без да се помайвате и да се отдавате на размишление "to be or not to be" бягайте в чужбина - Германия, Франция, ВБр, Испания. Първите 2-3 години ще бъда тежки, но сетне се свиква и към 4-5-тата година ще бъдете пълноценен лекар. И никаква тъга към БГ - представяте си, че там командват fireman и един върколак...
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко скъпичко ми се вижда,въпреки,че не разбирам много от това,проучи ли добре оферти от различни фирми.Или си избрал изпълнение с най-добрите материали или шефа им прибира добра печалба
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Mислиш ли, че 10 000 лева за покрив 100 квадрата е недостатъчно заплащане за професионалисти?Ако мислиш така, явно не си в час.
13
3
 
32
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СЪНАРОДНИЦИ СКЪПИ МОИ И "ЛЮБИМИ" , НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА ,КОЛКО СА ЛЕКАРО-ДОКТОРИТЕ В ПРЕКРАСНА БЪЛГАРИЯ !!!! ПРОСТО СПОДЕЛЕТЕ БОЛЕЖКАТА СИ С НЯКОЙ СВОЙ -ТАКЪВ КАТО МЕН И ЩЕ ВИ ИЗЛЕКУВАТ !!! НУЖНИ СА НИ САМО ТРАВМАТОЛОГИИ И ХИРУРГИИ !!! СПА ЦЕНТРОВЕТЕ СА ЗА НАШЕТО СВЕТОВНО ВЕЛИЧИЕ !!!!!!!!!
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до12разбирам какво искаш да кажеш,разбира се когато човек иска наистина квалифицирана помощ е необходимо допълнително заплащане за да ангажираш конкретния лекар,в повечето болници това е регламентирано и се заплаща за избор,иначе те поема,който е на смяна.Аз просто исках да изкажа уважението си към лекарите с призвание,те са човечни и професионалисти,може би искаш да кажеш,че по принцип заплащането в бг на професионалисти е недостатъчно.Да това е така за абсолютно всички хора и специалности тук
11
1
 
32
 
! Отговори
расате преди 5 години
До Смирен депутатНе знам с коя част на тялото си мислиш, но не е с главата.
10
3
 
33
 
! Отговори
65 преди 5 години
Идете да видите в Токуда какво става.Най-дъртия кекар на 30-35години.И то в кардиология например.Половината турски персонал.Давам път на младите,ама си трябва опит.А опита от дълга практика.Иначе се чувстваш като опитна мишка
9
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вярно,че е призвание,ако продължават да го приемат така,ще бъдат уважавани от пациентите за това,а да отидеш при лекар ,който просто чака да му свърши смяната,като работен ден е ужасно,като преживяване,понеже здравето си поверяваш на него.Така,че адмирации за новите и за тези от старите лекари,които не са загубили своето призвание-респект.
8
0
 
41
 
! Отговори
Т.Петков преди 5 години
До Герберастката *** - Браво!!
7
1
 
49
 
! Отговори
Герберастката кочина преди 5 години
Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал.
6
9
 
45
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 5 години
По принцип не се намесвам в подобни коментари, но сега сава въпрос за млади и ентусиазирани колеги. Обръщам се към тези, които четат тези редове - НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НЕГАТИВНИТЕ КОМЕНТАРИ. Подкрепете бъдещите специалисти, ако искате да имаме здравеопазване. Не ги отчайвайте още в началото на тяхната кариера. Те не го заслужават. Започват тази изключително трудна професия, явно с много желание. Аз като лекар и преподавател с над 40-год. практика, им много успехи и радост с работата, която са избрали.
5
13
 
41
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Лекарите трябва да вземат 510лв,колкото е минималната заплата.Пари няма,световна криза е.
4
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете им заплатите .... Иначе ще хванат терминала !
3
5
 
41
 
! Отговори
P. преди 5 години
До АнонименАбсолутно вярно! Ии просто се уморяват и ентусиазмът изчезва. И идва безразличието.
2
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма добри лекари.Поне не и в България.Отначало са хора после стават цинични *** с ромски манталитет.Като полицайте.След това казват-професията ме направи това което съм.И не ми трийте коментарът.Истина е.
1
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сред младите наистина има таланти, но проблема е мнозинството от лекари на 45-60г. възраст които изсмукват финансово системата а нищо не предлагат насреща на пациентите, пълни некадъpници са, гледат само да вземат парите и да отбият номера